«Γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα: κάποια δεδομένα και κάποιες σκέψεις»
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Χ. ΤΖΑΜΑΚΛΗ ΣΤΟ «ΧΩΝΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ΤΗΣ 21-6-2015
Ομόφωνα η Βουλή των Ελλήνων επανασυνέστησε την Διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών). Αντικείμενο της Επιτροπής είναι η οργανωμένη συνέχιση και ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης των αδιαμφισβήτητων ιστορικών στοιχείων, που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την ελληνική επιχειρηματολογία για τη διεκδίκηση των οφειλομένων. Η Επιτροπή επιδιώκει και τη συστράτευση και άλλων δυνάμεων και διεθνών οργανισμών (ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, Ευρωκοινοβούλιο, ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις). Κάποια δεδομένα:
α. Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των Γερμανών, η Ελλάδα από ουδεμία αξίωσή της έχει παραιτηθεί. Ούτε καν από τις αξιώσεις της από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
β. Οι αξιώσεις της Ελλάδας λόγω της φύσης τους δεν έχουν παραγραφεί.
γ. Το ύψος των αξιώσεων κατά την Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κυμαίνεται από 278 δις έως 340 δις ευρώ (31-12-2014).
Κάποιες σκέψεις:
α. Η έως τώρα χαλαρή «διεκδίκηση» των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα οφείλεται στην απουσία σχετικής πολιτικής βούλησης. Αυτή τώρα υπάρχει.
β. Η ιστορική συγκυρία επιβάλλει σε όλους μας (πολίτες, πολιτικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς) να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με όρους εθνικού και πατριωτικού καθήκοντος, με όρους ενότητας και απέχοντες από μικροπολιτική ή μικροκομματική σκοπιμότητα.
γ. Σαφώς το ζήτημα είναι πρωτίστως ηθικό, όπως ακριβώς το έθεσε και ο Πρωθυπουργός. Όμως και οι λοιπές διαστάσεις του είναι εξίσου σημαντικές (π.χ. ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο) και δεν απονομιμοποιούν τη διεκδίκηση.
δ. Το ύψος των αξιώσεων υπολογίσθηκε μετριοπαθώς βάσει των υπαρχόντων στοιχείων. Το ύψος αυτό αφορά θετικές μόνον ζημίες και όχι αποθετικές, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και μελέτης (π.χ. η δραματική μείωση του Α.Ε.Π. της χώρας και οι συνέπειές της στη μετέπειτα – μεταπολεμική – πορεία της, το κόστος της αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών της χώρας κ.λ.π.).
ε. Η ενεργός εμπλοκή των Ελλήνων πολιτών είναι βέβαιο ότι μπορεί να ενισχύσει την όλη προσπάθεια – και πολιτικά και με υλικό τεκμηρίωσης. Στη συνειδητοποίηση αυτής της αναγκαιότητας μπορεί να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο η αύξηση του αριθμού των χαρακτηρισμένων ως Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της χώρας {μέχρι στιγμής μόνον 100 πόλεις και χωριά είναι χαρακτηρισμένες (-α) ως Μαρτυρικές (-ά), μολονότι ο αριθμός τους είναι περίπου 1.000}. Ο χαρακτηρισμός συμβάλλει στην προβολή της ιστορίας τους, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην καταδίκης των ναζιστικών θηριωδιών.