Ολοκληρώθηκαν με πολλαπλή επιτυχία οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας (4th OlympusICSC), που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Κατερίνης.

Στοχευμένες επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολλούς τομείς της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, εξαιρετικές εισηγήσεις από διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές, στρογγυλές τράπεζες και παρουσιάσεις εταιρικών δραστηριοτήτων προϊόντων και υπηρεσιών συνέτειναν  στο συμπέρασμα ότι η  ορθή διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας είναι  σήμερα  σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης  πολλών κλάδων της Οικονομίας στην Ελλάδα και Διεθνώς.

Παρουσιάστηκαν καινοτομίες με ρομποτικά συστήματα και εφαρμογές πληροφορικής που  διευκολύνουν τις  διαδικασίες που συνδέονται με την Εφοδιαστική Αλυσίδα και τα Logistics ενώ σημαντική είναι η έρευνα και οι εφαρμογές που σχετίζονται με την Πράσινη Εφοδιαστική ώστε οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία των Εφοδιαστικών αλυσίδων  να είναι όσον το δυνατόν μικρότερες, με μειωμένους ρύπους.

Στην επίσημη τελετή έναρξης που έγινε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης, η βουλευτής Μπέττυ Σκούφα, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πιπίτσα Μακρίδου, οι αντιπρυτάνεις του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Θεοδωρίδου και Κ. Δαυίδ  καθώς και εκπρόσωποι του Μητροπολίτη  και του Επιμελητηρίου Πιερίας. Ακολούθησε το δείπνο του Συνεδρίου προς τους συνέδρους στους χώρους του ξενοδοχείου Mediterranean Village όπου και διεξήχθησαν όλες οι εργασίες του Συνεδρίου.

Η Οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Δήμο Κατερίνης, την Αντιπεριφέρεια Πιερίας και το Επιμελητήριο Πιερίας για την υποστήριξη στη συνδιοργάνωση και την επιτυχή ολοκλήρωση του  Συνεδρίου και ανακοινώνει την διοργάνωση του 5ου   Συνεδρίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας τον Ιούνιο του 2021 και πάλι στην Κατερίνη.

Τα λεπτομερή συμπεράσματα, οι παρουσιάσεις και φωτογραφικό υλικό του Συνεδρίου είναι ανηρτημένα στην Ιστοσελίδα του Συνεδρίου http://olympusicsc.teicm.gr

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 4ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗ 14 & 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 (4th Olympus ICSC)

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκε μια σειρά θεμάτων και πρακτικών ζητημάτων Εφοδιαστικής από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους εισηγητές, οι οποίοι παρουσίασαν επιλεγμένες εισηγήσεις και επιστημονικές εργασίες υψηλού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και σύγχρονες μελέτες και πορίσματα επιστημονικών ερευνών και βέλτιστων πρακτικών, όσον αφορά το παρόν και το μέλλον της Εφοδιαστικής Αλυσίδας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι τέσσερις διακεκριμένοι επιστήμονες με ιδιαίτερα σημαντικό ερευνητικό έργο σε διαφορετικές ερευνητικές περιοχές της διοίκησης εφοδιαστικής αλυσίδας, παρουσίασαν τις εξελίξεις και τις σύγχρονες τάσεις στην περιοχή δραστηριοποίησής τους και συγκεκριμένα την αποθήκευση, τις μεταφορές, τη βιωσιμότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων και τη χρήση των δεδομένων στο σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Καθηγητής René de Koster, προερχόμενος από το Erasmus University Rotterdam (Rotterdam School of Management, Department of Technology and Operations Management) της Ολλανδίας, παρουσίασε τη σύγχρονη κατάσταση και τις ερευνητικές ευκαιρίες στο αντικείμενο της χρήσης ρομποτικών συστημάτων σε αποθήκες. Ο Αν. Καθηγητής Λεωνίδας Ντζιαχρήστος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ. παρουσίασε τις τάσεις στον τομέα των μεταφορών, δίνοντας έμφαση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αντίστοιχα, ο Δρ. Pietro Evangelista του National Research Council (Institute for Research on Innovation and Services for Development) της Ιταλίας εστίασε σε θέματα αειφορίας και περιβαλλοντικής διαχείρισης των παρόχων υπηρεσιών logistics, ενώ ο Δρ. Till Riedel, Λέκτορας του Karlsruhe Institute of Technology (Lab leader of TECO research group) στη Γερμανία, επικεντρώθηκε στη σημασία της πληροφορίας σε δίκτυα εφοδιαστικής αλυσίδας και πιο συγκεκριμένα στην καινοτομία της διασύνδεσης των δεδομένων στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης (Industry 4.0).

