Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μάθουμε την βιολογική μας ηλικία
Μια απλή εξέταση που αναλύει την πραγματική ηλικία των κυττάρων ενός ατόμου.
Η χρονολογία γέννησης και η ηλικία του σώματός μας είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η ηλικία μας έχει να κάνει με τα χρόνια που ζούμε, όμως η βιολογική μας ηλικία έχει να κάνει με τα επίπεδα κυτταρικής λειτουργίας του οργανισμού μας. Κοινώς, έχει να κάνει με το πόσο καταπονημένο είναι το σώμα μας.
Με άλλα λόγια, μας δείχνει με τι ταχύτητα τα κύτταρα και οι ιστοί του σώματός μας χάνουν την λειτουργική τους ικανότητα. Αυτό, αν ζούσαμε σε ένα ιδανικό περιβάλλον, μας έδινε ίδια βιολογική ηλικία με την χρονολογική μας ηλικία. Όμως, οι συνθήκες διαβίωσης κάθε ανθρώπου διαφέρουν και αυτό σημαίνει πως και η βιολογική ηλικία διαφέρει.
Έτσι, δύο άτομα που έχουν ίδια χρονολογική ηλικία, μπορεί να έχουν διαφορετική βιολογική ηλικία, ανάλογα με την διατροφή, την άσκηση, το περιβάλλον που ζούν και πολλούς άλλους παράγοντες. Για αυτό, βλέπουμε ανθρώπους που μοιάζουν νεότεροι από την ηλικία τους ή πιο γερασμένοι. Παρόμοια, έχουμε άτομα που έχουν καλύτερη υγεία στα 45 για παράδειγμα και μεγαλύτερες αντοχές από άλλα άτομα αντίστοιχης ηλικίας.
Πως μπορούμε όμως να μάθουμε την βιολογική μας ηλικία;
Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν ένα επιγενετικό ρολόι, το οποίο μπορεί να υπολογίζει τη βιολογική ηλικία από κύτταρα στο μάγουλό μας, που συλλέγονται εύκολα.
Το εργαλείο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες, μπορεί να βρει την πραγματική ηλικία των κυττάρων μας και να εκτιμήσει με μεγάλη αξιοπιστία τον κίνδυνο θνησιμότητας, ακόμα και με την χρήση επιγενετικών δεδομένων από διαφορετικούς ιστούς.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Aging και σύμφωνα με αυτή, οι επιγενετικοί δείκειες είναι χημικές αλλαγές στο DNA, που δεν αλλάξουν τον γενετικό κώδικα, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων. Η μεθυλίωση είναι μια τέτοια αλλαγή, που συχνά συνδέεται με τη γήρανση. Το νέο εργαλείο για τον υπολογισμό της βιολογική ηλικίας, ονομάστηκε CheekAge
Ο Maxim Shokhirev, PhD, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής της Υπολογιστικής Βιολογίας και Επιστήμης Δεδομένων στην εταιρεία Tally Health στη Νέα Υόρκη, εξήγησε τα βασικά ευρήματα:
«Το CheekAge είναι ένα υπολογιστικό μοντέλο που προβλέπει την επιγενετική σας ηλικία χρησιμοποιώντας σημάδια μεθυλίωσης στο DNA. Προηγουμένως δείξαμε ότι το προβλεπόμενο CheekAge σχετίζεται σημαντικά με παράγοντες του τρόπου ζωής όπως ο ύπνος, η άσκηση και η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και με παράγοντες υγείας όπως η μόλυνση από COVID, η θεραπεία του καρκίνου και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI)».
«Σε αυτή την εργασία, δοκιμάσαμε εάν το CheekAge σχετίζεται επίσης με τον κίνδυνο θνησιμότητας χρησιμοποιώντας ένα σύνολο δεδομένων αίματος που συλλέχθηκε από μια ομάδα ηλικιωμένων ενηλίκων», εξήγησε ο Shokhirev.
«Διαπιστώσαμε ότι παρόλο που το CheekAge εκπαιδεύτηκε σε κύτταρα μάγουλου που συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας ένα ανώδυνο τεστ με μπατονέτα, συσχετίστηκε σε μεγάλο βαθμό με τον κίνδυνο θνησιμότητας σε αυτό το διαχρονικό σύνολο δεδομένων αίματος», σημείωσε.
«Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω ότι το CheekAge λαμβάνει σημαντικά λειτουργικά σήματα υγείας στους ιστούς», είπε ο Shokhirev.
Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες δημιούργησαν «επιγενετικά ρολόγια» που υπολογίζουν τη βιολογική ηλικία, αποκαλύπτοντας πόσο γρήγορα γερνά ένα άτομο.
«Δείχνουμε ότι συγκεκριμένες θέσεις μεθυλίωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε αυτή τη συσχέτιση, αποκαλύπτοντας πιθανούς δεσμούς μεταξύ συγκεκριμένων γονιδίων και διεργασιών και της ανθρώπινης θνησιμότητας που καταγράφεται από το βιολογικό μας ρολόι», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η βιολογική ηλικία υποδεικνύει την τρέχουσα κατάσταση της υγείας, έχει σημαντική προγνωστική αξία και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση θετικών παρεμβάσεων με στόχο την ευζωία και τη μακροζωία.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Frontiers of Aging.
Πηγή:techmaniacs