Scroll to top

Μ. Τσιμήτρη: Το ιστορικό κατασκευής του Λυκείου Κονταριώτισσας


- 25 Νοεμβρίου 2020

 •  

   

  Με αφορμή άρθρο τοπικής εφημερίδας με τίτλο «Όταν το ΕΣΠΑ έπλασε το Λύκειο Κονταριώτισσας».

   

  Γράφει η Μαρία Τσιμήτρη,  Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Δίου Ολύμπου, πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας

  Έζησα το θέμα της δημιουργίας του Λυκείου Κονταριώτισσας σε όλη την πορεία της εξέλιξής του και ως εκπαιδευτικός στο συγκεκριμένο σχολείο αλλά και ως υπεύθυνη αντιδήμαρχος Παιδείας του πρώην δήμου Δίου και Δίου Ολύμπου. Με όλη την εκτίμηση προς την συγκεκριμένη εφημερίδα και το δημοσιογραφικό της έργο , θεωρώ πως  τα γεγονότα δεν είναι ακριβώς όπως  λέγονται στο αφιέρωμα   και πως λόγω του ρόλου μου θα μπορούσα να παραθέσω τα ακριβή στοιχεία για το ιστορικό αυτού του σχολείου. Σκεπτόμενη ότι εν τέλει, τα γραπτά  μένουν, ας μου επιτραπεί έστω και τώρα  με λίγη καθυστέρηση .

  Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 2000.  Η δημιουργία νέου κτιρίου για τη στέγαση του Λυκείου Κονταριώτισσας είναι μια αναγκαιότητα. Η συστέγαση Λυκείου και Γυμνασίου  καθίσταται προβληματική. Η αύξηση των μαθητών αποτελεί βέβαια ένα αισιόδοξο γεγονός . Η έλλειψη όμως των κατάλληλων κτιριακών υποδομών αποτελεί  μεγάλο  πρόβλημα.  Η διεύθυνση του Λυκείου με τον  Δ/ντή  Αντωνάκη και του Γυμνασίου με επικεφαλή τον επί χρόνια Δ/ντή του,  Γιάννη Δημητριάδη, θέτουν επιτακτικά το θέμα στους αρμοδίους,- Διεύθυνση  Δ/θμιας Εκπαίδευσης, Δήμο και Νομαρχία. Το ίδιο οι Σύλλογοι Γονέων και τα συμβούλια των μαθητικών κοινοτήτων. Πραγματοποιούνται  κατά καιρούς παραστάσεις, συνελεύσεις, διαμαρτυρίες, καταλήψεις.

  Με τη δημιουργία του Καποδιστριακού δήμου Δίου, το θέμα μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα. Επί δημαρχίας Δημήτρη Καραΐσκου και μετέπειτα Γρηγόρη Παπαχρήστου, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση αυτού του απαραίτητου έργου. Σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το νομάρχη Γιώργο Παπαστεργίου, η δημιουργία  του Λυκείου Κονταριώτισσας, τίθεται επί τάπητος. Δρομολογούνται όλες οι ενέργειες των απαραίτητων διαδικασιών και μελετών.  Δήμος και Νομαρχία σε στενή συνεργασία, αναλαμβάνουν αυτό που αντιστοιχεί από το νόμο στον καθένα. Η Νομαρχία αναλαμβάνει τη σύνταξη της μελέτης, ο δήμος την παραχώρηση οικοπέδου και τη σύνταξη γεωτεχνικής μελέτης, οι διευθύνσεις των σχολείων την στενή παρακολούθησή του.

  Είναι γεγονός πως η ολοκλήρωση της μελέτης περνά από σαράντα κύματα. Η αρχική μελέτη δεν εγκρίνεται από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να εκπονηθεί νέα μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες της Ν.Α. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε την επίπονη δουλειά των τεχνικών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Έζησα επίσης από κοντά τις προσπάθειες του δημάρχου Γρηγόρη Παπαχρήστου καθώς του νομάρχη Γιώργου Παπαστεργίου. Την έντονη  αγωνία του ακούραστου διευθυντή του Γυμνασίου Κονταριώτισσας, Γιάννη Δημητριάδη, ως εκπρόσωπο των δυο σχολείων, που  με την επιμονή και την ακούραστη διεκδίκηση του έργου   έπαιξε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ρόλο.

