Μ. Παγώνη: Πάσχα στο χωριό με μάσκες, μπορεί να βγουν το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά
Οι εκτιμήσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ
Σε μια νέα φάση χαλάρωσης των μέτρων περνά η χώρα από το Σάββατο, καθώς αποφασίσθηκε τελικώς να αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί που ισχύουν στη διασκέδαση αλλά και σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.
Για την άρση των μέτρων αλλά και πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες, μίλησε στο Mega, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Η κάθε χώρα έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις. Η Δανία πέταξε τις μάσκες, αλλά έχει 90% εμβολιασμένους, και σε ποσοστό 85% οι άνω των 60 έχουν κάνει την 3η δόση. Εμείς αυτά τα ποσοστά δεν τα έχουμε, άρα δεν μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες. Δεν μπορούμε να τις βγάλουμε, σε εξωτερικούς χώρους το καταλαβαίνω, οι μάσκες μπορούν να βγουν είναι τελείως διαφορετικά, ανοίγει και ο καιρός, αλλά σε εσωτερικούς δεν θα την βγάλεις. Δεν έχουμε φτάσει το ποσοστό», είπε.
Όπως εξήγησε, «αυτή τη στιγμή ό,τι και να συμβεί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε τα πρωτόκολλα, τα καινούργια αντιικά, τα εμβόλια που έχουν προχωρήσει. Με το καινούργιο εμβόλιο μπορούν όσοι δεν είχαν πειστεί με τα προηγούμενα, μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Θεωρώ ότι πρέπει να πάει σε όλες τις χώρες».
Η κα Παγώνη, σχολιάζοντας για το τι θα ισχύει το Πάσχα, εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει με μάσκες, ενώ αυτές θα αρχίσουν να βγαίνουν προς το καλοκαίρι. «Πιστεύω ότι το Πάσχα θα είναι πολύ καλό με μάσκες, θα πάμε στα χωριά μας στο χωριά και προς το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά, μπορούν να βγουν και οι μάσκες και υπάρχουν πολλά αν μπροστά», ανέφερε η κα Παγώνη.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στη σύγχυση που υπάρχει και με τα πιστοποιητικά επαναμόλυνσης. «Η επιτροπή εξετάζει ανά περίπτωση και μπορεί να δώσουν και συγκεκριμένες παρατάσεις, με συγκεκριμένους μήνες. Βάσει αυτών των πιστοποιητικών θα εξαρτηθεί τι θα πάρει, αν θα πάρει παράταση και θα πουν πότε θα επανεξεταστεί. Δεν υπάρχει προβλημα, ότι γράψει το χαρτί η επιτροπη θα ισχύσει. Το μπέρδεμα ήταν με αυτούς που νόσησαν δύο φορές. Εχτές ανακοίνωσαν ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δύο φορές, και έχει νοσήσει μετά, εκεί ισχύει το πιστοποιητικό του. Η επιτροπή εισηγείται σε γενικούς κανόνες, υπάρχουν και εξειδικευμένες περιπτώσεις που πρέπει να εξετάζονται (…)Κάποιος που έχει νοσήσει δύο φορές μπορεί να εμβολιαστεί», δήλωσε.
«Όταν διευκρινιστεί τι θα γίνει μετά την 3η δόση, αν θα πάμε σε 4η, αν θα γίνει το εμβόλιο μια φορά το χρόνο, αν θα υπάρξει εμβόλιο για όλους τους κορωνοϊούς, δε θα υπάρχουν αυτά τα μπερδέματα», σημείωσε η κ. Παγώνη σχετικά με τα πιστοποιητικά νόσησης και επαναλοίμωξης», πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων, η κα Παγώνη, επισήμανε ότι «υπάρχουν κάποιοι που έκαναν νωρίς την 3η δόση. Η 3η δόση ενισχύει τις δύο προηγούμενες, οπότε έχουμε αρκετά αντισώματα που είμαστε καλυμμένοι και για την Όμικρον και τις άλλες παραλλαγές. Η επιτροπή θα εισηγηθεί τι θα γίνει από εδώ και πέρα».
«Δεν έχουμε φτάσει τα απαραίτητα ποσοστά εμβολιασμού», τόνισε.
Τέλος, μιλώντας σχετικά με τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή καθώς δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους, η κα Παγώνη είπε ότι «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα απολυθεί κόσμος που έχει προσφέρει στα νοσοκομεία και έχει δώσει τη ζωή του. Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες, αυτοί οι άνθρωποι έχουν δώσει τα πάντα. Αλλά θέλω να πω στους συναδέλφους να πάνε να εμβολιαστούν. Μέσα στα νοσοκομεία είναι πολύ υψηλό το ιικό φορτίο. Κάποιοι σιγά – σιγά πείθονται και πάνε να εμβολιαστούν. Στο υπουργείο Υγείας είπαν ότι θα αποφασίσουν τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους και θα πουν. Ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί».
Πηγή: lifo.gr