Μέσα στο 2021 τα πρώτα «πράσινα σημεία» σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας – Και στην Πιερία
Εντός του έτους θα αρχίσει η λειτουργία των πρώτων Πράσινων Σημείων σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ήδη έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 11 δήμων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 23 Πράσινα Σημεία να έχουν λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Πρωταγωνιστής είναι ο δήμος Βόλβης, ο οποίος έχει σχεδιάσει τη δημιουργία Πράσινων Σημείων σε όλους τους οικισμούς του.
Τα Πράσινα Σημεία είναι οι πυρήνες της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση γίνονται πράξη και κτήμα όλων των πολιτών.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, σε πρώτη φάση η Περιφέρεια χρηματοδοτεί ένα Πράσινο Σημείο ανά δήμο. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν γίνει για τα Πράσινα Σημεία του δήμου Σερρών και του δήμου Ηράκλειας και έπονται οι υπόλοιποι.
Βάσει των στοιχείων της Περιφέρειας, περιβαλλοντική αδειοδότηση έχουν λάβει 23 Πράσινα Σημεία στα Βρασνά, την Ασπροβάλτα, τα Στενά Ρεντίνας, τη Νέα Απολλωνία, την Αρέθουσα, το Σχολάρι, τη Νέα Μάδυτο και τον Σταυρό στον δήμο Βόλβης, το Ε’ Διαμέρισμα του δήμου Θεσσαλονίκης, την Επανομή στο δήμο Θερμαϊκού, τα Κουφάλια στο δήμο Χαλκηδόνας, τη Μενεμένη στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, την Ευκαρπία του δήμου Παύλου Μελά, την Καλλιθέα του δήμου Ωραιοκάστρου και εκτός νομού Θεσσαλονίκης στην Έδεσσα και την Πέλλα, το Αιγίνιο, την Κατερίνη και το Λιτόχωρο, τη Βέροια και τη Νάουσα, την Ηράκλεια και τη Νέα Ζίχνη.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ήδη έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση για τα Πράσινα Σημεία των δήμων Βόλβης, Έδεσσας, Πύδνας – Κολινδρού, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θερμαϊκού, Χαλκηδόνας, Βέροιας, Πέλλας, Νέας Ζίχνης, Ηράκλειας και Σερρών και αρχίζουν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή τους.
«Θεωρώ ότι μέσα στο 2021 θα λειτουργήσουν τα πρώτα Πράσινα Σημεία καθώς κάποια έργα εντάχθηκαν για χρηματοδότηση πριν από αρκετό καιρό και οι διαγωνισμοί μπορούν να ολοκληρωθούν από τους δήμους το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ανταπόκριση των δήμων είναι μεγάλη, αφού τα οφέλη από τα Πράσινα Σημεία, στο περιβάλλον, την καθημερινότητα των πολιτών, τη λειτουργία των αστικών κέντρων, την καθαριότητα, τη δημόσια υγεία κτλ. είναι πολύ μεγάλα. Κρίσιμη παράμετρος όμως είναι και το οικονομικό όφελος για τους δήμους. Περιορίζονται οι δαπάνες για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μειώνονται τα τέλη καθαριότητας για τους πολίτες και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.
Το κόστος της δημιουργίας των Πράσινων Σημείων, συγκριτικά με τα οφέλη τους, είναι περιορισμένο, ενώ η ενεργός συμμετοχή των πολιτών είναι αναγκαία για την επιτυχία τους και την αξιοποίησή τους. Όπως δηλώνει ο κ. Γιουτίκας με τα Πράσινα Σημεία αλλάζει άρδην η νοοτροπία των πολιτών σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και γι’ αυτό απαιτούνται δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στις τοπικές κοινωνίες.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη είναι οι «Πράσινες Γωνιές». Πρόκειται για στεγασμένους μικρούς χώρους, στις γειτονιές των αστικών κέντρων, ώστε οι πολίτες στην καθημερινότητά τους να διοχετεύουν εκεί ανακυκλώσιμα υλικά, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις.
Πηγή: voria.gr