Τα προγράμματα που υλοποιούνται ή πρόκειται να ξεκινήσουν από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για τη στήριξη των νέων, η ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του Ε.Τ.Ε.Α.Ν., συζητήθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 28 Μαΐου στο συνεδριακό κέντρο Κατερίνης.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Βουλευτού Πιερίας κας Μαρίας Μίχου και με ομιλητές τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιάννο Λιβανό, τους συμβούλους του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοίδη κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και κ. Πασχάλη Αγανίδη, και τον προϊστάμενο του ΤΕΙ Κατερίνης Δρ Δημήτρη Τριανταφύλλου. Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της Δίον Τηλεόρασης κ. Άκης Τάτσης.
Πλήθος κόσμου στην συντριπτική πλειοψηφία τους νέοι και νέες της Πιερίας παρακολούθησαν την εκδήλωση και ενημερώθηκαν για προγράμματα που «τρέχουν» και που πρόκειται να ξεκινήσουν, τα οποία θα τους βοηθήσουν σημαντικά στο όποιο επιχειρηματικό τους ξεκίνημα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, οι Δήμαρχοι Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης, Δίου –Ολύμπου κ. Γιώργος Παπαθανασίου και ο δημαρχεύων κ. Γιώργος Φαρμάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης κ. Θανάσης Λιακόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Γιάννης Καζταρίδης , αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι ,ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Παυλίδης εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
Η Μαρία Μίχου
Στη σύντομη τοποθέτηση της η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους λέγοντας πως η ανταπόκριση τους επιβεβαίωσε την σκέψη που είχε όταν σχεδιαζόταν η εκδήλωση, ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται πραγματικά για ουσιαστική ενημέρωση σε θέματα αιχμής. «Είναι γεγονός ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Κάτι το οποίο γνωρίζουμε σήμερα και το θεωρούμε δεδομένο, μπορεί αύριο να έχει ξεπεραστεί.
Αυτό σημαίνει ότι η σωστή και άμεση πληροφόρηση στις μέρες μας δεν είναι απλά προνόμιο. Αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα.
Όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των επιχειρήσεων το γνωρίζουν πολύ καλά. Εάν θες να είσαι στην πρωτοπορία πρέπει διαρκώς να παρακολουθείς τις εξελίξεις. Η ακριβής και άμεση ενημέρωση αποτελεί το κλειδί για να πάρει κανείς τις σωστές αποφάσεις.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ξοδεύονται κάθε χρόνο μεγάλα ποσά για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η ενημέρωση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή. Είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την αγορά. Η παγκόσμια αλλά και η εγχώρια οικονομική κρίση δυσκόλεψε την πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό και μείωσε την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν τα λουκέτα, οι ακάλυπτες επιταγές και οι απολύσεις προσωπικού.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Κυβέρνηση έλαβε μια σειρά από μέτρα για να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα. Μέτρα τα οποία στοχεύουν στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της ρευστότητας και την στροφή σε καινοτόμες και εξωστρεφείς επενδύσεις. Μερικά από αυτά είναι: Η δημιουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ο νέος επενδυτικός νόμος, η ίδρυση του Ε.Τ.Ε.Α.Ν., οι υπηρεσίες μίας στάσης για ίδρυση επιχειρήσεων (one stop shop), καθώς και τα προγράμματα διασφάλισης θέσεων εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ..
Στόχος της σημερινής εκδήλωσης είναι η ενημέρωση από τους πλέον ειδικούς για το πως μπορούν οι νέοι και οι νέες που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία, να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προγράμματα».
Η κα Μίχου ανακοίνωσε επίσης την επόμενη εκδήλωση η οποία θα αφορά τη γυναίκεια επιχειρηματικότητα , ένα τμήμα του κοινωνικού συνόλου στο οποίο εμφανίζονται υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς
Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Γιάννος Λιβανός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς που αφορούν την κατάρτιση, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα των νέων.Αναφέρθηκε στις Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας, που είναι δομές συμβουλευτικής ενημέρωσης, υποστήριξης και εκπαίδευσης για τη νεανική επιχειρηματικότητα και για την καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας στους νέους.
Η αναμορφωμένη τους φάση ξεκίνησε στις αρχές του 2011με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με ΤΕΙ-ΑΕΙ-ΟΑΕΔ για την μετεγκατάσταση των Θυρίδων στις δομές τους.
