Εν αναμονή της απάντησης του Υπ. Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων στην επίκαιρη ερώτηση
του βουλευτή Γιώργου Κωνσταντόπουλου για το γκρέμισμα της γέφυρας
Ευχάριστη έκπληξη η παρουσία του Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεωργίου
Στα χέρια του Υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη βρίσκεται η τύχη της γέφυρας του Κορινού, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Κατερίνης.
Στη διευρυμένη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες συμμετείχαν εκ μέρους της κοινωνίας της Πιερίας εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ζωής του τόπου, των παραγωγικών φορέων και των επαγγελματιών, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, καθώς επίσης εκπρόσωποι του Υπουργείου, του ανεξάρτητου επιβλέποντα μηχανικού και της παραχωρησιούχου εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου». Παραβρέθηκε επίσης ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος.
Εξάλλου, από νωρίς το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της σύσκεψης, μπροστά στο κτίριο του Δημαρχείου υπήρχαν συγκεντρωμένοι κάτοικοι κυρίως από την περιοχή του Κορινού εκφράζοντας δυναμικά την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κατεδάφισης της γέφυρας, γεγονός που θα σημάνει και τη μακρά ταλαιπωρία τους και το μαρασμό της περιοχής.
Κατά την έναρξη της σύσκεψης, το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, ο οποίος ανέφερε ότι, παρόλο που δεν γνωρίζει σε βάθος το θέμα, ωστόσο οι άνθρωποι που εκπροσωπούν πολιτειακούς και εκκλησιαστικούς θεσμού πρέπει να ανοίγουν δρόμους, είτε σε πρακτικό είτε σε πνευματικό επίπεδο. «Οποιαδήποτε ενέργειά μας μπορεί να είναι άριστη από θεωρητικής ή τεχνολογικής απόψεως, αλλά θα πρέπει να είναι σε σύμπνοια με το δημόσιο αίσθημα και την κοινή λογική. Συντάσσομαι με την θέση της δημοτικής αρχής και της κοινωνίας ώστε να βρεθεί μια λογική λύση και το έργο να συνεχιστεί αλλά να ικανοποιηθούν και τα αιτήματα των ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης ανέφερε ότι σήμερα η μελέτη δεν είναι επικαιροποιημένη. Σύμφωνα, ωστόσο, με την τεχνική έκθεση – αναφορά – αναλυτική οπτική επιθεώρηση, υπάρχουν περιθώρια συντήρησης βάσει συγκεκριμένων τεχνικών στοιχείων και συγκεκριμένων ενεργειών. «Η εκτίμηση είναι ξεκάθαρη. Λένε ότι αυτό που είδαμε διορθώνεται αλλά χρειάζεται παρακολούθηση σε βάθος δύο ετών. Εμείς δε λέμε να υποστεί ζημία καμία πλευρά, αλλά δε θέλουμε να πάθει ασφυξία μια ολόκληρη περιοχή. Είναι σαν να κόβεις τον ομφάλιο λώρο και να πνίγεις μια κοινωνία. Επομένως, πρέπει να υπάρξει συγκριτική αξιολόγηση τι κοστίζει περισσότερο και ποιο είναι το προσδώκιμο ζωής. Πρέπει να ακολουθήσουμε την κοινή λογική και τη δημόσια ηθική» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χιονίδης.
Το πρόβλημα της γέφυρας δεν αφορά μόνο τον Κορινό, είναι πρόβλημα ολόκληρης της Πιερίας, υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου. «Το θέμα για την τοπική κοινωνία είναι μείζον, καθώς πρόκειται για μια τουριστική περιοχή λίγο πριν από το καλοκαίρι, η οποία δεν πρέπει να απομονωθεί. Ανακύπτει κοινωνικό θέμα και δεν υπήρξε προειδοποίηση ή πλήρης ενημέρωση. Είναι δίκαιο το αίτημα των πολιτών του Κορινού» ανέφερε και πρόσθεσε πως η γέφυρα πρέπει να μείνει με πρόσθετες εργασίες συντήρησης και στήριξης.
