Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τελέστηκε το Σάββατο 1 Μαρτίου 2014 η χειροτονία του νέου εψηφισμένου Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου Χρυσοστόμου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.
Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Λαρίσης Ιγνατίου, Βεροίας Παντελεήμων, Ξάνθης Παντελεήμων, Ελασσώνος Βασιλείου, Καστορίας Σεραφείμ, Δημητριάδος Ιγνατίου, Λεμεσού Αθανασίου, Φλωρίνης Θεοκλήτου, Πειραιώς Σεραφείμ, Σύρου Δωροθέου, Σιδηροκάστρου Μακαρίου, Ν. Σμύρνης Συμεών, Εδέσσης Ιωήλ, Κοζάνης Παύλου, Μεσογαίας Νικολάου, Δράμας Παύλου, Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, Ιλίου Αθηναγόρα και των Επισκόπων Ναζιανζού Θεοδώρητου, Σαφίτας (Πατριαρχείο Αντιοχείας) Δημητρίου, Πύργου (Πατριαρχείο Αντιοχείας) Ηλία και Διαυλείας Γαβριήλ.
Την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος
«Μια θα είναι η επιδίωξη μου ως επίσκοπος, να γίνω αδελφός και υπηρέτης των πιστών και κυρίως των νέων» τόνισε κατά τον λόγο που εκφώνησε κατά την διάρκεια της χειροτονίας του, ο νέος μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος σήμερα στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών.
Στο αρχιερατικό συλλείτουργο και την τελετή της χειροτονίας όπου προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ξεχώρισε το πολλές φορές συγκινημένο πρόσωπο του πνευματικού πατέρα του νέου ιεράρχη, μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα.
Ο νέος μητροπολίτης τόνισε στην ομιλία του πως η εποχή αλλάζει σημειώνοντας με νόημα πως «Η εποχή του εφησυχασμού για την Εκκλησία παρήλθε ανεπιστρεπτί» αλλά και πως ακόμη και τα λαμπρά άμφια των επισκόπων δεν έχουν πλέον την ίδια αντιμετώπιση από τον λαό.
«Μακάρι να καταστώ επίσκοπος διακονίας» σημείωσε ο νέος μητροπολίτης Κίτρους που εξέφρασε ταυτόχρονα την προσήλωση του στον Οικουμενικό Θρόνο και τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
«Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ»
Στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει η Εκκλησία διαχρονικά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από την πλευρά του, που σημείωσε πως «Ο ρόλος του επισκόπου σήμερα στην πατρίδα μας που περνάει δύσκολες ώρες, δεν είναι έργο εσωστρέφειας, δεν είναι έργο που βλέπει κανείς μόνο τον εαυτό του και τα στενά όρια της ενορίας και της επαρχίας. Πρέπει να είναι ένα έργο που να συντονίζεται με το συλλογικό έργο της Εκκλησίας για να βοηθάει την γενικότερη κατάσταση του λαού μας».
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είπε προς τον νέο μητροπολίτη πως δεν πηγαίνει στην Μητρόπολή του «σαν διορισμένος διοικητής» υπενθυμίζοντας του τα λόγια του Ιησού ο οποίος είχε πει πως δεν ήρθε στον κόσμο να διακονηθεί αλλά να διακονήσει.
«Να διακονήσουμε με ταπείνωση εκεί που θα μας ορίσει ο Θεός μας» είπε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος που σημείωσε πως «Το να αγαπήσεις τον άνθρωπο, το να στηρίξεις την ψυχή του, το να του δώσεις να καταλάβει ποιο είναι το νόημα της ζωής (…) να στερεώσεις την ζωή του δεν είναι εύκολο πράγμα και καλούμεθα να συμπαρασταθούμε και να τον βοηθήσουμε στα καθημερινά προβλήματα, που σήμερα έχουν υψωθεί σαν τείχη φοβερά».
«Η ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ»
Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο και στην οικονομική κρίση, η οποία όπως επανέλαβε είναι απόρροια της πνευματικής κρίσης.
«Η λεγομένη κρίσης που μας έχει κάνει να μην ξέρουμε ποιοι είμαστε» είπε.
Ανέφερε δε και ένα δημοσίευμα το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά τον συγκλόνισε, αφού σημείωνε πως μας έχει προσάψει την κατηγορία «…ότι είμαστε άχρηστοι όχι καλοί άνθρωποι» ενώ υπήρχε η φράση «Τι Ελλάδα, τι Πακιστάν».
Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος είπε στον νέο μητροπολίτη πως το έργο που αναλαμβάνει μπορεί να είναι δύσκολο, είναι όμως και όμορφο.
«Έχει στιγμές πολλών δυσκολιών και αδιεξόδων έχει όμως και διεξόδους φωτεινές» του ανέφερε.
Επίσημο γεύμα παρέθεσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, αμέσως μετά το πέρας της χειροτονίας του.
(Πρακτορείο Εκκλησιαστικών
Ειδήσεων www.dogma.gr)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΡΟΥΣ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964.
Πτυχιούχος της Θεολογικής (1986) και της Φιλοσοφικής (1990) Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Α.Π.Θ.
Διπλωματούχος Θεολογίας – MrTh (1989, ειδικότητα: λειτουργική) στο Α.Π.Θ.
Διδάκτωρ Φιλολογίας – PhD (1994, ειδικότητα: βυζαντινή φιλολογία) στο Α.Π.Θ.
Παρακολούθησε ευρύτερες σπουδές στη Γαλλία (Besançon – Παρίσι: 1984, 1988) και στην Ιταλία (Perugia – Ρώμη: 1989, 1990).
Καθηγητής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1995-2007) και της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, στις βαθμίδες του Αναπληρωτή Καθηγητή (2008-2012) και του Τακτικού Καθηγητή (2012-σήμερα), με γνωστικό αντικείμενο «Λειτουργική».
Επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου στη Ρεπουπμλικανική Δημοκρατία του Κονγκό – R.D.C (2010) και στη Θεολογική Ακαδημία Κιέβου (2011, 2013).
Συνέγραψε 6 βιβλία και 50 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ επιμελήθηκε πολλές επιστημονικές εκδόσεις. Διοργάνωσε 30 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ενώ έλαβε μέρος ως εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια.
Χειροτονήθηκε διάκονος (1989) και πρεσβύτερος (1990) στη Θεσσαλονίκη.
Διάκονος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης (1989-1990).
Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Θεσσαλονίκης (1990-1994) και του ομώνυμου Ναού της Βέροιας (1995-σήμερα).
Κατά καιρούς κατείχε διάφορες επιτελικές θέσεις στην εκκλησιαστική διοίκηση στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας (1995-σήμερα).
Μέλος εκκλησιαστικών και ακαδημαϊκών αποστολών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ρωσικά.
Ονομαστική εορτή: 3 Νοεμβρίου (Ανακομιδή λειψάνων Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου).