ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ Κ.Θ.Β.Ε.

 

Το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή με τη συνύπαρξη στη σκηνή τριών γενεών ηθοποιών, παρουσιάζεται στην   πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού με το Κ.Θ.Β.Ε και τον Θ.Ο.Κ. στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου την Τετάρτη 3  Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο Δίου στις 9 το βράδυ.
Η Αντιγόνη παρουσιάστηκε πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 441 π.Χ και γράφτηκε από τον Σοφοκλή σαν αντίδραση για την εξορία του Θεμιστοκλή, του νικητή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Σε ένα από τα αρτιότερα έργα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, η θεματική της σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής και των νόμων της πολιτείας φτάνει στην κορύφωση της, με τους δύο ήρωες να επαληθεύουν την τραγική τους υπόσταση, κρατώντας, μέχρι τέλους, τη θέση στην οποία τους έφερε η μοίρα.
Η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, Πολυνείκη και Ετεοκλή, για τον θρόνο της Θήβας έχει τελειώσει. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται νεκρά στο πεδίο της μάχης.
Ο Κρέων, ο νέος βασιλιάς της Θήβας, έχει δώσει διαταγή να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης, που πολέμησε ενάντια στην πατρίδα του.  Όμως η αδελφή του νεκρού, Αντιγόνη, αποφασίζει να τον τιμήσει με την πρέπουσα ταφή.
Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο.
Ο βασιλιάς παραμένει αμετάπειστος ακόμη και μετά την παρέμβαση του γιου του, Αίμονα, και διατάζει να θαφτεί η Αντιγόνη ζωντανή σε μια σπηλιά.
Ωστόσο, τα δεινά που έχει προβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα.
Η καθυστερημένη υπαναχώρηση του βασιλιά δεν θα προλάβει την καταστροφή.  Η Αντιγόνη έχει απαγχονιστεί μέσα στη φυλακή της, ο Αίμονας έχει αυτοκτονήσει και η Ευρυδίκη, γυναίκα του Κρέοντα, ακολουθεί τον γιο της στο θάνατο.
Σκηνοθεσία: Σ. Λιβαθινού Πρωταγωνιστούν: Μ. Αρβανίτη, Δ. Λιγνάδης, Α. Κονίδη κ.ά