Ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ – ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

«ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΟΥΜΕ ΣΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΞΕΠΟΥΛΩΝΤΑΣ  ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης:
Στην Ελλάδα ζούμε όπως – όπως Υποθηκεύοντας το Μέλλον μας.
Να αποφύγουμε τα τραγικά λάθη του παρελθόντος και να μην  υποκύψουμε σε πιέσεις και διεθνή συμφέροντα, ξεπουλώντας το όνομα της Μακεδονίας.
Η Ελλάδα είναι απαραίτητο και οφείλει,  απέναντι στίς µελλοντικές γενιές, να προχωρήσει άμεσα στη χάραξη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της σύμφωνα με το δίκαιο των θαλασσών.

Η Σχολή Γονέων, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης,  συνεχίζοντας το πρόγραμμά της, διοργάνωσε την πρώτη διάλεξη για το νέο έτος 2018 με ομιλητή τον διεθνολόγο και λέκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου  με θέμα «Το νομικό καθεστώς της Α.Ο.Ζ  και τα πλεονεκτήματα για την Ελλάδα»

Ο εκλεκτός ομιλητής στην αρχή της ομιλίας του, με την ευκαιρία της μεγάλης απήχησης που είχε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και η θερμή συμμετοχή τεράστιου πλήθους, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των Σκοπίων. Υποστήριξε με ακλόνητα επιχειρήματα ότι δεν πρέπει να επιδιώξουμε «μια κάποια λύση», αλλά μια λύση που είναι σύμφωνη με την κληρονομιά μας, τις αρχές μας και τις ευθύνες που έχουμε απέναντι  στην Ιστορία. Έκανε μια σύντομη ιστορική διαδρομή στο πρόβλημα από την εποχή του Στάλιν, μετά πέρασε στους απαράδεκτους σχεδιασμούς και βλέψεις του Τίτο και έκλεισε με τις ανιστόρητες  σύγχρονες επιδιώξεις των Σκοπίων. Οι προτάσεις του ομιλητή ήταν στην κατεύθυνση να αποφύγουμε τα τραγικά λάθη του παρελθόντος και να μην  υποκύψουμε σε πιέσεις και διεθνή συμφέροντα, ξεπουλώντας το όνομα της Μακεδονίας.

`Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο κ. Καρακωστάνογλου αναφέρθηκε  στο ζήτημα της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) που αποτελεί την σημαντικότερη επανάσταση που έφερε το Νέο Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του 1982 του ΟΗΕ). Η σύμβαση αυτή έφερε στη Εθνική Δικαιοδοσία των παράκτιων κρατών του κόσμου περισσότερο από το 1/3 των ωκεανών.

Παρά τις αποφάσεις που πήραν 137 κράτη από το σύνολο των 149 παράκτιων κρατών του κόσμου η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει ακόμη την ΑΟΖ της η οποία έχει καταστεί διεθνώς ήδη μία πραγματικότητα που παρέχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.  Η  Αποκλειστική Οἰκονοµική Ζώνη  µόνο πρόσφατα άρχισε να αντιµετωπίζεται ως Εθνικό ζήτηµα στην Ελλάδα. Το θέµα αυτό  θα έπρεπε να  είχε απασχολήσει  τις εκάστοτε κυβερνήσεις ήδη από το 1982. Έτσι ουσιαστικά καθυστερούμε τις παρεμβάσεις  σε δικαιώματα στις παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές που μας περιβάλλουν. Είμαστε μια χώρα που έχει ακόμη ανεκτίμητους υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς θησαυρούς τους οποίους πρέπει να αναζητήσουμε.

Ο θεσμός της ΑΟΖ αποτελεί µια επαναστατικού χαρακτήρα παρέμβαση στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, που δημιουργεί µια ζώνη οικονομικής κυριαρχίας που φθάνει 200 ναυτ. µιλία απὸ τις ακτές, παρέχοντας στα παράκτια κράτη αποκλειστικότητα σε κάθε φυσικό πόρο και σε κάθε οικονομική δραστηριότητα. στα θαλάσσια ύδατα  του βυθού και του υπεδάφους. Σ᾽ αυτές τις περιοχές  βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των υποθαλάσσιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο ομιλητής τόνισε  ότι με την εφαρμογή της συνθήκης μεγάλη σηµασία αποκτούν   οι ανανεώσιμες πηγὲς ενέργειας, που ανήκουν πλέον αποκλειστικά στο παράκτιο κράτος, στα όρια της ΑΟΖ, όπως η ενέργεια απὸ τα κύµατα, τους ανέµους και τα θαλάσσια ρεύµατα. Με τη εφαρμογή της  ΑΟΖ θα ανήκει στην κάθε χώρα και η μελλοντική νέα χρήση της θάλασσας που είναι ενδεχόμενο να προκύψει µέσω της τεχνολογικής εξέλιξης.

Κατέληξε ότι η Ελλάδα είναι απαραίτητο και οφείλει,  απέναντι στο λαό της και τις µελλοντικὲς γενιές, να αναμορφώσει συνολικά την θαλάσσια νομοθεσία της και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στη χάραξη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της σύμφωνα με το δίκαιο των θαλασσών. Δεν πρέπει να υποχωρήσει σε παράλογες ορέξεις των γειτόνων που αρνούνται να εφαρμόσουν το ισχύον δίκαιο των θαλασσών. Στο «φοβικὸ σύνδροµο» απέναντι στην Τουρκία και της απειλής πολέµου που αυτὴ εκτοξεύει πρέπει να αντιτάξει την  αναποφασιστικότητα των πολιτικών ηγεσιών και των κρατικών υπηρεσιών την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών. Για την Ελλάδα είναι κρίσιµο να διασφαλιστο
ύν οι θαλάσσιες ζώνες των Ελληνικών νησιωτικών συμπλεγμάτων, που εδώ και δεκαετίες αμφισβητεί  η Τουρκία, µε παράνοµα και αυθαίρετα επιχειρήματα.

Η Εκδήλωση έγινε σε Συνδιοργάνωση με το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Κλιγγοπούλου Ρεβέκκα» ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Νομάρχης Γ.Παπαστεργίου, ο Αντιστράτηγος ε.α. Χ.Χαλκίδης, ο Πολιτευτής των ΑΝΕΛ Δ.Ζησιμόπουλος και πλήθος κόσμου.