ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 4/6 ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας σας προσκαλεί στην δημόσια συζήτηση με θέμα «Προπαγάνδα πολιτικός λόγος ΜΜΕ» (Σάββατο, 4 Ιουνίου και ώρα 19.00 στην Αστική Σχολή) με εισηγητές δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο: τον Κύρκο Δοξιάδη,  καθηγητή κοινωνικής θεωρίας και επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρόσφατα έγραψε το βιβλίο «Προπαγάνδα» που συζητήθηκε πολύ) και τον Απόστολο Λυκεσά, μαχητικό δημοσιογράφο και λογοτέχνη  (ρ/σ “Στο Κόκκινο 93,4”,  εφημερίδα των συντακτών).
Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016 και ώρα 7 το απόγευμα στην Αστική Σχολή Κατερίνης με συντονιστή της συζήτησης τον Αντώνη Κάλφα.
Η προπαγάνδα στην Ελλάδα της κρίσης είναι καθεστώς διότι πρόκειται για το λόγο της πόλωσης. Ο λόγος της πόλωσης δεν μπορεί παρά να είναι προπαγανδιστικός. Η πόλωση μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μια μορφή ανοιχτού ταξικού πολέμου – που σημαίνει όχι κατ’ ανάγκην κατάσταση εμφυλίου πολέμου με ένοπλες συγκρούσεις και μαζικούς σκοτωμούς, αλλά σίγουρα κατάσταση μαζικής και έντονης δυσαρέσκειας των κατώτερων τάξεων, συρρίκνωση των μεσαίων στρωμάτων, διεύρυνση του χάσματος μεταξύ ανώτερων και κατώτερων τάξεων, και κατά συνέπεια, για πρώτη φορά μεταδικτατορικά, μια κατάσταση επισφαλούς και απειλούμενης ταξικής κυριαρχίας.

Σε αυτή την εμπόλεμη ταξική κατάσταση, το κοινωνικό καθεστώς στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να προσφύγει στην πιο άμεσα “πολεμική” μορφή πολιτικού λόγου, δηλαδή στην προπαγάνδα – αν ορίσουμε την τελευταία, προεκτείνοντας τον πασίγνωστο ορισμό του Clausewitz για τον πόλεμο, ως τη συνέχιση του πολιτικού λόγου με άλλα μέσα. Και αυτά τα “άλλα μέσα”, όπως και στην περίπτωση του πολέμου, είναι η συστηματική και οργανωμένη χρήση βίας.
Η άσκηση βίας εν προκειμένω είναι η παραποίηση της αλήθειας: η προπαγάνδα βιάζει την αλήθεια – συστηματικά και οργανωμένα.
Ο Κύρκος Δοξιάδης, καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας με ειδίκευση στην Επικοινωνία και στην Κριτική Ανάλυση του Πολιτικού Λόγου, δεν μασάει τα λόγια του, και το βιβλίο του, με τρία κριτικά δοκίμια για το 2012-2014 και ένα για το 2015, είναι σύντομο, πυκνό, αποκαλυπτικό και επιδραστικό. Διακρίνει την προπαγάνδα από το ψέμα και τη λογοκρισία, καθώς και από την ιδεολογία.
Με την Αριστερά στην κυβέρνηση, επισημαίνει, η καθεστωτική προπαγάνδα έχει προσλάβει «νέες διαστάσεις που υπερβαίνουν τον θεσμό των ΜΜΕ» και γενικότερα τον δημόσιο λόγο.
Ο Δοξιάδης  αναλύει τα προπαγανδιστικά τεχνάσματα που κυριάρχησαν αυτήν την τετραετία –τη θεωρία «των δύο άκρων», τη θεωρία του «αναγκαίου κακού» και τη θεωρία της «ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς»– πάντα κάνοντας αναφορές σε συγκεκριμένα άρθρα, εκπομπές ή δηλώσεις πολιτικών στελεχών, μεγαλοδημοσιογράφων, σχολιογράφων, ή άλλων προσώπων που χρωματίζουν τον δημόσιο λόγο.