Με τις 166 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης και 132 ψήφους κατά υπερψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, που προώθησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί κόντρα για την Παιδεία, με τους αρχηγούς των κομμάτων να τοποθετούνται στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο για την αστυνομία στα πανεπιστήμια υπερασπίστηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «δροσερή πνοή Δημοκρατίας» απέναντι στον καπνό των μολότωφ, πραγματική προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και για επαναφορά της ομαλότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Στα πανεπιστήμια μπαίνει η Δημοκρατία όχι η Αστυνομία» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επένδυσε ιδιαίτερα πολιτικά στον παράγοντα του νόμου και τάξης στα ΑΕΙ.

«Δίνουμε το πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους» υποστήριξε επίσης και υπερασπίστηκε το μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, λέγοντας: «Οι σχολές κλείνουν την πόρτα στη βία και ανοίγουν την πόρτα στην ελευθερία».

Η κυβέρνηση κάνει μια προκλητική επιλογή εγκαθιδρύοντας την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια προκειμένου να καλύψει ότι το νομοσχέδιο για την παιδεία επιδιώκει να κατευθύνει φοιτητές στα ιδιωτικά κολλέγια με τη περικοπή των εισακτέων, ανέφερε από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, συγκρίνοντας μάλιστα την λογική της κυβέρνηση με την αντίληψη της «alt right» του Ντόναλντ Τράμπ

Στόχος του νομοσχεδίου για την παιδεία είναι να υλοποιηθεί ένα συμβόλαιο με τους ιδιοκτήτες κολλεγίων τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στη Βουλή.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «φέρνετε και ένα νομοσχέδιο για να ολοκληρώσετε ένα πολύ σημαντικό δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα των κολεγίων.Να αφήνετε πάνω από 24.000 μαθητές κάθε χρόνο εκτός ΑΕΙ ώστε να μεγαλώσετε τη δεξαμενή της πελατείας τους. Και για να κρύψετε επιμελώς από τη δημόσια συζήτηση, επιλέγετε να ανοίξετε μια άλλη παράλληλη συζήτηση (σ.σ για την ανομία στα πανεπιστήμια), πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, που ουδώλως όμως σας ενδιαφέρει να λύσετε. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πίσω από την ακραία, τη προκλητικά επικίνδυνη λύση που επιχειρείτε να δώσετε, να κρύψετε τη βασική σας επιλογή που είναι η υποβάθμιση των ΑΕΙ».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι κέντρα ανομίας «μπορεί να στείλει όσους αστυνομικούς χρειάζεται» αφού έχει αλλάξει η νομοθεσία για το άσυλο αναρωτώμενος «γιατί δεν το κάνατε ως τώρα». Με βάση αυτό επισήμανε ότι η εγκατάσταση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια είναι η απόδειξη ότι η κυβέρνηση έχει άλλους στόχους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε «ποιος θεσμός στην Ελλάδα, τράπεζες, υπουργεία κλπ, έχει ειδικές αστυνομικές δυνάμεις εγκατεστημένες εντός των υπηρεσιών του για να έχουν και τα πανεπιστήμια; Αν είναι ετσι να στήσουμε αστυνομικά τμήματα παντού. Και στα γήπεδα και στις τράπεζες, παντού».

Μάλιστα σχολιάζοντας προηγούμενη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «βιασμών στα πανεπιστήμια» αναρωτήθηκε «μήπως μπερδεύετε τα πανεπιστήμια με το Εθνικό Θέατρο» αναφερόμενος εμμέσως στις αναφορές για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημήτρη Λιγνάδη και τις καταγγελίες που έχουν γίνει εναντίον του.