Μάσκες: Πλύσιμο, maskne, ξεχωριστή θήκη – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Οι ειδικοί εξηγούν τον καλύτερο τρόπο για να πλένετε τις μάσκες σας, πώς να τις χειρίζεστε και πώς να αποτρέψετε το maskne.
Με το δεύτερο κύμα κορονοϊού να σαρώνει, η μάσκα έχει γίνει πλέον απαραίτητο στοιχείο στην καθημερινότητά μας και η πιο απλή κίνηση που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε. Αρκεί να την χρησιμοποιούμε σωστά. Η κίνηση “την φοράμε, την διπλώνουμε, την βάζουμε στην τσάντα ή στην τσέπη και την ξαναχρησιμοποιούμε” είναι σίγουρα κάτι που φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Παρά τις προτροπές των ειδικών για χρήση της κάθε μάσκας μόνο μία φορά, πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν παραπάνω από μία φορά τις μάσκες μίας χρήσης ή δεν πλένουν καθόλου τις επαναχρησιμοποιούμενες.
Οι μάσκες έχουν σχεδιαστεί για να δεσμεύουν τα αναπνευστικά σταγονίδια από το στόμα και τη μύτη μας, αλλά δεδομένου ότι είναι τα δικά μας σταγονίδια, είναι πραγματικά τόσο κακά τα προαναφερόμενα;
Πώς μολύνονται και με τι είδους μικρόβια
Εάν εξετάσετε τους μικροοργανισμούς από μια χρησιμοποιημένη μάσκα, θα βρείτε μια ποικιλία βακτηρίων, ιών και μυκήτων. «Οι περισσότεροι είναι πιθανό να είναι ακίνδυνοι. Θα δείτε κάτι παρόμοιο εάν εξετάσετε τα χέρια, τη μύτη, το στόμα ή πολλά άλλα μέρη του σώματός σας», λέει ο καθηγητής Cath Noakes, ειδικός στη μετάδοση ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στον Guardian. Ωστόσο, σε συνδυασμό με την τριβή και την υγρασία που σχετίζονται με την παρατεταμένη φθορά της μάσκας, αυτή η μικροβιακή συλλογή θα μπορούσε να προκαλέσει εστίες “maskne”.
Tι είναι το Maskne
Το Maskne είναι ένας όρος που επινοήθηκε για να καλύψει κάθε είδους εξανθήματα προσώπου που σχετίζονται με τη μάσκα, συμπεριλαμβανομένης της ακμής, λέει η Δρ Thivi Maruthappu, σύμβουλος δερματολόγος στο νοσοκομείο Highgate και εκπρόσωπος του British Skin Foundation. «Καθώς οι μάσκες μπορούν να είναι φορέας για βακτήρια, μύκητες και ιούς, θα συνιστούσα να πλένεις τη μάσκα σου σε καθημερινή βάση αν τη φοράς κάθε μέρα». Τα μαλακά υφάσματα όπως το βαμβάκι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν τριβή από τις συνθετικές ίνες όπως ο πολυεστέρας, προσθέτει.
O κίνδυνος νόσησης από μια βρώμικη μάσκα
Εάν έχετε κορονοϊό, το κάλυμμα του προσώπου σας θα είναι πολύ μολυσμένο με τον ιό, καθώς και με άλλα μικρόβια. Η μάσκα σας θα αποτελούσε κίνδυνο για άλλους αν την πιάσουν, οπότε δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε μάσκες ή να αγγίζετε κάποιον άλλο χωρίς να πλένετε καλά τα χέρια σας.
Οι εκπνοές άλλων ανθρώπων είναι ένα διαφορετικό θέμα. Μια μελέτη του 2019 για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εντόπισε διάφορους ιούς του αναπνευστικού στο εξωτερικό των μασκών τους, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του αδενοϊού, μια αιτία του κοινού κρυολογήματος. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι αυτή η εξωτερική μόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο για κορονοϊό, «θεωρητικά θα μπορούσε αν αγγίζατε τη μάσκα και έπειτα αγγίζατε τη μύτη ή τα μάτια σας», λέει ο Noakes.
Πόσο συχνά πρέπει να πλένω τη μάσκα μου
Ιδανικά, μετά από κάθε φορά που την φοράτε. «Είναι δυνατόν να μολυνθεί μια μάσκα μετά από καθημερινή χρήση», λέει η καθηγήτρια Raina MacIntyre, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ. «Το δοκιμάσαμε αυτό και βρήκαμε ιό στο εσωτερικό και το εξωτερικό των μασκών, τόσο των χειρουργικών όσο και των υφασμάτινων».
Το συχνό πλύσιμο είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έρχεστε σε επαφή με ευάλωτα άτομα, λέει ο καθηγητής William Ristenpart, χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις. Ανακάλυψε πρόσφατα ότι ο ιός της γρίπης θα μπορούσε να ταξιδέψει σε μολυσμένα σωματίδια σκόνης, που απελευθερώνονται με τρίψιμο μολυσμένου ιστού, δήλωσε. Σε μια ξεχωριστή μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η σκόνη εκτοξεύτηκε από μάσκες υφάσματος κατά τη διάρκεια της κανονικής χρήσης: «Μπορείτε να φανταστείτε εάν κάποιος έχει μολυνθεί και φοράει βαμβακερή μάσκα από ύφασμα που είναι πολύ μολυσμένη, είναι πιθανό ότι αυτά τα σωματίδια θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό» επεσήμανε. “Φυσικά, δεν μπορείτε να την πλένετε κάθε 20 λεπτά, αλλά κάθε πέντε ή έξι ημέρες είναι πολύ μεγάλο διάστημα.”
Πώς πρέπει να την πλένω
Ένα ζεστό πλύσιμο είναι καλύτερο, αν και οι μάσκες μπορούν να μπουν στο πλυντήριο με τα ρούχα μας. «Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται σε νερό που είναι τουλάχιστον 60 βαθμούς, με σαπούνι», επεσήμανε η MacIntyre. Προηγουμένως διενήργησε μια δοκιμή για μάσκες υφασμάτων μεταξύ των Βιετναμέζων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τις χειρουργικές μάσκες, όχι μόνο δεν προστατεύουν το προσωπικό, αλλά μπορεί να έχουν αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειας. Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι δεν ήταν αυτό καθαυτό το πρόβλημα, αλλά το γεγονός ότι συχνά πλένονταν με το χέρι.
«Οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη των οποίων οι μάσκες υφασμάτων πλύθηκαν στο πλυντήριο του νοσοκομείου ήταν τόσο προστατευμένοι όσο οι χειρουργικές μάσκες», δήλωσε η MacIntyre. “Το πλύσιμο των χεριών σε κρύο ή χλιαρό νερό είναι ανεπαρκές.”
Η μάσκα πρέπει επίσης να είναι πλήρως στεγνή πριν τη φορέσετε. “Οι μάσκες με υγρά υφάσματα μπορεί να είναι πιο πορώδεις και συνεπώς λιγότερο αποτελεσματικές”, επεσήμανε η Maruthappu.
Χρήση της μάσκας πολλές φορές
“Εάν γίνει προσεκτικά και με ασφάλεια, θα είναι εντάξει”, λέει η MacIntyre. «Πρέπει να απολυμάνεις πρώτα τα χέρια σου, να την βγάλεις αγγίζοντας μόνο τα λαστιχάκια ή τα αυτιά και να την βάλεις σε μία θήκη με φερμουάρ. Μπορεί να φορεθεί ξανά μετά την απολύμανση των χεριών και ξανά, χωρίς να αγγίζεις το πρόσωπο”
Όσες περισσότερες φορές την χρησιμοποιούμε χωρίς να την πλένουμε ή να την αντικαθιστούμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.
Γιατί χρειάζομαι ξεχωριστή θήκη
Επειδή οι τσάντες και οι τσέπες, στις οποίες βάζουμε τα κλειδιά και τις πιάνουμε με άπλυτα χέρια, θα μπορούσαν να είναι βρώμικες. Υπάρχει επίσης ένας μικρός κίνδυνος η μάσκα σας να μολύνει άλλα αντικείμενα. «Θα συνιστούσα πάντα να αντιμετωπίζουμε τις μάσκες σαν να είναι μολυσμένες», λέει ο Noakes. “Και θα πρέπει να πλένετε ή να αντικαθιστάτε τακτικά τη θήκη, καθώς αυτη θα μολυνθεί επίσης.”
Μπορώ να την ψεκάσω με αλκοόλ ή απολυμαντικό αντί πλυσίματος;
Η λογική σκέψη σε αυτό το ενδεχόμενο είναι ότι θα διακινδυνεύατε να εισπνεύσετε χημικά από το απολυμαντικό σπρέι. «Επίσης, να θυμάστε ότι το πλύσιμο δεν είναι απλώς για να αφαιρέσετε οποιονδήποτε κορονοϊό, αλλά και να αφαιρέσετε όλα τα άλλα μικρόβια, τον ιδρώτα και τις εκκρίσεις από τη μύτη από τη μάσκα σας», λέει ο Noakes. “Ένα σπρέι δεν θα το κάνει αυτό. Όπως και για τα εσώρουχά σας, πρέπει να πλένετε την μάσκα σας.”
Πηγή: news247.gr