Scroll to top

Λαμπρή και πάνδημη υποδοχή της Αγίας Ζώνης στην Κατερίνη


- 3 Νοεμβρίου 2015

 • ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΤΟ ΙΕΡΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

  Ιστορικής σημασίας για την Κατερίνη και ολόκληρη την Πιερία ήταν η υποδοχή της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας στην πόλη το απόγευμα της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ιερού κειμηλίου της Ορθοδοξίας, δεκάδες χιλιάδες πιστών προσήλθαν για να προσκυνήσουν, καθ’ όλες τις ώρες παραμονής της Τίμιας Ζώνης στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού.
  Η λαμπρή υποδοχή της Αγίας Ζώνης από την Ιερά Μεγίστη Πατριαρχική και Βασιλική Μονή του Βατοπεδίου Αγίου Όρους στην Κατερίνη έγινε στην συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου & Φαιάκων. Η υποδοχή έγινε παρουσία του ιερού κλήρου της Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, καθώς και πλήθους πιστών, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν το ιερό κειμήλιο της Ορθοδοξίας.
  Την Τίμια Ζώνη μετέφερε ο Καθηγούμενος της Μονής Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος την παρέδωσε στον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιο, ενώ παρέστησαν επίσης οι Μητροπολίτες Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος, Τριπόλεως Θεοφύλακτος.

  Χαιρετισμός Σάββα Χιονίδη

  Χαιρετισμό κατά την υποδοχή της Αγίας ζώνης απηύθυνε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Με αισθήματα ευγνωμοσύνης προς το Θεό, υποδεχόμαστε σήμερα στην πόλη μας, στην πόλη της Αγίας Αικατερίνης, την Τίμια Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το μοναδικό Θεομητορικό σέβασμα, από την Ιερά Μεγίστη Πατριαρχική και Βασιλική Μονή του Βατοπεδίου.
  Και η χαρά μας είναι μεγάλη και ιδιαίτερη, γιατί ακριβώς υποδεχόμενοι και προσκυνούντες το Ιερό αυτό Σέβας της Ορθοδοξίας αισθανόμαστε ότι προσκυνούμε την Παναγία μας. Σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που ζούμε όλοι, η παρουσία της Τιμίας Ζώνης στον τόπο μας, στην πόλη μας, είναι παρηγοριά και βάλσαμο.
  Για τον λόγο αυτό δημόσια επαινούμε τον Σεβασμιότατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο για την πρωτοβουλία του αλλά και θερμότατα ευχαριστούμε τον Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Γέροντα Εφραίμ για την ευλογία που μας κομίζει.
  Πανοσιολογιότατε Άγιε Καθηγούμενε, Σας υποδεχόμαστε Εσάς και την συνοδεία σας, όλοι εμείς οι κάτοικοι της Κατερίνης που ζούμε και βιώνουμε στην καθημερινότητά μας την παρουσία της Αγίας Αικατερίνης, της προστάτιδάς μας.
  Ήλθατε σε μία πόλη, οι κάτοικοι της οποίας είναι φιλήσυχοι και εργατικοί, που φημίζονται για την ευλάβειά τους και την πίστη τους στο Θεό.
  Η παρουσία της Τίμιας Ζώνης θα τους ενισχύσει. Ευλογήστε τους. Σας χαίρονται, Σας ευχαριστούν και Σας ευγνωμονούν.  Σας χαίρονται γιατί είναι εκ παραδόσεως φιλόξενοι και ευλαβείς.
  Σας ευχαριστούν, γιατί όπως μας πληροφόρησε ο Ποιμενάρχης μας, από ιδρύσεως του «ΤΡΟΦΟΔΟΤΗ», του Εκκλησιαστικού Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως επί Αρχιερατίας Μητροπολίτου Αγαθονίκου, η Ιερά Μονή Βατοπεδίου, με πρωτοβουλία σας, ενισχύει το φιλανθρωπικό αυτό έργο και 500 περίπου οικογένειες που βιώνουν την φτώχεια και την ανέχεια λαμβάνουν μηνιαίως τα απαιτούμενα τρόφιμα για την επιβίωσή τους.
  Σας ευγνωμονούν και για την Πνευματική Ευλογία που μας προσφέρετε, σήμερα, με την έλευση της Τίμιας Ζώνης. Για τους λόγους αυτούς και εμείς από σήμερα. Σας θεωρούμε και Εσάς και την Αδελφότητά σας δικούς μας ανθρώπους.
  Και ανταποδίδουμε με την αγάπη και τον σεβασμό μας και Σας ζητούμε να προσεύχεσθε στην Παναγία και να εύχεσθε για την πρόοδο των κατοίκων της πόλης μας. Το ίδιο θα πράττουμε κι εμείς με τις ασθενικές μας δυνάμεις. Έτσι θα επικοινωνούμε και θα διατηρούμε τους δεσμούς που δημιουργούνται με την σημερινή Σας επίσκεψη. Καλώς ορίσατε λοιπόν, Άγιε Γέροντα»             

