Λεπτοκαρυά: Θερινό σχολείο για μυαλά… ξουράφι! – 170 μαθητές απ’ όλη τη χώρα για ένα διαφορετικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών
Τα μαθηματικά δεν αποτελούν για εκείνους ένα ακόμα μάθημα στο ημερήσιο πρόγραμμα του σχολείου, αλλά μία μεγάλη αγάπη, έναν τρόπο ζωής. Διαθέτουν μυαλό ξουράφι, αλλά δε μένουν σε αυτό, φροντίζουν να το «ακονίζουν» διαρκώς.
Έτσι παρόλο που τα σχολεία έκλεισαν και οι περισσότεροι μαθητές απολαμβάνουν τα μπάνια τους, 170 διάνοιες των μαθηματικών απ’ όλη τη χώρα, κάθισαν πάλι στα θρανία του Γυμνασίου Λεπτοκαρυάς και ασχολήθηκαν με κλάσματα και εξισώσεις. Το κουδούνι στο 12ο Μαθηματικό Σχολείο Λεπτοκαρυάς, που υλοποιείται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία(ΕΜΕ) χτύπησε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή.
Παιδιά από την Αθήνα, τη Λάρισα ακόμη και την Κρήτη ταξίδεψαν μέχρι τη Λεπτοκαρυά για να παρακολουθήσουν έναν διαφορετικό κύκλο μαθημάτων, που είναι σε υψηλότερο επίπεδο από αυτά που διδάσκονται στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι μικροί Αϊνστάιν καλούνται να ασχοληθούν με μαθηματικά θέματα που απασχολούν πανελλήνιους διαγωνισμούς και ολυμπιάδες. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι συμμετέχουν μαθητές που έχουν λάβει διακρίσεις σε τέτοιους διαγωνισμούς, ενώ στη διάρκεια των ετών που υλοποιείται το θερινό σχολείο έχουν περάσει από τα θρανία του Ολυμπιονίκες των Μαθηματικών.
Στο σχολείο διδάσκουν 17 διακεκριμένοι καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο Λαρισαίος Δρ. Αχιλλέας Συννεφακόπουλος, ενώ δίπλα τους βρίσκονται 12 μέλη της οργανωτικής επιτροπής που φρόντισαν τα παιδιά πέρα από τα μαθήματα που παρακολουθούσαν το πρωί να απασχολούνται το απόγευμα με δραστηριότητες όπως σκάκι, αθλοπαιδιές, διαλέξεις και ταινίες για την επιστήμη των μαθηματικών.
Η «Ε» βρέθηκε στο Μαθηματικό Σχολείο της Λεπτοκαρυάς και διαπίστωσε τον ενθουσιασμό των παιδιών για τα μαθήματα, αφού ακόμη και στα διαλείμματα το θέμα της συζήτησής τους ήταν όσα διδάχτηκαν μέσα στη σχολική τάξη.
Ο διευθυντής του Μαθηματικού Καλοκαιρινού Σχολείου και στέλεχος της ΕΜΕ κ. Κώστας Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του θεσμού αυτού που κάθε χρόνο δείχνει να ενισχύεται σημαντικά, καθώς και για το επίπεδο των μαθητών που παρακολουθούν τα μαθήματα. «Δεν πρόκειται απλώς για παιδιά που αγαπούν τα μαθηματικά. Για εκείνα είναι τρόπος ζωής. Οι αριθμοί είναι η ζωή τους. Τα μαθηματικά που διδάσκονται εδώ, ελάχιστα έχουν να κάνουν με τη σχολική ύλη. Και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς είναι πρόκληση να έχουν απέναντι τέτοια λαμπρά μυαλά».
Ο γενικός γραμματέας της ΕΜΕ, κ. Γιάννης Τυρλής, αναφέρθηκε στο σκεπτικό λειτουργίας του σχολείου, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο σχολείο είναι μια καλή βάση για τους μαθητές που ψάχνουν κάτι παραπάνω από τα μαθηματικά, γι’ αυτό και η ύλη που διδάσκεται είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών που διαφέρει από τα σχολικά μαθήματα.
«Βοηθάμε εθελοντικά τα παιδιά, να πάνε παραπέρα. Πέρα από τις γνώσεις που τους δίνει το σχολείο, και βάσει των απαιτήσεων που έχουν οι διεθνείς διαγωνισμοί. Νιώθεις ηθική ικανοποίηση, όταν τα βλέπεις να κατακτούν μεγάλους στόχους σε διεθνείς διαγωνισμούς και να διακρίνονται στη ζωή τους. Ως Μαθηματική εταιρεία νιώθουμε ότι έχουμε χρέος να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των μαθηματικών στη χώρα μας, επενδύοντας στη νέα γενιά της και μέχρι σήμερα, όπως διαφαίνεται από τις διακρίσεις που έχουν λάβει οι μαθητές, τα καταφέρνουμε με σταθερή και μεθοδική δουλειά».
Στο πλευρό των μαθητών βρίσκονταν και μέλη του παραρτήματος Λάρισας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, οι κ. Κώστας Καραμπάτσας, Νάντια Θέου, Σωτήρης Τερζόπουλος και Στ. Μπακαρού. Ο κ. Τυρλής αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στον ρόλο και τη σημασία του παραρτήματος Λάρισας της ΕΜΕ και τον ρόλο που διαδραματίζει τόσο περιφερειακά, όσο και στον κεντρικό σχεδιασμό των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της ΕΜΕ που γιορτάζονται φέτος το 2018 που έχει ανακηρυχτεί έτος Μαθηματικών. Ιδιαίτερα στάθηκε στην πολύ σπουδαία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μαϊο στη Λάρισα με θέμα «Μαθηματικά και Επιστήμες Υγείας» με τη συνδιοργάνωση της ΕΜΕ και της Ιατρικής Σχολής, χαρακτηρίζοντάς την ως μια από τις πιο καινοτόμες που έγιναν φέτος στη χώρα.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Απανταχού Ελλήνων Πανεπιστημιακών Μαθηματικών που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα, εξαίροντας τη συμβολή του Λαρισαίου μαθηματικού κ. Κώστα Καραμπάτσα που είναι συντονιστής της ομάδας διεθνών σχέσεων της ΕΜΕ, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι το Παγκόσμιο Συνέδριο της ΕΜΕ που θα γίνει τον Νοέμβριου του 2019 στη Λάρισα θα στεφθεί από εξαιρετική επιτυχία.
Το σχολείο ολοκληρώθηκε και οι μαθητές αποχώρησαν με μια βαλίτσα γεμάτη γνώσεις και όμορφες αναμνήσεις από τη συναναστροφή τους με παιδιά που νιώθουν την ίδια αγάπη για την επιστήμη των Μαθηματικών.
Πηγή: eleftheria.gr