Μαρία Μίχου: «Η παραγωγική βάση της Ελλάδας βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία σχετικά με την ενέργεια»
Της Μαρίας Μίχου*
Η ενεργειακή αυτάρκεια αποτελεί κορυφαία επιλογή της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Μπορούμε και πρέπει να γίνουμε πρωταγωνιστές μιας νέας Ευρώπης .Η Ευρώπη μέχρι τώρα αποδείχτηκε ότι ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μια μεγάλη κρίση στον τομέα της ενέργειας. Υπάρχουν όμως πολιτικές ευθύνες για το ότι η Ευρώπη πιάστηκε αδιάβαστη στον πόλεμο με την Ουκρανία. Ανακάλυψε ξαφνικά ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου ήταν άδειες πριν αρχίσει ο πόλεμος. Αυτές τις διαχειρίζονταν ρωσικές εταιρείες και πίστευε ότι θα ρέει άφθονο φυσικό αέριο χωρίς όμως να αναπτύσσει τους δικούς της γηγενείς πόρους.
Όσον αφορά την Ελλάδα οι υδρογονάνθρακες ξεκίνησαν το 2010-2014 για αναβάθμιση της χώρας ως πυλώνας σταθερότητας και ευημερίας της ΝΑ Μεσογείου για φτηνά ενεργειακά προϊόντα .Από το 2015 έως σήμερα χάσαμε επτά χρόνια στο ζήτημα των κοιτασμάτων, ένα ιστορικό παράθυρο για να είναι αυτάρκης η χώρα, αλλά και πύλη τροφοδότησης ολόκληρης της Ευρώπης. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει την δυνατότητα και την μεγάλη ευκαιρία για ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια. Το 20% του ρωσικού φυσικού αερίου σε συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ θα το στέλναμε στην Ευρώπη από δικά μας ευρωπαϊκά κοιτάσματα. Κανείς δεν θα μπορούσε να μην αναγνωρίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως τροφοδότη της Ευρώπης .
Αυτοσκοπός μας σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει η πράσινη μετάβαση. Αν τα νοικοκυριά δεν έχουν φτηνό ηλεκτρικό καταρρέουν όλα τα υπόλοιπα.
Η Ελλάδα το 2010-2014 σε μια δύσκολη περίοδο δημοσιονομικά όπως τονίζει ο π. Υπουργός Γιάννης Μανιάτης έγινε η 6η στην κατά κεφαλήν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον κόσμο και η 7η καλύτερη στην εγκατάσταση αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη οπότε δεν μπορεί κάποιοι να μας εγκαλούν για την προσπάθεια για την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Επιβάλλεται μάλιστα να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του και να γίνει πλήρη φοροαπαλλαγή στις δαπάνες εξοικονόμησης ενός σπιτιού.
Εθνικός στόχος να μπουν παντού θερμικά ηλιακά συστήματα σε 3.000.000 σπίτια για να μειωθεί κατά 20% το τιμολόγιο του ηλεκτρικού με πέντε από τις καλύτερες εταιρίες παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων να βρίσκονται στην χώρα μας και 3.500 Έλληνες εργαζόμενοι να απασχολούνται σε αυτές . Η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να δίνει προστιθέμενη αξία στην πατρίδα μας με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας στους Έλληνες εργαζομένους .Προτεραιότητα επίσης πρέπει να δοθεί στην σύνδεση του ΤΟΕΒ και μείωση κατά 60% του αγροτικού ρεύματος , μια δομική μεταρρύθμιση με τα χρήματα να μένουν εδώ .
Σήμερα, η Ευρώπη πληρώνει το φυσικό αέριο στα 300 δολάρια, όταν οι ΗΠΑ στα 45 και η Ιαπωνία στα 90.Η χώρα μας είναι η έκτη καλύτερη στην παραγωγή φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας στον ηλεκτρισμό. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει εκτιμήσει ότι υπάρχουν 120 μέτρα, που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στην χώρα μας ενδιαφέρουν αυτά που δημιουργούν θέσεις εργασίας και δεν εισάγουν λύσεις από το εξωτερικό.
Η κυβέρνηση μας δυστυχώς επέλεξε τη χειρότερη μορφή στήριξης, που είναι η επιδότηση της αγοράς ενέργειας, η οποία και κοστίζει πολύ, και δεν λύνει το πρόβλημα.
*Η κα. Μαρία Μίχου είναι Οικονομπλόγος – Φοροτεχνικός, πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας