«Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων ανεξάρτητα από το μνημόνιο»
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ
Τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πλαισιωμένος από μέλη της διοικούσας επιτροπής της Κ.Ε.Ε., στην οποία συμμετέχει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδος που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο.
Ο κ. Μίχαλος, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα μέτρα που περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, χαρακτήρισε υφεσιακό το νέο Μνημόνιο και προέβλεψε πως θα φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, ενώ σημείωσε πως η ΚΕΕ είναι ο μόνος φορέας με πλήρη και κοστολογημένη πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας, την οποία έχει θέσει ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ακόμη, υπεραμύνθηκε του ρόλου των Επιμελητηρίου στην στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ δεν έκρυψε μια έντονη απογοήτευση για το επενδυτικό περιβάλλον που παρέχει σήμερα η Χώρα, σημειώνοντας πως θα συμβούλευε έναν νέο εν δυνάμει επιχειρηματία να μην ξεκινήσει καμία επιχείρηση προς το παρόν.
“Έχουμε μπροστά μας ένα νέο Μνημόνιο και μια νέα συμφωνία που την υποδεχτήκαμε σχεδόν με ανακούφιση τον Αύγουστο, αφού απέτρεψε τον άμεσο κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ. Όμως τα μέτρα που την συνοδεύουν είναι πιο δυσβάσταχτα από ποτέ, ενώ το μείγμα της πολιτικής που τα συνοδεύει είναι για μια ακόμη φορά αντιαναπτυξιακό, αφού στηρίζεται στην αύξηση της φορολογίας.
Η λαίλαπα των φόρων και των άλλων αντιαναπτυξιακών μέτρων που περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και φτάνουν τα 4,35 δισ. ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα δώσουν τη χαριστική βολή στην αγορά και στην οικονομία. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε έτσι.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα για την εκπλήρωση των στόχων του νέου μνημονίου, που δε θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση και θα δώσουν μια αναπτυξιακή προοπτική, έστω και σε βάθος χρόνου» ανέφερε ο κ. Μίχαλος υπογραμμίζοντας πως πρόταση της ΚΕΕ είναι η ριζική μείωση της φορολογίας, ο εξορθολογισμός της φορολογίας εισοδήματος, η διεύρυνση των φορολογικών βάσεων, με μείωση συντελεστών και παράλληλη εντατικοποίηση της προσπάθειας για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας, στον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών με βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Τέλος ως μονόδρομο για τη μείωση του χρέους παρουσίασε την υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Ελλάδος επέμεινε στην ανάγκη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και υπογράμμισε πως η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις που όμως χρειάζονται ομαλό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον και πάταξη της γραφειοκρατίας. Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για προσέλκυση επενδυτών, αναρωτήθηκε πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο την στιγμή που το Κράτος χρωστά τα χρήματα από τους δύο προηγούμενους επενδυτικούς Νόμους ενώ αυξάνει αντί να μειώνει το ΦΠΑ στην εστίαση και στα νησιά σε ένα τόσο σκληρό επενδυτικό περιβάλλον.