«Κρίσιμα ερωτήματα για την αδράνεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και στις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή»
Παρέμβαση Μάρκου Μπόλαρη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στις 11/11/2014, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών για τις τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
Σειρά κρίσιμων ερωτημάτων διατύπωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ προς την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με όσα διαδραματίζονται στη Συρία, την Κυπριακή ΑΟΖ και τις διαβουλεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο κ Μπόλαρης αναφέρθηκε στην απουσία ελληνικής διπλωματικής παρουσίας στην περιοχή του Ερμπίλ στο Ιρακινό Κουρδιστάν όπου δραστηριοποιούνται αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις.Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ με παραβίαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και η απροκάλυπτη στήριξη της Τουρκίας προς τους τζιχαντιστές του ISIS, όπως ευρηματικά καταγγέλθηκε και από τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάϊντεν, δεν έχουν συνεκτιμηθεί από την ελληνική κυβέρνηση παρατήρησε ο κ. Μπόλαρης.
Διατύπωσε μάλιστα το ερώτημα προς τον έλληνα υπουργό εξωτερικών αν η παρουσία μας στην προσεχή συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδος – Τουρκίας στις αρχές Δεκέμβρη θα είναι θετική για τα δικά μας συμφέροντα ή θα συμβάλλει στην επικοινωνιακή κάλυψη της Τουρκίας που είναι εκτεθειμένη στη διεθνή κοινή γνώμη.
Ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε επίσης πως πριν την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών η Τουρκία προσθέτει και ένα επιπλέον ζήτημα για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση, όπως συμβαίνει με τις προκλήσεις του «Μπαρμπαρός» στην Κυπριακή ΑΟΖ. Τέλος ο κ. Μάρκος Μπόλαρης απευθυνόμενος προς την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ρώτησε γιατί η χώρα μας, σε αντίθεση με τη Γαλλία και τον Καναδά, δεν φρόντισε για τον απεγκλωβισμό πολιτών από τη Συρία μέσω Λιβάνου όταν ήταν σε εξέλιξη και εξακολουθούν ακόμη οι σφαγές και ωμότητες στα βόρεια της Συρίας σε βάρος αρχαίων χριστιανικών πληθυσμών, που υπάγονται στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.