Επίσης στο Πιλοτικό Πρόγραμμα Υποστήριξης Νέων Αγροτών «Αγρότες Σύνδεση με ΑΕΙ-ΤΕΙ» για την ενθάρρυνση της παραμονής των νέων στην ύπαιθρο. Το ειδικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για την επιστημονική υποστήριξη των νέων αγροτών εντάσσεται στο πλαίσιο των κεντρικών αξόνων πολιτικής για την προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης», την αποκεντρωμένη πολιτική για τη νεολαία και τις οριζόντιες συνεργασίες σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. H Γενική Γραμματεία φέρνει τους νέους αγρότες σε επαφή με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, αποβλέποντας σε συνεργασίες που εισάγουν νέες ιδέες, μεθόδους και τεχνικές σε όλα τα στάδια της αγροτικής παραγωγής, με κεντρικούς στόχους την τεχνολογική και επιστημονική υποστήριξη των νέων αγροτών, την ενθάρρυνση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας.
Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε επίσης και στα προγράμματα Κοινωνικής Συνοχής όπως το πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας για Νέους, το Εθνικό Παρατηρητήριο για τα δικαιώματα του Παιδιού, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα PROGRESS Δράση «ΙΡΙΣ» – Για την καταπολέμηση στερεοτύπων και διακρίσεων:
Ακόμη, προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, προγράμματα για τον εθελοντισμό καθώς το 2011 είναι έτος εθελοντισμού, όπως επίσης και προγράμματα Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Νέων και τέλος προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ (πέραν των Θυρίδων Νεανικής Επιχειρηματικότητας).
Προγράμματα Επενδυτικών Ενισχύσεων
–Καινοτόμες επιχειρήσεις
Ο σύμβουλος του κ. Χρυσοχοίδη κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στα προγράμματα επενδυτικών ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ στις δράσεις και στους διαθέσιμους πόρους, όπως το πρόγραμμα για την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα και το πρόγραμμα νέας καινοτομικής επιχειρηματικότητας, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 150 εκ. ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον επενδυτικό νόμο όπου όπως είπε ο κ. Δημητριάδης δίνεται περισσότερη βαρύτητα στις φοροαπαλλαγές και λιγότερο στις επιδοτήσεις και τέλος αναφέρθηκε στο Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας.
Όπως ανέφερε ο σύμβουλος του κ. Χρυσοχοίδη κ. Αγανίδης στόχος των παρεμβάσεων είναι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά καινοτόμων επιχειρηματιών αξιοποιώντας την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε μαζί με νέους επιχειρηματίες μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη νεανική επιχειρηματικότητα.
Εκτενής αναφορά έγινε επίσης στη ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η ιστοσελίδα «StartUp –CREECE” που περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη υποστήριξη για νέους.
Νεανική Επιχειρηματικότητα
και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Στην ομιλία του για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο Καθηγητής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙΘ και Προϊστάμενος Παραρτήματος Κατερίνης, ΑΤΕΙΘ κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου ξεκινήστε λέγοντας πως στην ελληνική κοινωνία , η επιχειρηματικότητα ήταν πάντοτε μία παρεξηγημένη έννοια .
«Ο « ιδιώτης » όπως συνήθως καλείται έχει πάντοτε να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία των αρχών στις οποίες απευθύνεται για να ξεκινήσει την επιχείρησή του, τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και το εχθρικό χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό περιβάλλον που στις μέρες μας είναι ακόμη πιο εχθρικό» τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου.
Όπως υπογράμμισε η επιχειρηματικότητα των νέων όλα τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν σε λήθαργο λόγω της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας που είχε κατακλύσει την Ελληνική κοινωνία και το νέο φοιτητή που βρισκόταν υπό την επήρεια και πίεση του οικογενειακού περιβάλλοντος για μια θέση στο Δημόσιο.
«Ευτυχώς ουδέν κακό αμιγές καλού και η οικονομική κρίση φαίνεται κατά την εκτίμηση μου και από την επαφή μου με τους φοιτητές, ότι έχει μία τουλάχιστον θετική επίπτωση στην Ελληνική κοινωνία. : Να σταματήσουν οι νέοι να έχουν στο νου τους μόνον το Δημόσιο και να αρχίζουν να ενδιαφέρονται και για θέματα επιχειρηματικότητας ή σταδιοδρομίας στον Ιδιωτικό και παραγωγικό τομέα της Ελληνικής Οικονομίας».
Το ΤΕΙ Κατερίνης
Όσον αφορά το Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων ( Logistics) η έννοια της επιχειρηματικότητας περνά στους φοιτητές μέσα από τη διδασκαλία πολλών μαθημάτων.
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα εκτός από τους απόφοιτους του Τμήματος που απασχολούνται ως εργαζόμενοι σε διάφορες επιχειρήσεις, υπάρχουν απόφοιτοι που έχουν ξεκινήσει δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της τυποποίησης του κρασιού, του μελιού, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων , όπως επίσης στην ανάπτυξη της οικογενειακής επιχείρησης στον τομέα των μεταφορών.