imeridaaΜια πρωτότυπη και ιδιαίτερα χρήσιμη ημερίδα για το άγχος που γεννά η οικονομική κρίση και τους τρόπους αντιμετώπισής του διοργάνωσε το Επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου. Οι ομιλητές κ. Παναγιώτης Μπερεδήμας, Νευρολόγος – Ψυχίατρος και οι ψυχολόγοι κυρίες Παναγιώτα Βούρα, Φιλιώ Γιαννίκη και Εύα Δμητριάδου ανέλυσαν με παραδείγματα και αναφορές σε έρευνες και ψυχολογικά τεστ «τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία καθώς και τη διαχείριση και θεραπευτική προσέγγιση του άγχους και άλλων ψυχολογικών καταστάσεων». Οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες είναι από τις σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του ατόμου, που όπως τόνισαν οι ομιλητές, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι έλληνες.
Την ημερίδα άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου τονίζοντας ότι εφαλτήριο για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας ήταν οι αυξανόμενες καταστάσεις στρες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. «Το Επιμελητήριο Πιερίας για πρώτη φορά ανέλαβε τη διοργάνωση μιας τέτοιας ημερίδας και, αν κρίνω από τη μεγάλη συμμετοχή, πράξαμε σωστά», σημείωσε ο Πρόεδρος και δήλωσε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη για τη καλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών για τη διάγνωση των επιπέδων άγχους και κυρίως τη διαχείρισή του με την καθοδήγηση επαγγελματιών». Τέλος, ο κ. Χατζηχριστοδούλου ευχαρίστησε το Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας και τους ομιλητές για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημα του Επιμελητηρίου για τη διοργάνωση της εν λόγω ημερίδας.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Μπερεδήμας σημείωσε ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι σοβαρές τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των πολιτών. «Με τη σωματική υγεία σχετίζεται η χειρότερη διατροφή των ατόμων που παρατηρείται σήμερα. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις έχει συμβάλλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Παράλληλα, η πρόσβαση στα κέντρα παροχής υγείας, τα νοσοκομεία κ.τ.λ. γίνεται όλο και δυσκολότερη. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα με κύριες αιτίες την αύξηση της ανεργίας και το χαμηλό εισόδημα. Σοβαρές αγχώδεις καταστάσεις οδηγούν στην κατάθλιψη όλο και μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, ενώ ακραία έκφανση αυτής της νόσου είναι η αυτοκτονία. Ειδικότερα για τις αυτοκτονίες, τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά, καθώς αρκετές αυτοκτονίες αναφέρονται και δηλώνονται ως απλοί θάνατοι για θρησκευτικούς λόγους», υπογράμμισε ο κ. Μπερεδήμας.
Αναφερόμενος σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε χώρες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ο κ. Μπερεδήμας δήλωσε ότι: «αποδεικνύεται πως έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ παρουσιάζουν ακόμη και τάση τριπλασιασμού εξαιτίας της κρίσης. Αυτές οι περιπτώσεις αφορούν είτε ανθρώπους που έπασχαν από κάποιας μορφή κατάθλιψη, η οποία επιδεινώνεται εξαιτίας της κρίσης, είτε που οδηγήθηκαν σε μελαγχολία και κατάθλιψη εξαιτίας της κρίσης». Τέλος, ο κ. Μπερεδήμας παρότρυνε όλους όσοι αισθάνονται ότι έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες να προσφεύγουν σε κρατικές μονάδες ψυχικής υγείας και σε ειδικούς, προκειμένου «έγκαιρα να έχουν ιατρική βοήθεια και ανάλογη θεραπεία». 
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων οι ομιλητές πραγματοποίησαν τεστ – με τη μορφή ερωτηματολογίου που μοιράστηκε στο κοινό και απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις αναφορικά με το άγχος και τη διαχείρισή του.