Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί κατάρρευση των δικτύων ηλεκτροδότησης διεθνώς.

Ο κίνδυνος μπλακ άουτ αυξάνεται σε όλο τον κόσμο λόγω των θερμότερων καλοκαιριών που αυξάνουν τη ζήτηση για ψύξη.

Η κλιματική κρίση επιβαρύνει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης με πλημμύρες που καταστρέφουν πυλώνες, ξηρασίες που μειώνουν τα αποθέματα υδροηλεκτρικών φραγμάτων και αυξήσεις στη ζήτηση για ψύξη.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη διανομή ενέργειας με ακραία ζέστη που αυξάνει τη ζήτηση για ψύξη και μειώνει την απόδοση των ηλιακών συλλεκτών, προκαλώντας χαλάρωση των γραμμών και υπερθέρμανση των μετασχηματιστών.

Στο Μεξικό, οι διακοπές ρεύματος έχουν γίνει πιο συνηθισμένες, ενώ στις ΗΠΑ οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων προσπαθούν να διατηρήσουν την παροχή ενέργειας σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα ασταθή δίκτυα επηρεάζουν τις επιχειρήσεις, την πολιτική και θέτουν ζωές σε κίνδυνο.

Η επέκταση των δικτύων για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων μέχρι το 2050 θα κοστίσει περίπου 24,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πληρώσουν τα μεγαλύτερα ποσά λόγω των τεράστιων εκτάσεών τους και της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας, αλλά καμία χώρα δεν εξαιρείται.

Το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ιταλίας και Μαυροβουνίου αποδείχθηκε ανεπαρκές, με μπλακ άουτ να επηρεάζουν τέσσερις βαλκανικές χώρες, περιλαμβανομένων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και μεγάλου μέρους των κροατικών ακτών, επηρεάζοντας 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στο Χιούστον, εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς κλιματισμό μετά τον τυφώνα «Μπέριλ», ενώ διακοπές ρεύματος επηρέασαν πρόσφατα τον Ισημερινό, την Ινδία και άλλες χώρες.

 

 

Πηγή:dnews