Μάστιγα η πειρατεία ταινιών, η οποία στοιχίζει εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε πλατφόρμες παρακολούθησης ταινιών και ως επακόλουθο σε δημιουργούς και καλλιτέχνες.

Το φαινόμενο έχει πλέον γιγαντωθεί και επεκταθεί και στις αθλητικές διοργανώσεις, όπου «πειρατές» πουλολυν παράνομα αποκωδικοποιητές.

Οι παράνομοι χρήστες οι οποίοι φαίνεται να πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο, αγοράζουν από τη σπείρα παράνομο αποκωδικοποιητή και μέσω αυτού, έχουν χωρίς άδεια των παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης, πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο πλατφορμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο φτάνει τα 30 – 35 εκατ. ευρώ.

Τα ετήσια έσοδα των «πειρατών» στην Ελλάδα ανέρχονται σε 90 εκατ. ευρώ.

Οι χρήστες του πειρατικού προγράμματος έχουν και οι ίδιοι ποινικές ευθύνες με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και χρηματική ποινή έως και 15.000 ευρώ.

Κατά καιρούς έχουν καταδικαστεί με τις κατηγορίες και κατ’ επέκταση και τις ποινές να προκύπτουν μετά από κλήση του ανακριτή σε απλούς χρήστες πειρατικού περιεχομένου να καταθέσουν.

Μια τέτοια περίπτωση αποκαλύφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Ασφάλεια Πατρών συνέλαβε επτά άτομα για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών.

Η σπείρα δραστηριοποιείτο επί εξεαετία και είχε 2.000 πελάτες.

Πέρα από τις ποινικές ευθύνες ένα σημαντικό και σοβαρό πρόβλημα είναι ότι οι χρήστες ανοίγουν τον δρόμο στους χάκερς, δίνοντάς τους την άδεια να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά τους δεδομένα ενώ τα οικονομικά στοιχεία τους εκτεθειμένα στο κυβερνοέγκλημα.

Στην πραγματικότητα οποιαδήποτε συσκευή υπάρχει στο σπίτι του χρήστη είναι εκτεθειμένη, από τον υπολογιστή το κινητό του μέχρι και το τάμπλετ.

 

 

Πηγή:dikaiologitika.gr