ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ:

Ο ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 140 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ & ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στο Λιτόχωρο οι εκδηλώσεις για την 140η επέτειο της Επανάστασης του Ολύμπου.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου. Παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι πολιτικές, αυτοδιοικητικές, στρατιωτικές αρχές του τόπου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και πλήθος κόσμου.
Ακολούθησε πανηγυρικός λόγος, με αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα της 20ης Φεβρουαρίου 1878, από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Αικατερίνη Νίκα – Μάνου και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ηρώο. Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών η προγραμματισμένη παρέλαση στη λεωφόρο Αγ. Νικολάου δεν πραγματοποιήθηκε.
Εν συνεχεία ο ΠτΔ, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Δίου – Ολύμπου Κώστα Δημόπουλο και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα επισκέφτηκε το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, στο οποίο ξεναγήθηκε από τον πρόεδρό του Γιάννη Τριανταφύλλου.
Η ανακήρυξη σε επίτιμος δημότη
Αμέσως μετά, σε σεπτή τελετή που διεξήχθη στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Δημόπουλος κάλεσε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάση Παπαμιχαήλ να αναγνώσει το απόσπασμα της υπ’ αριθμ. 1/2018 Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης του Δίου – Ολύμπου.
Με συγκίνηση ο Πρώτος Πολίτης της Χώρας, παρέλαβε την αναμνηστική πλακέτα και αποδέχθηκε την τιμή αυτή. Λαμβάνοντας το λόγο ευχαρίστησε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τόνισε τη σημειολογία της Επανάστασης του Ολύμπου στις μετέπειτα εξελίξεις που οδήγησαν στον Μακεδονικό Αγώνα και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αναφερόμενος με λεπτομέρεια στα γεγονότα της εποχής.
Επίσης, αναφέρθηκε στο αδιαμφισβήτητο κύρος της Συνθήκης της Λωζάνης, με την οποία καθορίζονται τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδος και, επομένως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περαιτέρω, επεσήμανε ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ στερούνται της σχετικής εξουσιοδότησης από τη βουλή των Σκοπίων, διότι το Σύνταγμα της γείτονος αναφέρει ρητά το όνομα της χώρας αυτής. Επομένως, όπως ανέφερε, η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να προηγηθεί των διαπραγματεύσεων προκειμένου από πλευράς Σκοπίων, να έχουν ισχύ στην έννομη τάξη.

«Όποιο όνομα κι αν επιλεγεί, να μην έχει ίχνος αλυτρωτισμού»
Σε χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε τα ακόλουθα:
«Υπό τα ως άνω δεδομένα, η Επανάσταση του Λιτοχώρου το 1878 μας αφήνει σημαντικές ιστορικές παρακαταθήκες, οι οποίες αποτελούν πάντα δείκτη πορείας και για τα Εθνικά μας Θέματα, ιδίως δε σήμερα.  Συγκεκριμένα:
Α. Ως προς την Τουρκία: Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας. Όμως, οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, όπως επίσης και η ευρωπαϊκή της προοπτική -την οποία εμείς, οι Έλληνες, στηρίζουμε- εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Ιδιαιτέρως δε από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θαλάσσης, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς. Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν’ αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών».  Υπό τα δεδομένα αυτά η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβασθεί κάτι που τόνισε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι η περίοδος και η πρακτική των προκλήσεων και πολύ περισσότερο, των εισβολών, σε Ελληνικό και κάθε Ευρωπαϊκό έδαφος, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και ας μην τολμήσει η Τουρκία να δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης.
Β. Ως προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας: Στηρίζουμε την πορεία ένταξης της φίλης ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1.    Τούτο όμως, για λόγους σεβασμού της Ιστορίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευ
ρωπαϊκού Κεκτημένου, προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εξαλείφει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατόπιν τούτου ένας τρόπος υπάρχει για να προχωρήσει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Πρώτον, προηγούμενη αναθεώρηση προς αυτή την κατεύθυνση του συντάγματός της. Δεύτερον, όποιο όνομα κι αν επιλεγεί, να μην έχει ίχνος αλυτρωτισμού. Είτε σε ό,τι αφορά σύνορα, είτε σε ό,τι αφορά την εθνότητα είτε σε ό,τι αφορά την γλώσσα.  Όταν, λοιπόν, συμφωνήσουν οι γείτονές μας ότι προσαρμόζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και, βεβαίως, στην Ιστορία, τότε είμαστε εδώ. Διαφορετικά δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πορεία, αφού τούτο θα ήταν αντίθετο με βασικές αρχές, τις οποίες έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό.
2.    Ας σημειωθεί ότι η ως άνω θέση αναδεικνύει, εκτός από τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, και τον σεβασμό της Ελλάδας, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την θεσμική υπόσταση της ΠΓΔΜ ως δημοκρατικού κράτους δικαίου. Πραγματικά, θα ήταν αδιανόητο για την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της γνήσιας δημοκρατικής τους παράδοσης, να υπογράψουν συμφωνία περί του ονόματος και των εγγυήσεων αλυτρωτισμού, η οποία θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με το σύνταγμα της χώρας αυτής. Αγνοώντας μάλιστα και τις βαρύτατες ευθύνες που θα μπορούσε να δημιουργήσει για τον ίδιο τον κ. Ζάεφ, εντός της χώρας του, μια τέτοια συνειδητή, εκ μέρους του, παραβίαση του συντάγματος της ΠΓΔΜ».
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου παρέθεσε γεύμα σε ξενοδοχείο της περιοχής, στο οποίο παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, Χάρης Τζαμακλής, Στέργιος Καστόρης, Κώστας Κουκοδήμος, ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι Δήμαρχοι Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Λαγδάρης, ο πρώην Υπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος, οι τέως Δήμαρχοι Λιτοχώρου Νίκος Κουκουτάτσιος και Θανάσης Τσιφοδήμος, ανώτατοι αξιωματούχοι των σωμάτων ασφαλείας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Παπαμιχαήλ, οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Λάππας, Γιάννης Πούλιος, Ελένη Σαλιώρα, Σταύρος Χαρέλας και Κατερίνα Φωτίου-Κλιτσινίκου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου Γιώργος Μήλιος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστης Μυστρίδης, ο εφημέριος του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Λιτοχώρου π. Αθανάσιος Βασιλείου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης Δημήτρης Γεωργούλης και τα μέλη της αποστολής της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Πριν το γεύμα, ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου, δώρισε στον ΠτΔ τη νέα δίγλωσση έκδοση του βιβλίου «Όλυμπος του Frédéric Boissonnas» επιμέλειας του καθηγητή Ιωάννη Κυρίτση, αντίτυπα του οποίου ζήτησε ο ΠτΔ να αποσταλούν στην Προεδρία της Δημοκρατίας, προκειμένου να παραδίδει ως αναμνηστικά της Χώρας στους επίσημους καλεσμένους της Προεδρίας.