Μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίων από την Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο διδάσκονται στα σχολεία τους πρωτότυπες  πρακτικές κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζονται εδώ και μία δεκαετία στην μικρή επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας!

Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 τέσσερεις τάξεις μαθητριών και μαθητών του Γυμνασίου Athené Luxemburg και ομάδα εκπαιδευτικών του σχολικού συγκροτήματος, συμμετείχαν σε διαδικτυακή διάλεξη με κεντρικό ομιλητή τον κ. Ηλία Τσολακίδη ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης των Κοινωνικών Δομών του επικεντρώνοντας στο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος που προκύπτει από μία συλλογική δράση με έντονα χαρακτηριστικά κυκλικής οικονομίας.

Βασικό θέμα της παρουσίασης υπήρξε η φιλοσοφία της δράσης του «Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου», ο τρόπος οργάνωσής του, τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον, ο αλληλέγγυος χαρακτήρας τους, η συμμετοχή των εκατοντάδων εθελοντριών και εθελοντών όπως και οι  δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας.

«Βασικός στόχος της κυκλικής οικονομίας είναι να επιτευχθεί η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής τους. Δηλαδή προϊόντα τα οποία θα τα πετούσαμε ή στην καλύτερη περίπτωση θα κατέληγαν στην ανακύκλωση, μέσα από τον συστηματικό σχεδιασμό καλών πρακτικών κυκλικής οικονομίας, θέλουμε να τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία!» εξήγησαν οι καθηγητές στις μαθήτριες και στους μαθητές στην αρχή της διάλεξης.

Κυκλική οικονομία σημαίνει λοιπόν: μείωση, επαναχρησιμοποίηση και στο τελικό στάδιο, ανακύκλωση υλικών.

 

  • Η ολλανδική εταιρεία Kromkommer φτιάχνει σούπες από λαχανικά που δεν πωλούνται.
  • Η εταιρεία Pitpoint4 παράγει βιοκαύσιμα, ανακυκλώνει και  αξιοποιεί βρώσιμα λάδια για βιομηχανική χρήση.
  • Η εταιρεία Puma φτιάχνει ρούχα που είτε είναι ανακυκλώσιμα είτε βιοαποικοδομήσιμα.

 

«Τα παραπάνω παραδείγματα αποτελούν σημαντικές πρακτικές κυκλικής οικονομίας από τον χώρο της βιομηχανίας, όμως δεν μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ενός 12χρονου παιδιού όσο το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου», το «Κοινωνικό Φαρμακείο», η συλλογή του «Τηγανέλαιου» και πολλές άλλες όμορφες δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται με μοναδικό τρόπο στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης.  Πρόκειται για εκπληκτικές πρακτικές που καθηλώνουν τα παιδιά! Μπορούμε να συζητάμε για τις δράσεις του Καπνικού Σταθμού ώρες ολόκληρες και τα παιδιά να μην χάνουν το ενδιαφέρον τους ούτε λεπτό. Όμως, το βασικότερο είναι πως στο τέλος της διάλεξης οι μαθήτριες και οι μαθητές μας θα έχουν κατανοήσει πλήρως, τι σημαίνει Κυκλική Οικονομία και πόσο σημαντική είναι», αναφέρει ο καθηγητής κ. Marc Franc από το Λουξεμβούργο.

Παρά τις μεταλλάξεις του ο Covid19 φαίνεται πως δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη διάδοση της ιδέας και των αρχών του «Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου». Η επόμενη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στην οποία θα συμμετέχουν, σε ζωντανή σύνδεση με την αυλή του Καπνικού Σταθμού, άλλες 4 τάξεις του σχολείου Athené Luxemburg.

 

 

(Δελτίο τύπου)