  Το Λύκειο Κονταριώτισσας «πλάστηκε» στο Γυμνάσιο Κονταριώτισσας, αναφέρει σε πρόσφατη επιστολή του προς την εφημερίδα, ο Δ/ντης κ. Δημητριάδης.

  Τελικά, μετά από όλα αυτά, το έργο εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ 2007 – 2013» με την υπ. Αριθμ. 7669/25-10-2010 απόφαση, προϋπολογισμού 5.475.000 ευρώ.

  Σύμφωνα με το νέο Ν. 3852/2010 η αρμοδιότητα ανέγερσης σχολικών κτιρίων περιέρχεται πλέον στους δήμους. Η νέα δημοτική αρχή του δήμου Δίου – Ολύμπου, που αναλαμβάνει 1/1/2011, δηλώνει πως αδυνατεί να αναλάβει την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου, λόγω ελλείψεων  στην Τεχνική του Υπηρεσία και προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις,  μεταβιβάζει την αρμοδιότητα ανέγερσης του Ενιαίου Λυκείου Κονταριώτισσας στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας). Μετά την ολοκλήρωσή του βέβαια, το έργο θα περιέλθει στο δήμο Δίου Ολύμπου, που είναι ο αρμόδιος φορέας λειτουργίας του σχολείου.

  Στις 17 Μαρτίου 2011 το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας, μετά από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Σοφίας Μαυρίδου, εγκρίνει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου Δίου -Ολύμπου και Π.Κ.Μ – Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Ορίζει ως εκπροσώπους για την κοινή επιτροπή παρακολούθησης του έργου τον Χρήστο Συγκερίδη, προϊστάμενο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων, τον Γρηγόρη Πάτσα, προϊστάμενο του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Π.Ε Πιερίας, και ως αναπληρωματικά μέλη αντίστοιχα τους περιφερειακούς συμβούλους , Νίκο Μακρίδη και Γρηγόρη Παπαχρήστο, πρώην δήμαρχο Δίου. Από πλευράς δήμου, με απόφαση του Δ.Σ., ως Τοπική Αντιδήμαρχος και Αντιδήμαρχος παιδείας, ορίζομαι ως υπεύθυνη  παρακολούθησης του έργου.

  Στις 7/10/2011 υπογράφεται η σύμβαση εκτέλεσης του έργου μεταξύ της Π.Ε Πιερίας και της αναδόχου εταιρείας ΕΝΝΙΠΕΑΣ Α.Ε.

  Η παράδοση του έργου γίνεται τον Ιούλιο του 2014. Ένα σχολείο με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και υποδομές.

  Τη  σχολική χρονιά 2014 – 2015 το σχολείο ανοίγει τις πόρτες στους μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Κονταριώτισσας. Ιδιαίτερες προσπάθειες   μετακόμισης και  οργάνωσης του νέου σχολείου έγιναν από τον  Δ/ντή  του Λυκείου Θανάση Βρακόπουλου και τους Καθηγητές του σχολείου.  Ένα όνειρο χρόνων, αγώνων και προσπαθειών, γίνεται πραγματικότητα.

  Στις 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιούνται πανηγυρικά τα εγκαίνια, από τους Περιφερειάρχη,  Αντιπεριφερειάρχη, τ. Νομάρχη,  δήμαρχο  δήμου Δίου Ολύμπου.

  ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Αυτά για την ιστορία, όπως ακριβώς εξελίχτηκαν τα πραγματικά γεγονότα. Η παραποίηση και  η κατ΄ επιλογή  παρουσίαση  στοιχείων καθώς και η μη  αναφορά σε καθοριστικά για το έργο  πρόσωπα, αποτελεί έλλειψη υπευθυνότητας και σεβασμού. Η παρουσίαση των πραγματικών γεγονότων αποδεικνύει τη  συλλογικότητα της προσπάθειας, που πήγασε από την ίδια την ανάγκη και δεν μπορεί κανείς εκ των υστέρων να την οικειοποιηθεί.

  Πολύ εύστοχα έγγραψε ο Γιάννης Δημητριάδης «για να γίνει αυτό το σχολείο… η Σχολική Κοινότητα έβαλε το προζύμι, ο δήμος Δίου έπλασε το ζυμάρι, η Νομαρχία το έκανε ψωμί και η Περιφέρεια απλώς το έψησε…»

  Σημασία έχει πως το σημαντικό αυτό έργο για τη νεολαία της Δ.Ε. Δίου έγινε, όπως έγιναν τόσα άλλα σπουδαία έργα την περίοδο εκείνη.

