Συστατικά

Για τη ζύμη

1 κ.σ. μαγιά ξηρή
300 γρ. νερό, χλιαρό
1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλεύρι γ.ο.χ., για τη ζύμη

Για τη γέμιση

400 γρ. σπανάκι, φρέσκο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 ματσάκια μάραθο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σπόρους
1 κ.γ. μαραθόσπορο
ξύσμα, από 1 λεμόνι
80 γρ. ελαιόλαδο, για το ψήσιμο

Για το σερβίρισμα

μέλι
σουσάμι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το ξίδι, το αλεύρι, αλάτι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο για 5-6 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη γέμιση

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το σπανάκι, τον μάραθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 4-5 λεπτά για να μαραθούν. Αφήνουμε στην άκρη, σε μπολ, να κρυώσουν.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε τον κόλιανδρο και τον μαραθόσπορο. Σοτάρουμε 1-2 λεπτά και μεταφέρουμε σε ένα γουδί. Τα σπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη και βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

Κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τη βοήθεια αλευριού σε λεπτό φύλλο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια.
Μοιράζουμε τη γέμιση σε όλα τα φύλλα και κλείνουμε σαν φάκελο.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
Βάζουμε ένα μαραθοπιτάκι και ψήνουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά για να πάρει χρώμα και να ψηθεί καλά.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μαραθοπιτάκια προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο.
Εναλλακτικά ψήνουμε στον φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 25-20 λεπτά.
Σερβίρουμε με μέλι και σουσάμι.

 

 

 

Πηγή: akispetretzikis.com