Τα κρύα ντους είναι μια ευχάριστη ανάσα δροσιάς τις ημέρες του καύσωνα, ενώ ταυτόχρονα έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγείας μας

Όταν έχει αφόρητη ζέστη και το σώμα μας «καίγεται» από τις υψηλές θερμοκρασίες, τα κρύα ντους είναι ό,τι πρέπει για να δροσιστούμε, όλες τις ώρες τις ημέρας.

Είτε μόλις ξυπνήσατε, είτε μόλις μπήκατε στο σπίτι από την δουλειά ή την βόλτα, είτε είστε έτοιμοι για ύπνο, το να κάνετε ένα μπάνιο ή ντους με κρύο νερό θα σας ωφελήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Πέρα από την δροσιά, το κρύο νερό επηρεάζει τα όργανά μας, το δέρμα μας και την ψυχολογία μας.

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

To να γυρνάτε το νερό από το ζεστό στο κρύο έστω και για λίγα λεπτά μπορεί να σας προστατεύσει από διάφορους ιούς που κυκλοφορούν. Το σοκ που παθαίνει ο οργανισμός από το κρύο νερό «ενεργοποιεί» τα λευκά αιμοσφαίρια, που είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Μια μελέτη στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι τα άτομα που έκαναν κρύα ντους για 30, 60 ή 90 δευτερόλεπτα για 90 ημέρες έλειψαν από την εργασία τους λόγω ασθένειας 29% λιγότερο σε σε σχέση με τα άτομα που δεν έκαναν κρύο ντους.

2. Βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος

Το κρύο νερό προκαλεί σοκ στο σώμα σας και το κάνει να μπαίνει σε «φάση επιβίωσης», δουλεύοντας σκληρά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του. Αυτό βοηθάει στο να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα.

Η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος έχει και βραχυπρόθεσμα οφέλη, όπως η γρήγορα ανάρρωση των μυών μετά από άσκηση, αλλά και μακροπρόθεσμα, όπως η σωστή λειτουργία των οργάνων.

Επιπλέον, το δέρμα και τα μαλλιά αποκομίζουν οφέλη από το κρύο νερό. Στην πραγματικότητα, η διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος, ιδιαίτερα στο πρόσωπο.

Το κρύο νερό συσφίγγει τους πόρους και μειώνει την τοπική ερυθρότητα και τα πρηξίματα. Έτσι κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο νεανικό και ξεκούραστο, και με πιο ομοιόμορφο χρώμα.

3. Μας φτιάχνουν τη διάθεση

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας έδειξαν πως τα κρύα ντους είχαν επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία, ειδικότερα την κατάθλιψη.

Σε μια κλινική μελέτη, οι συμμετέχοντες που έκαναν καθημερινά κρύο ντους για αρκετούς μήνες ανέφεραν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης. Πρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι το κρύο νερό μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας και να μειώσει το άγχος.

4. Ενισχύουν τον μεταβολισμό

Το σώμα σας ξοδεύει ενέργεια προσπαθώντας να παραμείνει ζεστό μετά από ένα κρύο ντους. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια μικρή ποσότητα καύσης θερμίδων και αυξημένος μεταβολισμός. Προσοχή όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κάνοντας πολλά κρύα ντους θα χάσετε κιλά.

5. Βοηθούν στους τοπικούς μυϊκούς πόνους

Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία σας να σφίγγουν, όπως αναφέραμε και προηγουμένως. Όταν συμβεί αυτό, το αίμα μετακινείται στον πυρήνα και τα ζωτικά όργανα του σώματός σας. Το αίμα γίνεται φυσικά πλούσιο σε οξυγόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Καθώς το σώμα σας θερμαίνεται ξανά, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, φέρνοντας αυτό το οξυγονωμένο αίμα πίσω στους ιστούς σας. Καθώς ρέει, βοηθά στην απομάκρυνση της φλεγμονής και ανακουφίζει από τον πόνο.

Επίσης, μπορεί να παρεμβαίνει στην αντίληψη του εγκεφάλου σας για τον πόνο, καθώς μειώνει το πόσο γρήγορα η αίσθηση του πόνου ταξιδεύει μέσω των νεύρων σας.

Ποιοι να αποφεύγουν τα κρύα ντους

Πριν ξεκινήσετε να βάζετε στην καθημερινότητά σας τα κρύα ντους, πρέπει να έχετε στο νου σας ότι τα παραπάνω οφέλη αναφέρονται σε υγιή άτομα. Αν έχετε κάποιο υποκείμενο νόσημα θα πρέπει να τα αποφύγετε, ή να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Ειδικότερα,όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα (όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές παθήσεις) πρέπει να αποφεύγουν την έντονη και ξαφνική έκθεση στο κρύο νερό, όπως και τα άτομα με αναπνευστικές παθήσεις και χρόνιο άσθμα.

Το σοκ από το πολύ κρύο νερό προκαλεί αύξηση του αναπνευστικού ρυθμού, του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και μειώνει την αιμάτωση του εγκεφάλου.

Επιπλέον, το κρύο νερό μπορεί να μην είναι η ιδανική λύση για σας, καθώς αν έχετε ευαίσθητο δέρμα μπορεί να προκαλέσει κνίδωση (καντήλες), μια δερματική αντίδραση στην έκθεση στο κρύο.

 

 

Πηγή:typosthes