Λουκέτο σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ απαιτούν οι τροϊκανοί. Η αντιπρόταση της κυβέρνησης
Πιέσεις για κλείσιμο των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ από την τρόικα. Ποια η αντιπρόταση της κυβέρνησης
Συνεχίζουν οι πιέσεις που ασκούνται από την τρόικα για να μπει λουκέτο σε ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, με την κυβέρνηση να ζητά προθεσμία 24 μηνών ώστε να καταστήσει βιώσιμο το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.
Πάντως, η τρόικα εμμένει στο κλείσιμο των επιχειρήσεων από τώρα, καθώς θεωρεί ότι είναι η καλύτερη λύση για το Δημόσιο από οικονομικής πλευράς.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ελεγκτές φέρονται ακόμη διατεθειμένοι να συζητήσουν τις έσχατες προτάσεις της κυβέρνησης να διατηρήσει εν ζωή ένα δραματικά συρρικνωμένο τμήμα των δύο εταιρειών, αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, σενάριο που συγκεντρώνει πια λίγες πιθανότητες.
Όπως τόνισαν υψηλόβαθμες ευρωπαϊκές πηγές, οι Βρυξέλλες ακούν τα ίδια και τα ίδια επί 20 χρόνια για το συμμάζεμα των ελλειμμάτων των δύο εταιρειών και πλέον η υπομονή των εταίρων μας, αλλά και οι αντοχές του ελληνικού προϋπολογισμού, έχουν εξαντληθεί.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αντίστοιχες βιομηχανίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι κερδοφόρες ή, πάντως, δεν επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση που έστειλαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας προχθές το βράδυ στην τρόικα, δίνονται απαντήσεις σε μία σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που είχαν θέσει οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας ειδικά για την περίπτωση των ΕΑΣ.
Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα πιστεύει πως με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που προτείνει, εντός των επομένων 24 μηνών η επιχείρηση θα είναι βιώσιμη και θεωρεί ότι η ελληνική πρόταση είναι η καλύτερη δυνατή για όλες τις πλευρές.
Πάντως, στην πρόταση της κυβέρνησης δεν γίνεται λόγος για το τι θα συμβεί εάν περάσουν τα δύο χρόνια και η εταιρεία συνεχίσει να μην είναι βιώσιμη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί σε εκείνη την περίπτωση να οδηγηθεί σε κλείσιμο η επιχείρηση.
Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη διάσπαση των ΕΑΣ σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι και όπως αναφέρει η ελληνική πλευρά στην τελική πρότασή της, το κόστος για τη διατήρηση εν λειτουργία του στρατιωτικού κομματιού ανέρχεται στα 45 με 50 εκατ. ευρώ, από 144 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση.
Εξ αυτών, τα 35 εκατ. ευρώ αποτελούν εφάπαξ ταμειακή ενίσχυση της νέας εταιρείας, που θα αποτελείται από το στρατιωτικό κομμάτι της παλαιάς. Μάλιστα, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων αυτών θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν υποχρεώσεις της εταιρείας προς το κράτος.
Τα 10 δισ. ευρώ έχουν να κάνουν με την εφαρμογή δύο προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Στόχος είναι να παραμείνουν στη νέα εταιρεία 341 εργαζόμενοι από τους 818 που απασχολούνται σήμερα. Σε πρώτη φάση, η εθελουσία έξοδος θα αφορά σε 318 εργαζομένους με κόστος 6,6 εκατ. ευρώ και σε δεύτερη φάση, άλλους 159 υπαλλήλους με κόστος 3,3 εκατ. ευρώ.
Περίπου 5,8 εκατ. ευρώ έχουν να κάνουν με αποθεματικό για τυχόν ανάγκες που μπορεί να προκύψουν.
Παρόμοια πρόταση για διάσπαση σε στρατιωτικό και πολιτικό κομμάτι και διατήρηση του πρώτου έχει κατατεθεί και για την ΕΛΒΟ, αλλά η τρόικα φαίνεται να επιμένει στο «λουκέτο» της εταιρείας. Αντιθέτως, προοπτική λύσης που θα διασφαλίζει διάδοχο σχήμα για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ φαίνεται να υπάρχει.
Πηγή: Καθημερινή