Εκτός των κύριων ομιλιών τους, οι προσκεκλημένοι ομιλητές συμμετείχαν στη Στρογγυλή Τράπεζα που οργανώθηκε κατά τη 2η μέρα του συνεδρίου, όπου και αντάλλαξαν τις απόψεις τους για τα βασικά θέματα που αφορούν στις σύγχρονες αλυσίδες εφοδιασμού.

Τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από την ως άνω άκρως ενδιαφέρουσα συνεδρία μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω σημεία.

Όσον αφορά στις μεταφορές και κυρίως στις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, αξίζει να αναφερθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο και οι απαιτήσεις της νομοθεσίας σε θέματα εκπομπών ρύπων γίνονται ολοένα και περισσότερο απαιτητικές στη διάρκεια του χρόνου και παρ’ όλη την τεχνολογική εξέλιξη των μέσων μεταφοράς στις μέρες μας, οι στόχοι που τίθενται δυστυχώς δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν καθώς αφενός η εξέλιξη αυτή είναι λιγότερο γρήγορη από ότι εκτιμάται, ενώ και ο μεταφορικός όγκος αυξάνεται με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκε η προώθηση των βραχέων εφοδιαστικών αλυσίδων (short supply chains), είτε για λόγους μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προϊόντων και ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας όπως συμβαίνει κατά κόρον στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους όπως συμβαίνει στις Η.Π.Α. με την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από την κυβέρνηση του Donald Trump.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες ότι δεν υπάρχει μια ενιαία και αποτελεσματική λύση που να ικανοποιεί ταυτόχρονα διαφορετικά κριτήρια (πολιτικής, λειτουργίας των επιχειρήσεων, τεχνολογίας μέσων μεταφοράς και καυσίμου κλπ.) προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές από τις μεταφορές και να επιτευχθούν περιβαλλοντικοί στόχοι υπό τους σημερινούς αντιφατικούς περιορισμούς και τάσεις ανά τον κόσμο, δηλαδή χαμηλότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις για τις εκπομπές ρύπων έναντι αύξησης των μεταφορικών αναγκών. Πιθανότατα, μια συνδυασμένη λύση αποτελεί τη μόνη λύση προς την κατεύθυνση των βιώσιμων περιβαλλοντικών αλυσίδων στο εγγύς μέλλον.

Όσον αφορά την αποθήκευση των αγαθών, παρ’ όλη την εισαγωγή ρομποτικών συστημάτων σε αρκετά μεγάλο βαθμό στις επιχειρήσεις, οι πλήρως αυτοματοποιημένες αποθήκες είναι ελάχιστες ανά τον κόσμο, ενώ δεν αναμένεται ότι θα αυξηθούν ιδιαίτερα γρήγορα στο άμεσο μέλλον. Προβλέπεται μία γραμμική αύξηση του αριθμού τους, έναντι της εκθετικής αύξησης που συνήθως παρατηρείται σε τεχνολογικές εξελίξεις.

Η αυτοματοποίηση των αποθηκών απαιτούν σημαντικές επενδύσεις και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επικρατήσουν στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Αντ’ αυτού, λύσεις αυτοματισμών σχεδιασμένες στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης αναμένεται να εισάγονται με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό, με γνώμονα πάντοτε την ανάλυση κόστους οφέλους των εν λόγω επενδύσεων. Φυσικά, εκτός από την υιοθέτηση ρομποτικών συστημάτων στις αποθήκες, ενδιαφέρον ζήτημα αποτελεί για την επιστημονική κοινότητα και η βελτίωση του σχεδιασμού των αποθηκών με γνώμονα την μεγιστοποίηση της απόδοσης και τη ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης πόρων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε φυσικούς πόρους (με την ανάπτυξη πράσινων αποθηκών).