Ο βουλευτής Γιώργος Κωνσταντόπουλος τόνισε πως το Υπουργείο το 2008, επί Γ. Σουφλιά, είχε διαβεβαιώσει για πλήρη κόμβο στο σημείο. «Είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι η περιοχή δεν θα πάθει έμφραγμα και επι λέξη είχε πει ότι η γέφυρα ήταν σαν τη βασική στεφανιαία αρτηρία για την περιοχή» υπενθύμισε. Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Υπουργείου, επισήμανε πως ο κ. Χρυσοχοϊδης έμεινε έκπληκτος από τις προτεινόμενες από την πλευρά τους λύσεις, ενώ αναφέρθηκε και στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει και πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή. «Νομοθετήσαμε την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, όχι για τις μεγάλες εταιρίες, αλλά για την απρόσκοπτη λειτουργία τηςκοινωνίας και της οικονομίας» κατέληξε και εξέφρασε την ελπίδα ο Υπουργός να κατανοήσει το πρόβλημα και να δώσει πολιτική λύση.
Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε ο δήμαρχος, και οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές του νομού, Κώστας Κουκοδήμος, Δημήτρης Χριστογιάννης και Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα ζητήματα που τέθηκαν και αφορούν στην κατεδάφιση της γέφυρας.
Από την πλευρά του ο Αστυνομικός Διεθυντής Πιερίας Αθανάσιος Μαντζούκας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα έγγραφα που εστάλησαν από την παραχωρησιούχο εταιρεία και το Υπουργείο για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που κλήθηκε να λάβει η Αστυνομία εν όψει της κατεδάφισης της γέφυρας την 1η Απριλίου. Όπως ανέφερε ο κ. Μαντζούκας, τίθεται θέμα ασφάλειας των χρηστών, οδηγών και πεζών. «Καλούμαστε να διοχετεύσουμε κίνηση σε ένα δίκτυο αγροτικό, που δε δύναται να απορροφήσει με ασφάλεια την κίνηση. Το δίκτυο αυτό, στο οποίο υπάρχει ένας κυκλικός κόμβος και πέντε φωτεινοί σηματοδότες διέρχεται από το Σιδηροδρομικό Σταθμό, την Περίσταση, την Παραλία, ενώ θα επιβαρύνει την ήδη μεγάλη κίνηση τους θερινούς μήνες» σημείωσε.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το λόγο έλαβαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Λεμονόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Καραφουλίδης, Αντώνης Μάντζιος, Νίκος Σαλπιστής, Χαράλαμπος Αθανασιάδης, Θανάσης Λιακόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Παπανικολάου, ο τοπικός σύμβουλος Κορινού Νίκος Μαλετσάς και ο επιχειρηματίας Βασίλης Λάμπρου. Στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση καθαίρεσης της γέφυρας, η οποία επί της ουσίας θα αποκόψει την περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα εμποδίσει την απρόσκοπτη ανθρώπινη δραστηριότητα και μετακίνηση των κατοίκων, των αγροτών, των μαθητών.
Το λόγο έλαβαν επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο πρόεδρος του Ν.Τ. του ΤΕΕ Πιερίας Αναστάσιος Τασιούλας και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης Κων/νος Ρέχας. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου επισήμανε πως η κατεδάφιση της γέφυρας ισοδυναμεί με κατάρρευση επιχειρηματικότητας στην περιοχή του Κορινού. «Έρχεται Πάσχα και οι επιχειρηματίες της περιοχής περιμένουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Παρόλα αυτά έρχεται το Υπουργείο και αποφασίζει ότι η γέφυρα πρέπει να πέσει. Μήπως δεν χωρούν τα παράπλευρα διόδια στην υπάρχουσα γέφυρα;» αναρωτήθηκε. Το Επιμελητήριο δεν πρόκειται να το επιτρέψει, συνέχισε και πρόσθεσε πως η αντίδραση θα είναι μεγάλη.
