Όσοι ανεβαίνουν στον Όλυμπο γνωρίζουν ότι, εκεί ζει, ένα από τα ομορφότερα ορεσίβια θηλαστικά, το αγριόγιδο του Ολύμπου (Rupicapra rupicarpra Balcanica). Το αγριόγιδο του Ολύμπου είναι σπάνιο και προστατευόμενο είδος που ζει στην Ελλάδα και την Βαλκανική χερσόνησο και απειλείται με εξαφάνιση.

Τα αγριόγιδο του Ολύμπου αποτελεί μια από τις ωραιότερες εικόνες που μπορεί να δει ο επισκέπτης του μυθικού βουνού, στο δρόμο του για την φτάσει στην κορυφή του. Φαίνεται, όμως, πως κάποιοι ασυνείδητοι, αγνοούν όλα αυτά, τα σκοτώνουν για το κρέας η για την πλάκα σε μια ιδιώνυμη επίδειξη μαγκιά.

Δυστυχώς, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από τους φορείς και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες για την πάταξη της λαθροθηρίας ειδικότερα στον Όλυμπο, ευρήματα ορειβατών επιβεβαιώνουν αυτό που κανείς ευσυνείδητος δεν θέλει όχι μόνο να μην βλέπει, αλλά ούτε να σκέπτεται ότι συμβαίνει.

Ορειβάτης του Ολύμπου εντόπισε γδαρμένο αγριόγιδο στην τοποθεσία «καρασκηνί» και μας έστειλε σχετικές φωτογραφίες.

 

 

Επιβάλλεται η ευαισθητοποίηση όλων και πολύ περισσότερο των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για την προστασία των αγριόγιδων και την τιμωρία των λαθροκυνηγών, όχι μόνο στον Όλυμπο σε όλα τα μέρη της Ελλάδας που υπάρχουν μικροί πληθυσμοί των αγριόγιδων και παρατηρούνται φαινόμενα λαθροθηρίας.

Προβληματισμό προκαλούν και οι εικόνες που αντικρύζει κανείς κυρίως στο δασωμένο κομμάτι του μυθικού βουνού, όπου επισκέπτες και κάτοικοι των ορεινών χωριών πετούν ανεξέλεγκτα διάφορα αντικείμενα, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στους ευαισθητοποιημένους πολίτες που επισκέπτονται τον Όλυμπο.

 

 

Εδώ, η ευθύνη βαρύνει όλους αυτούς που αφήνουν τα σκουπίδια ή διάφορα αντικείμενα, δικαιολογώντας τον εαυτό τους – δεν μας βλέπει κανείς, έλα μωρέ, τι έγινε, τόσα πέταξαν οι άλλοι, μια σακούλα η ένα πλαστικό δικό μου είναι το πρόβλημα; Δυστυχώς είναι και μάλιστα πολύ σοβαρό το πρόβλημα.

Η απουσία ελέγχων και πολύ περισσότερο η ατιμωρησία είναι αυτή που διογκώνει το πρόβλημα αντί το λύνει.

Ό Όλυμπος είναι γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο για την ιστορία του, τις σπάνιες και μαγικές ομορφιές που διαθέτει και οφείλουμε να τον σεβόμαστε και να τον προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού.

Πηγή: ert.gr