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στη Στρογγυλή Τράπεζα συμφώνησαν στην ανάγκη προσέγγισης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και του επιχειρηματικού κόσμου. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού, το οποίο και θεωρείται το βασικότερο περιουσιακό στοιχείο κάθε οργανισμού. Ως εκ τούτου, ο ρόλος των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων είναι ουσιαστικός στο να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τις επιχειρήσεις με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Τα προγράμματα σπουδών θα πρέπει να ακολουθούν τις ανάγκες της αγοράς, ενώ λόγω της υπερπληθώρας των διαθέσιμων εργαλείων, οι φοιτητές θα πρέπει να εκπαιδεύονται κατά κύριο λόγο στο επιστημονικό υπόβαθρο που απαιτείται για τη χρήση τους και όχι τόσο στη χρήση εξειδικευμένων λογισμικών, εκτός φυσικά ευρέως διαδεδομένων λογισμικών που κρίνονται ως απαραίτητα στο σύγχρονο επαγγελματικό στερέωμα.

Όσον αφορά το πρόγραμμα των εργασιών περιλάμβανε τις ακόλουθες πέντε (5) συνεδρίες:

  • Στην 1η συνεδρία με τίτλο «Λειτουργίες Εφοδιαστικής Αλυσίδας I» παρουσιάστηκαν εργασίες που αφορούσαν την περιοχή των λειτουργιών που εκτελούνται στο πλαίσιο μιας Αλυσίδας Εφοδιασμού. Οι εργασίες της συνεδρίας παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις σε ζητήματα Εφοδιασμού, Προγραμματισμού Παραγωγής, Διαχείρισης Αποθεμάτων, Αποθήκευσης, Διανομής και Δρομολόγησης Οχημάτων, καθώς και τρόπους βελτιστοποίησης των λειτουργιών αυτών.
  • Η 2η συνεδρία είχε τίτλο «Σύγχρονες Τάσεις στη Διοίκηση των Εφοδιαστικών Αλυσίδων». Οι εργασίες της συνεδρίας αυτής αφορούσαν τις τελευταίες εξελίξεις και τις τάσεις που αναπτύσσονται στις Αλυσίδες Εφοδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ομιλητές παρουσίασαν ζητήματα όπως η νέα λειτουργική πραγματικότητα του Industry0, η εφαρμογή του blockchain στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι εξελίξεις στην περιοχή της προσθετικής κατασκευής (additive manufacturing), τα ατμοποιημένα συστήματα logistics και μεταφορών, η προσομοίωση λειτουργιών εφοδιασμού, κ.α.
  • Η 3ης συνεδρία με τίτλο «Λειτουργίες Εφοδιαστικής Αλυσίδας IΙ» παρουσίασε τις προτάσεις των ερευνητών σε ζητήματα ανθρωπιστικών logistics, σε ζητήματα εφοδιασμού πλοίων, σε ζητήματα εφοδιασμού κατεψυγμένων προϊόντων, στη λειτουργία της ιχνηλασιμότητας στο πλαίσιο μιας αλυσίδας εφοδιασμού, σε ζητήματα χρήσης υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στα εφοδιαστικά δίκτυα, καθώς και μια αποτίμηση του κόστους της οδικής μεταφοράς φορτίων σε Ευρωπαϊκές χώρες.
  • Η 4η συνεδρία περιλάμβανε μια σειρά από «Μελέτες Περίπτωσης σε Εφοδιαστικές Αλυσίδες». Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν μελέτες περιπτώσεων στις περιοχές της διαχείρισης γνώσης σε αλυσίδες του αγροδιατροφικού τομέα, της διαχείρισης κινδύνων σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, της εφαρμογής της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας σε νοσοκομεία, της καταγραφής ζητημάτων εφοδιασμού αστικών κέντρων και αστικής κινητικότητας σε μικρά αστικά κέντρα, καθώς και της αυτοματοποίησης της διαχείρισης των εμπορευματοκιβωτίων σε αντίστοιχους σταθμούς λιμένων.
  • Η 5η συνεδρία παρουσίασε τα «Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά Ζητήματα σε μία Αλυσίδα Εφοδιασμού». Στο πλαίσιο της συνεδρίας, οι ομιλητές παρουσίασαν τις εργασίες τους στις περιοχές της βιωσιμότητας των σύγχρονων εφοδιαστικών δικτύων, της οικονομικής ολοκλήρωσης των δικτύων εφοδιασμού και των κινδύνων αυτής, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσον αφορά ζητήματα εφοδιασμού, κ.α.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτριος Τριανταφύλλου στο κλείσιμο του 4ου Διεθνές Συνέδριο Εφοδιαστικής Αλυσίδας «4th Olympus ICSC» αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες τόνισε ότι «Η επιτυχία του Συνεδρίου, μας δίνει δύναμη και μας υπαγορεύει να συνεχίσουμε, όπως πάντα, συλλογικά και συναδελφικά το σχεδιασμό του 5ου Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο  2021».