Οι οικιακοί καταναλωτές θα πληρώσουν μέχρι 15 λεπτά την κιλοβατώρα για τον Αύγουστο στους λογαριασμούς ρεύματος, ανεξαρτήτως του πόσο υψηλότερα θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια τον επόμενο μήνα.

Το υπερβάλλον ποσό θα επιδοτήσει το κράτος στους λογαριασμούς ρεύματος, χρησιμοποιώντας έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Η επιδότηση θα ισχύσει για νοικοκυριά με πράσινο τιμολόγιο και πιθανόν για εκείνα με κίτρινο, κυμαινόμενο τιμολόγιο, ενώ θα εξαιρούνται όσα έχουν σταθερό τιμολόγιο.

Η κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων τον τελευταίο καιρό, με στόχο να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις απότομες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το ύψος και τους δικαιούχους της επιδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή του ρεύματος που θα επιδοτηθεί θα είναι ό,τι υπερβαίνει τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με το επιπλέον ποσό να καλύπτεται από το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και των εσόδων από το έκτακτο τέλος στα υπερκέρδη.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πως η κυβέρνηση θα επιβάλει έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο για τους επόμενους δύο μήνες. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για να ανακουφιστούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο.

Η μέση τιμή στη χονδρική αγορά διαμορφώθηκε στα 218 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα, ενώ η μέγιστη έφτασε στα 712 ευρώ. Πηγές του Υπουργείου Ενέργειας αποδίδουν τις μεγάλες αυξήσεις σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι ανατιμήσεις στην αγορά της Ουγγαρίας που μέσω διασυνδέσεων επηρεάζουν την Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τελικά την Ελλάδα.

Επίσης, παρατηρούνται τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης τιμής κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τις βραδινές ώρες η μέγιστη τιμή να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ζητήσει στοιχεία από το χρηματιστήριο ενέργειας για να ελέγξει ενδεχόμενες κερδοσκοπικές κινήσεις και να διαπιστώσει πώς εισέρχονται στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς ενέργειας.

 

 

Πηγή:dnews