Θ. Παπαγεωργίου Ο «Καλλικράτης» θέτει τις βάσεις για ένα σύγχρονο αποκεντρωμένο κράτος
Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, μιας από τις σύγχρονες μάστιγες της δημόσιας διοίκησης, η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα είναι τα στοιχεία που εισάγονται με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» και θέτουν βάσεις για ένα σύγχρονο κράτος, για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων για την εξυπηρέτηση του πολίτη, τόνισε την ομιλία του στη Βουλή ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως το εγχείρημα με τον «Καλλικράτη» είναι σπουδαίο, μεγάλο, αλλά και αναγκαίο αφού το παλαιό μοντέλο διοίκησης ήταν ξεπερασμένο, όσο κι αν ο «Καποδίστριας» και οι νέοι δήμοι που είχαν προκύψει, είχαν ακόμη ζωντάνια. Ωστόσο, όμως, το σύστημα της περιφερειακής γενικότερα διοίκησης είχε γεράσει και δεν μπορούσε να δώσει τίποτα ή μπορούσε να δώσει πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που ήταν οι απαιτήσεις των πολιτών και ιδιαίτερα της περιφέρειας.
Για την άρνηση της Ν.Δ. να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως ιστορικά και κατά πάγιο τρόπο η Ν.Δ. αρνείται κάθε μεταβολή σε αυτόν τον τόπο που, όμως, και συνήθως, γίνεται σε περίοδο κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ., με την ευθύνη πάντα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σε ότι αφορά τα κριτήρια τα οποία έλαβε η Κυβέρνηση για την γεωγραφία ήταν αναπτυξιακά και έμεινε σταθερά προσηλωμένη στα αμιγώς αναπτυξιακά κριτήρια και όχι σ’ αυτά της πρόσκαιρης κομματικής ωφέλειας. Άλλωστε απεδείχθη ιστορικά ότι ιδιαίτερα στα ζητήματα των τοπικών αρχών οι πολίτες συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο, δεν είναι τόσο προσηλωμένοι στα κομματικά συστήματα και τα κόμματα, έχουν μια ευρύτητα, αξιολογούν τους τοπικούς ηγέτες με βάση σύνθετα κριτήρια και όχι μόνο της κομματικής εξάρτησης και της κομματικής προσήλωσης.
Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου έκανε τρεις παρατηρήσεις που αφορούσαν:
Η πρώτη αφορά το προσωπικό της ΤΥΔΚ για το οποίο ζήτησε να μεταταγεί στην περιφέρεια και όχι να πάει στους τοπικούς δήμους, εκτός εάν κάποια από τα στελέχη της ΤΥΔΚ θέλουν να πάνε στους τοπικούς δήμους Η δεύτερη παρατήρηση πρόταση είναι ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και ο υδάτινος χώρος και η αλιεία, όπως τα δάση. Δεν μπορεί, επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου, ένας τοπικός δήμος να δίνει μια άδεια για μεγάλο αλιευτικό σκάφος, το οποίο θα αλιεύει σε ένα υδάτινο χώρο πέρα των ορίων του. Πώς το αξιολογεί; Η άλλη περιφέρεια θα το δεχθεί; Πρέπει να είναι υπόθεση κρατικής οντότητας, όπως τα δάση. Η τρίτη επισήμανση αφορά τον υπό σύσταση δήμο Πύδνας, για τον οποίο είπε πως αν και ήταν από αυτούς που εισηγήθηκαν την προσθήκη του ιστορικού ονόματος του Κολινδρού η προσβλητική αντίδραση τοπικών παραγόντων του Κολινδρού έδειξε πως δεν εκτίμησαν την γενναιόδωρη αυτή στάση της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε να επανεξεταστεί και να συζητηθεί η πρόταση.