Στον Όμιλο θα αναλάβει διαχειριστής εφόσον η καταγγελία συνοδευτεί και με κατάθεση αίτησης πτώχευσης. Ποιες λύσεις προκρίνονται
Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων στον Τύπο. Δίνοντας τέλος σε μια ιστορία συνεχούς ασυνέπειας στην εξυπηρέτηση δανείων στο χώρο των media και όχι μόνο, οι τράπεζες αποφάσισαν να δράσουν πλέον ολοκληρωτικά, παρά το γεγονός ότι ακόμη εκκρεμεί (αν και είναι θέμα ημερών) το θεσμικό πλαίσιο για τις ποινικές ευθύνες των τραπεζικών στελεχών.
Υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών, η Alpha Bank – με την ιδιότητα του αναδόχου στο κοινοπρακτικού δάνειο του ΔΟΛ (ο οποίος έχει δανεισθεί διάφορα ποσά και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, κυρίως από Alpha, Εθνική και Πειραιώς) – προχώρησε στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης μετά την αδυναμία πληρωμής τόκων και χρεολυσίων στο τέλος του 2016.
Με την κίνηση αυτή, που πιθανώς συνοδευτεί και με κατάθεση αίτησης πτώχευσης του ΔΟΛ (εφημερίδες, ιστοσελίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο), δημιουργούνται νέα δεδομένα για έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας. Στον Όμιλο θα αναλάβει διαχειριστής ο οποίος θα διεκπεραιώσει τις σχετικές διαδικασίες εκποίησης περιουσίας και είσπραξης τυχόν οφειλών.
Άγνωστο είναι, σε περίπτωση πτώχευσης, ποιο άρθρο του πτωχευτικού κώδικα θα εφαρμοστεί. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν να προκρίνεται η εκκαθάριση εν λειτουργία (να πουληθούν δηλαδή όσα πάγια είναι δυνατόν να βρουν αγοραστή, να εξοφληθούν σταδιακά Δημόσιο, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κλπ), ώστε αν αναδιαρθρωθεί η εταιρία, να μπορέσει να βρει επενδυτή και να συνεχίσει τη δραστηριότητα και περαιτέρω ανάπτυξή της.
Αναγκαστικά τώρα ακολουθείται η δικαστική οδός, με ανοιχτά τα μεγάλα θέματα του «τι μέλλει γενέσθαι», τόσο αναφορικά με την επιβίωση του Βήματος, των Νέων και άλλων τίτλων του Ομίλου, όσο και με την πιθανότητα αναδιάρθρωσης.
Μελανό σημείο η τύχη των εργαζομένων στον Όμιλο, στους οποίους ήδη χρωστούνται μισθοί. Πληροφορίες από το χώρο των μίντια αναφέρουν ότι θα συσταθεί μια Επιτροπή εκ μέρους των Νέων και του Βήματος, που θα μπορεί να συνδιαλέγεται και να διαπραγματεύεται με τις τράπεζες, προκειμένου όσο αυτό είναι δυνατόν, να λάβουν οι εργαζόμενοι τις αποδοχές τους.
Σε ένα ιδανικό σενάριο, ενδιαφερόμενος επενδυτής θα μπορούσε εκτός των τίτλων, να αποκτήσει συμμετοχή στην εταιρία, αφού προηγουμένως κουρευθούν τα δάνεια προς τις τράπεζες (όπως συνέβη στην περίπτωση του Μαρινόπουλου) και άλλες οφειλές προς τρίτου. Η προσέλκυση υποψήφιου αγοραστή θα διευκολυνθεί από τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας (κυκλοφορία των εντύπων, έκδοση εφημερίδων, λειτουργία sites…).
Αυτό είναι το πρώτο βήμα καταγγελίας δανειακής σύμβασης μεγάλων επιχειρήσεων. Οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν και σε άλλα αντίστοιχα δάνεια, από διάφορους χώρους ( μήντια, τρόφιμα, τουρισμός κ.α.).