IMG_7193Με ιδιαίτερη επιτυχία και ενδιαφέροντα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε  η πανελλήνια  ενημερωτική ημερίδα με θέμα « Ταυτοποίηση και μέτρα πρόληψης του βακτηρίου στην ακτινιδιά» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με τη συμμετοχή της εταιρείας ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ το Σάββατο 7 Μαΐου 2011  στην αίθουσα συνεδριάσεων στην έδρα της  Π.Ε. Πιερίας.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου,  ο  Γενικός Διευθυντής  της  Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Κεντρικής Μακεδονίας  Κλήμης Γούναρης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Eλέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νικόλαος  Kούλης, η ερευνήτρια του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Μ.Χολέβα ,   ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Πιερίας για  θέματα αγροτικής ανάπτυξης Δημήτρης Τσιμήτρης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,  Ευδοκία  Γεωργίου-Κίτσιου, ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΑΕ, Δημήτριος  Μανώσης  και ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς.
Παράλληλα, την ημερίδα  παρακολούθησαν γεωπόνοι φυτοπροστασίας των αντίστοιχων Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, καθώς και εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών απ’ όλη την Ελλάδα, που ασχολούνται με την καλλιέργεια και τη διακίνηση των ακτινιδίων.
Στην ανάγκη πλημμελούς ενημέρωσης  για το θέμα αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου,  με δεδομένο ότι η Πιερία  κατέχει το 50% της συνολικής παραγωγής ακτινιδίου  πανελλαδικά. Η κ. Μαυρίδου  επέστησε την προσοχή τόσο των παραγωγών όσο και των υπηρεσιών , διευκρινίζοντας βέβαια  ότι μέχρι στιγμής το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι υπαρκτό, σε αντίθεση με την γειτονική Ιταλία, όπου η περσυνή τους παραγωγή μειώθηκε κατά 20% λόγω του βακτηρίου στην ακτινιδιά.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας  εξέφρασε  την αμέριστη συμπαράστασή της στους παραγωγούς και τόνισε ότι η προστασία της αγροτικής  παραγωγής αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες του Αγροτικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
Η  Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,  Ευδοκία  Γεωργίου-Κίτσιου  τόνισε ότι ΄΄ στηρίζουμε θεσμικά τέτοιου είδους ενέργειες και είμαστε αρωγοί στις φιλοδοξίες και τις φιλότιμες προσπάθειες μικρών και μεγάλων παραγωγών.
H κ. Κίτσιου πρόσθεσε ότι η Διεύθυνση  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας συνεργάζεται αρμονικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ανάδειξη, προώθηση και διακίνηση του ακτινιδίου.
Στις μελλοντικές προοπτικές καλλιέργειας της ακτινιδιάς στην Πιερία  αναφέρθηκε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς. Υπογράμμισε, όμως, ότι  χρειάζονται δράσεις όπως η συγκεκριμένη ημερίδα για την προστασία  τόσο της παραγωγής όσο και του εισοδήματος των αγροτών.
Τα  βασικά συµπεράσματα  που ανέκυψαν  από την ημερίδα µπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω: να επιτραπεί η χρήση χαλκούχων σκευασμάτων, να γίνει αυστηρός έλεγχος στα φυτώρια ακτινιδίων και ιδίως αυτών που εισάγουν φυτά, να δημιουργηθεί ένα ελληνικό κέντρο ακτινιδίου με έδρα την Κατερίνη – οι εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν στον διεθνή οργανισμό ακτινιδίου ΙΚΟ-καθώς και οι φορείς να ειδοποιήσουν  άμεσα τους ακτινιδιοπαραγωγούς προκειμένου να ελέγξουν τα φυτά τους για τυχόν προσβολές του βακτηρίου.     
Λεπτομερής ήταν η ενημέρωση που παρείχε στους παρευρισκομένους  ο εκπρόσωπος της   ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ Α.Ε. Ζήσης Μανώσης  για το βακτήριο Pseudomonas syringae pv actinideae.
Ο κ. Μανώσης περιέγραψε αναλυτικά το βακτήριο και  τα συμπτώματα εμφάνισής του στα φυτά  , ενώ  παρουσίασε τα γενικά προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται  και   ανέπτυξε   τη στρατηγική αντιμετώπισής του.
Στα κύρια χαρακτηριστικά και στον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας του βακτηριακού έλκους της ακτινιδιάς οφειλόμενη στο βακτήριο Pseudomonas syringae pv actinideae εστίασε η Μ.Χολέβα, ερευνήτρια  του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Στη συνέχεια της ημερίδας ακολούθησε γόνιμη συζήτηση επί των εισηγήσεων, όπου οι  παρευρισκόμενοι   απηύθυναν ερωτήσεις και απορίες προς τους ομιλητές.