  Προσκύνηση και λειτουργίες

  Μετά την υποδοχή και τη Δοξολογία, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή προς τον παρακείμενο Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού, όπου η Αγία Ζώνη τοποθετήθηκε στο κέντρο του Ναού προς προσκύνηση των πιστών που συνέρεαν κατά εκατοντάδες.
  Ο Μητροπολίτης Κίτρους, κατά την προσλαλιά του, ευχαρίστησε θερμά τον Καθηγούμενο για την μεγάλη ευλογία που μετέφερε στην Πιερία και τόνισε την ιστορικότητα της επίσκεψης της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας.  Ο πανοσ. Αρχιμ. Εφραίμ, κατά την σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε σε ένα μικρό πλήθος των σύγχρονων θαυμάτων της Παναγίας ενώπιον της Αγίας Ζώνης. Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου.
  Στη συνέχεια, τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Καθηγουμένου αρχιμ. Εφραίμ. Το βράδυ τελέστηκε Πανηγυρική Αγρυπνία καθ’ όλη την διάρκεια της οποίας πλήθος κόσμου προσκύνησε την Αγία Ζώνη.

  Η Τίμια Ζώνη στην Αστυνομική Διεύθυνση

  Το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης Κίτρους και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδείου επισκέφθηκαν την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας συνοδεύοντας την Τίμια Ζώνη.
  Όλη η αστυνομική δύναμη της Πιερίας ήταν εκεί για να την υποδεχτεί με τον Αστυνομικό Διευθυντή Αθανάσιο Μαντζούκα να υποδέχεται το ιερό κειμήλιο με όλες τις τιμές. Ακολούθησε αγιασμός και προσκύνηση από όλη την Αστυνομική Δύναμη της Πιερίας, ενώ χαιρετισμούς προς τους παρευρισκόμενους απηύθυναν ο Μητροπολίτης Γεώργιος, ο Ηγούμενος Εφραίμ και ο Αστυνομικός Διευθυντής.

  Αρχιερατικό Συλλείτουργο

  Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Αρχιερατικό Συλλείτουργο με την ευκαιρία του προσκυνήματος της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράσπολ και Ντουμποσάρ κ. Σάββας (Πατριαρχείο Μόσχας), ο οποίος και προεξήρχε και στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο.
  Συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφυλάκτος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος. Λειτούργησαν επίσης ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Εφραίμ Καθηγουμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως και Πατέρες της Μονής.
  Η προσκύνηση της Αγίας Ζώνης συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας με εκατοντάδες πιστών από διαφορα μέρη της Μακεδονίας, των Σκοπίων και της Βουλγαρίας να καταφθάνουν, για να προσκυνήσουν την Τιμία Ζώνη της Παναγίας.
  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφυλάκτος κατά το κύρηγμα του Θείου Λόγου και με αφορμή την φράση του υμνολόγου «Απόστολοι εκ περάτων συναθροισθέντες ενθάδε» παραλλήλισε την Συνάθροιση των Αποστόλων με την παρούσα Θεία Μυσταγωγία ενώπιον του Αισθητού Κειμηλίου της Ορθοδοξιας.
  Μετα το πέρας της Θείας Ευχαριστίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος προχείρισε σε διακονητή τον ήδη ιερόπαιδα της ενορίας Θεμιστοκλή Συρόπουλο, μαθητή β΄ λυκείου, ευχομενος να τον σκεπάζει η Παναγία υπό την σκέπη της.
  Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας, ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Εφραίμ για την μεγάλη ευλογία που μετέφερε στην Πιερία την Ζώνη της Παναγίας καθώς και τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, που έλαβαν μέρος στο Συλλείτουργο.
  Η Τίμια Ζώνη αναχώρησε από την Κατερίνη τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

 • Δείτε επίσης...

 • error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!