Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο EHRA 2025 αναδεικνύει μια ανησυχητική συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας χρήσης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και αυξημένου κινδύνου αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Οι ερευνητές, αναλύοντας δεδομένα θανάτων στη Δανία το 2010 σε άτομα 18-90 ετών, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν λάβει τουλάχιστον δύο συνταγογραφήσεις αντικαταθλιπτικών εντός ενός έτους, κατά την προηγούμενη 12ετία, εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερη επίπτωση αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, εξαιρουμένης της ηλικιακής ομάδας 18-29 ετών.

Συγκεκριμένα, η έκθεση σε αντικαταθλιπτικά για ένα έως πέντε έτη συνδέθηκε με 56% αυξημένο κίνδυνο, ενώ για έξι ή περισσότερα έτη ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 2,2 φορές. Η ανάλυση ανά ηλικιακή ομάδα και διάρκεια έκθεσης έδειξε ακόμα πιο έντονες συσχετίσεις στις ηλικίες 30-39 και 50-59 ετών. Για παράδειγμα, στα άτομα 30-39 ετών με μακροχρόνια έκθεση, ο κίνδυνος ήταν πενταπλάσιος.

Ο Δρ. Jasmin Mujkanovic, συν-συγγραφέας της μελέτης, τόνισε ότι η διάρκεια λήψης αντικαταθλιπτικών φαίνεται να είναι καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση του κινδύνου. Αν και οι αρνητικές καρδιαγγειακές επιδράσεις ορισμένων φαρμάκων είναι πιθανές, ο Δρ. Mujkanovic επισήμανε ότι η διάρκεια έκθεσης μπορεί επίσης να αντανακλά τη σοβαρότητα της υποκείμενης ψυχικής νόσου ή σχετικούς παράγοντες τρόπου ζωής. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες για την πλήρη διερεύνηση αυτών των ευρημάτων και των υποκείμενων μηχανισμών.