   

  ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ

  1999. Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου με απόφασή του, καθόρισε το χώρο κατασκευής του Λυκείου Κονταριώτισσας. Προτάθηκε το κοινόχρηστο τεμάχιο με αριθμό 1099.Β έκτασης 15.000 τ.μ. στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κονταριώτισσας

  7/2000. Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου, με απόφασή του, εγκρίνει την έναρξη της διαδικασίας  τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου,  επειδή ο προτεινόμενος χώρος βρίσκεται εκτός των ορίων του οικισμού του Δ.Δ. Κονταριώτισσας

  6/2001. Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου, αποφασίζει την εκπόνηση εδαφοτεχνικής μελέτης στο χώρο όπου θα ανεγερθεί το Λύκειο Κονταριώτισσας

  1/2010. Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου, με ομόφωνη απόφασή του, εγκρίνει τον επανέλεγχο της γεωτεχνικής μελέτης, καθώς και τη σύνταξη γεωτεχνικής μελέτης θεμελίωσης του έργου ανέγερσης ενιαίου Λυκείου Κονταριώτισσας

  10/2010 Το έργο της ανέγερσης του Ενιαίου Λυκείου Κονταριώτισσας, μετά την κατάθεση της σχετικής μελέτης από την Ν. Α. Πιερίας, εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα « ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ 2007 – 2013»

  12/2010. Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου, με ομόφωνη απόφασή του, εγκρίνει την παραχώρηση  έκτασης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, για την κατασκευή του έργου «Ανέγερση Ενιαίου Λυκείου Κονταριώτισσας»

  3/2011. Υπογράφεται η προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου Δίου Ολύμπου και Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, για την παραχώρηση δικαιώματος υλοποίησης του έργου από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

  10/2011. Υπογράφεται η σύμβαση ανάθεσης εκτέλεσης του έργου μεταξύ Π.Ε Πιερίας και της κατασκευαστικής εταιρίας ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Ε

  7/2014. Πραγματοποιείται η διοικητική παράδοση του έργου από την Π.Ε. Πιερίας, στο δήμο Δίου Ολύμπου.

  12/2014. Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια λειτουργίας του Ενιαίου Λυκείου Κονταριώτισσας.

   

  Σημείωση συντάκτη:

  Το ρεπορτάζ με τίτλο «Όταν το ΕΣΠΑ “έπλασε” το Λύκειο Κονταριώτισσας» δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ενημέρωση και Αγγελίες» στο φύλλο της Τρίτης 20 Νοεμβρίου 2020 και αναδημοσιεύθηκε στον «Ντελάλη» την ίδια ημέρα. Το συγκεκριμένο κείμενο εντάσσεται σε μια σειρά ρεπορτάζ, που σχετίζονται με την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος «Η συνοχή δίπλα μας» προβάλλοντας έργα που έχουν υλοποιηθεί, υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα ταμεία. Δημοσιεύονται δε στο πλαίσιο της συνεργασίας εφημερίδων του Περιφερειακού Τύπου σε όλη την Ελλάδα με την EURACTIV, στον ιστότοπο της οποίας (euractiv.gr) και αναδημοσιεύονται.

  Στόχος των συγκεκριμένων ρεπορτάζ είναι να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο η Πολιτική Συνοχής έχει επηρεάσει τη ζωή των πολιτών και πώς ωφελήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από τα έργα του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό η εφημερίδα στα ρεπορτάζ της επικεντρώνεται κυρίως στα γεγονότα που σχετίζονται με την υλοποίηση των έργων, τα χαρακτηριστικά τους και τα οφέλη τους για την τοπική κοινωνία, και όχι στα πρόσωπα ή τους φορείς που αδιαμφισβήτητα συνέβαλαν διαχρονικά στην επίτευξη της υλοποίησή τους.

  Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμιά διάθεση «παραποίησης στοιχείων» ή υποβιβασμού οποιασδήποτε ατομικής ή συλλογικής προσπάθειας, ενώ είναι αποδεκτή και δημοσιεύεται οποιαδήποτε διαφορετική άποψη ή τοποθέτηση, καθώς με αυτόν τον τρόπο «φωτίζονται» όλες οι πτυχές γύρω από την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου όπως αυτό του Λυκείου της Κονταριώτισσας. 

   

   

   

 • Δείτε επίσης...