Τουλάχιστον 100.000 ευρώ έβγαλαν «φτερά» από τραπεζικούς λογαριασμούς τεσσάρων Λαρισαίων που το τελευταίο διάστημα εξαπατήθηκαν αγνώστους που συστήνονται ως τεχνικοί στην εταιρεία «Microsoft».

Πρόκειται για απατεώνες που το τελευταίο διάστημα τηλεφωνώντας επίμονα στα σπίτια (και Λαρισαίων) πολιτών, αναστατώνουν τους πολίτες που δέχονται καταιγισμό τηλεφωνικών οχλήσεων με πρόθεμα ευρωπαϊκών χωρών (0044-14734.76788 κ.ά.).

Στην περίπτωση της Λάρισας συνήθως τηλεφωνεί άνδρας που δηλώνει ότι ονομάζεται Πίτερ Σμιθ και πως είναι τεχνικός της γνωστής αμερικανικής εταιρείας λογισμικού Microsoft. Οι επινοήσεις τω απατεώνων είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Σε κάποια από τις περιπτώσεις που ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθερία», ο απατεώνας δήλωσε στο υποψήφιο θύμα του ότι του τηλεφωνεί γιατί υπάρχει πρόβλημα στις ηλεκτρονικές τους συσκευές (υπολογιστή και κινητό) οι οποίες είχαν δεχθεί εκατοντάδες κυβερνοεπιθέσεις. Εξέλιξη για την οποία η «Microsoft» ενημερώθηκε μετά από «σήμα» της Interpol και γι’ αυτόν τον λόγο ο δήθεν τεχνικός τηλεφώνησε… προσωπικά στον Λαρισαίο για να αποκαταστήσει το πρόβλημα.

Οι απατεώνες ουσιαστικά εκφοβίζουν τα θύματά τους, και δη τους χρήστες νέων τεχνολογιών, που πανικοβάλλονται από το ενδεχόμενο απώλειας αρχείων για παράδειγμα. Έτσι τους πείθουν και στη συνέχεια εγκαθιστούν εφαρμογές απομακρυσμένης πρόσβασης (Supremo», Team Viewer) και έχοντας υποκλέψει στην πραγματικότητα τα διαπιστευτήρια εισόδου στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές (e-banking) οι δράστες μεταφέρουν τα κλεμμένα χρήματα από τον αρχικό λογαριασμό σε λογαριασμό άλλου θύματος για να καταλήξουν σε λογαριασμούς – φαντάσματα, με απώτερο σκοπό να σβήσουν τα «ίχνη» του χρήματος σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών.

Είναι χαρακτηριστική μία περίπτωση που ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας όπου -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- σε λογαριασμό Λαρισαίας διακινήθηκαν κλεμμένα χρήματα από άλλον εξαπατηθέντα Λαρισαίο. Μέσω δηλαδή δύο λογαριασμών ελληνικής τράπεζας, τα κλεμμένα 9.000 ευρώ βρεθήκαν σε λογαριασμό τράπεζας της Λιθουανίας και μάλιστα σε όνομα δικαιούχου που αντιστοιχεί σε εταιρεία αγοράς-ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, με έδρα το Ταλίν της Εσθονίας. Απέναντι στην εκτεταμένη προσπάθεια των απατεώνων να εξαπατήσουν τα θύματά τους, οι πολίτες το μόνο που μπορούν να κάνουν- ειδικά αυτήν την περίοδο που τα κρούσματα είναι σε έξαρση- είναι να αυτοπροστατευθούν γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας τους.

Μέχρι σήμερα στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας ερευνώνται τέσσερις υποθέσεις εξαπάτησης Λαρισαίων  με τη μέθοδο του «τεχνικού» της «Microsoft».

Στην πρώτη περίπτωση ο άγνωστος άνδρας, ο οποίος συστήθηκε ως Peter Smith και ως τεχνικός στην εταιρεία «Microsoft», έπεισε τον Λαρισαίο και, αποκτώντας απομακρυσμένη πρόσβαση, μέσα σε μερικές ημέρες απέσπασε από τον τραπεζικό λογαριασμό του Λαρισαίου περισσότερες από 63.000 ευρώ. Από την έρευνα προέκυψε πως το ίδιο διάστημα και από τον ίδιο λογαριασμό, έγιναν άλλες δύο μεταφορές επιπλέον 23.500 ευρώ σε άλλους λογαριασμούς. Σε άλλον Λαρισαίο τηλεφώνησε άγνωστη γυναίκα με αριθμό κλήσης 0044- 14734.76788, που επίσης συστήθηκε ως υπάλληλος της «Microsoft» και τον έπεισε ότι υπάρχει πρόβλημα στις ηλεκτρονικές του συσκευές, τόσο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (PC) όσο και στο έξυπνο κινητό του  τηλέφωνο (smartphone).

Οι συσκευές που υποτίθεται πως είχαν δεχθεί εκατοντάδες κυβερνοεπιθέσεις και πως η Microsoft ενημερώθηκε από την Interopol και έτσι τηλεφώνησαν στον Λαρισαίο να επιλύσουν το πρόβλημα.

Η απατεώνας στην πραγματικότητα απέκτησε απομακρυσμένη πρόσβαση και σε λίγα λεπτά, μετέφερε συνολικά 10.000 ευρώ αρχικά στον ίδιο λογαριασμό με την πρώτη περίπτωση απάτης.

Στην τρίτη περίπτωση, ο άγνωστος δράστης έπεισε τον Λαρισαίο με το ίδιο πρόσχημα και αποκότησε πλήρη έλεγχο στις ηλεκτρονικές του συσκευής (υπολογιστή και κινητό τηλέφωνο) εγκαθιστώντας τις εφαρμογές απομακρυσμένης πρόσβασης, Supremo» και Team Viewer» για να του αποσπάσει τελικά το χρηματικό ποσό των 9.000 ευρώ.

Στην τέταρτη περίπτωση οι απατεώνες, αφού υπέκλεψαν τα διαπιστευτήρια της εισόδου e-banking τράπεζας Λαρισαίας, μετέφεραν στον λογαριασμό τους τα 9.000 ευρώ που είχαν κλέψει από τον λογαριασμό του θύματος , της τρίτης περίπτωσης και στη συνέχεια μετέφεραν τα χρήματα σε λογαριασμό τράπεζας της Λιθουανίας σε δικαιούχο που αποτελεί εταιρεία αγοράς-ανταλλαγής κρυπτυνομισμάτων με έδρα το Ταλίν της Εσθονίας.