Για ταφόπλακα των επαγγελματιών έκανε λόγο και ο κ. Ρέχας σε περίπτωση που γκρεμιστεί η γέφυρα, ειδικά σε μια περίοδο που η αγορά έχει περάσει έναν τραγικό χειμώνα. Από την πλευρά του ο κ. Τασιούλας τόνισε πως υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία των αυτοκινητοδρόμων. «Τεχνοκρατικά, αν γκρεμιστεί ο κόμβος, δεν πρόκειται να πάρει άδεια να ξαναγίνει. Με προσβάλει σαν μηχανικό ότι πάμε να κατεδαφίσουμε τη γέφυρα χωρίς να υπάρχει μελέτη», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά τους ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κατασκευών του Υπουργείου επισήμανε πως η περιβαλλοντική αδειοδότηση επικαιροποιείται, ενώ με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα το έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, αλλά υπήρξε καθυστέρηση λόγω της διακοπής των εργασιών. Ο εκπρόσωπος του ανεξάρτητου επιβλέποντος μηχανικού σημείωσε ότι η απόφαση για την καθαίρεση της γέφυρας προβλεπόταν πριν καν δημοπρατηθεί το έργο. «Η γέφυρα είναι βαριά ασθενής. Η διάβρωση έχει φτάσει σε πολύ προχωρημένο στάδιο» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι πρέπει να δούμε τι είναι που συμφέρει περισσότερο. Υπογράμμισε επίσης πως η τελική απόφαση εναπόκειται στον Υπουργό και σημείωσε: «θα υπακούσουμε στη λύση που θα δώσει το Υπουργείο. Το θέμα είναι να μην θίξουμε το θέμα της σύμβασης, της ολικής περαίωσης του έργου και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τους δανειστές».
Σημειώθηκε επίσης ότι εξετάστηκαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις, όπως η κατασκευή της νέας γέφυρας παράλληλα με την ύπαρξη της υπάρχουσας, κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να γίνει εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων. «Προσπαθήσαμε να βρούμε εναλλακτικές διαδρομές που θα επέφεραν τη μικρότερη όχληση για τη ζωή του τόπου και καταλήξαμε στην καλύτερη δυνατή λύση» ανέφερε ο προϊστάμενος και τόνισε πως το έργο πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό για να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων και να υπάρξει η χρηματοδότηση από την Ε.Ε., διαφορετικά τίθεται θέμα αποζημιώσεων. Εκείνο, επίσης, που διευκρινίστηκε ότι με την τροποποίηση της αρχικής μελέτης, υπάρχει η δυνατότητα ο προβλεπόμενος ημικόμβος να γίνει πλήρης κόμβος.
Αντίθετα, ο διευθυντής τεχνικών έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διαφώνησε σε αρκετά τεχνικά ζητήματα επισημαίνοντας πως μια νέα γέφυρα δε σημαίνει ότι θα έχει και το προσδώκιμο ζωής που της αποδίδεται. Όσον αφορά την υπάρχουσα γέφυρα είπε ότι «δεν είναι άρρωστη σε σημείο θανάτου. Δεν είναι καρκινοπαθής η γέφυρα». Με τη στενή έννοια μπορεί να μη συμφέρει οικονομικά η ενίσχυσή της, συνέχισε, αλλά είναι εφικτή η επιδιόρθωσή της. Αυτό που πρότεινε ήταν να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα ώστε να μελετηθούν καλύτερα τα δεδομένα από διευρυμένη επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ζήτησε οποιαδήποτε απόφαση να μην παρθεί στο γόνατο.
Ο εκπρόσωπος της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» επισήμανε πως αποτελεί συμβατικό αντικείμενο η αντικατάσταση της γέφυρας και η ολοκλήρωση του κόμβου και τόνισε πως η καλύτερη λύση είναι η αντικατάστασή της.
Κλείνοντας η σύσκεψη, ο κ. Χιονίδης ζήτησε να βρεθεί λύση ώστε να επικρατήσει η λογική και όχι το αίσθημα αυτοσυντήρησης των κατοίκων.