Μετά τον αντικαπνιστικό νόμο και την απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους, το υπουργείο Υγείας βάζει στόχο να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ καθώς είναι στις προτεραιότητες που θέτει το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία.

Έρχεται ποταπαγόρευση, αλλιώς δραστικός περιορισμός των παραγόντων κινδύνου από την έκθεση στο αλκοόλ και ήδη στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», βασικός στόχος είναι να μπει φρένο σε κάθε πράξη παράνομης διάθεσης αλκοόλ σε ανήλικους, αλλά και να γίνουν δράσεις στα σχολεία με εκπαιδευτικά προγράμματα για τις βλαβερές συνέπειες. Παράλληλα, προγραμματίζεται εντατικοποίηση των ελέγχων σε σημεία διάθεσης αλκοόλ.

 

Αυστηροποίηση κυρώσεων

Το μοντέλο των μέτρων κατά του καπνίσματος με την εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων διαπιστώθηκε ότι λειτούργησε. Έτσι, λοιπόν, αντίστοιχο θα εφαρμοστεί και για τον περιορισμό του αλκοόλ με αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, δρομολογούνται η ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και η εκστρατεία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με έμφαση στην εκπαίδευση που δεν θα στοχεύει μόνο στα παιδιά, αλλά κυρίως στους οδηγούς των αυτοκινήτων και τις εγκύους.

 

Δομές υποστήριξης και σχέδιο δράσης

Προβλέπεται η διαμόρφωση δομών τηλεφωνικής υποστήριξης και επικοινωνίας ως εργαλείο βοήθειας των πολιτών που αναζητούν διέξοδο από εξαρτήσεις.

Για πρώτη φορά εισάγεται πενταετές εθνικό σχέδιο δράσης, που θα είναι δεσμευτικό για τις υπηρεσίες υγείας, θα έχει μετρήσιμους στόχους και κοστολόγηση.

Ένα από τα σημαντικά «εργαλεία» είναι το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που περιλαμβάνει συντονισμένες δράσεις της δημόσιας υγείας σε διάφορα πεδία για την πρόληψη, ενώ θα έχει και συμπράξεις φορέων δημοσίου, εθελοντικών οργανώσεων και τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το news4health.gr, οι συνήθειες που έχουν γονείς σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ διαμορφώνουν αντίστοιχες συμπεριφορές στα παιδιά από μικρές ηλικίες. Τα αποτελέσματα μελέτης του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Εθισμού, δείχνει ότι τα παιδιά μπορεί να μάθουν από μικρή ηλικία πότε αρμόζει να καταναλώσουν αλκοόλ και τον αριθμό των ποτών που θα πρέπει να καταναλώσουν παρατηρώντας τους ενήλικες γύρω τους.

Οι ερευνητές ρώτησαν 75 πατεράδες και 83 μητέρες πόσο συχνά ενήλικες καταναλώνουν αλκοόλ σε διάφορες περιστάσεις όπως κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, στη δουλειά, βλέποντας τηλεόραση ή ακόμη και ενώ οδηγούν.

Μετά ρώτησαν 359 παιδιά (που δεν σχετίζονταν με τους γονείς που συμμετείχαν στη μελέτη), ηλικίας 4 έως 8 ετών, σε ποιες περιστάσεις πιστεύουν ότι αρμόζει ή είναι σύνηθες για τους ενήλικες να καταναλώσουν αλκοόλ.

Όσο μεγαλύτερη ηλικία του παιδιού τόσο αυξανόταν η αντίληψη του για τις κοινωνικές νόρμες γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ. Η εξοικείωση με το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να ξεκινήσουν την κατανάλωση του νωρίτερα στη ζωή τους ή πιο συχνά.

Όπως άλλωστε αναφέρουν στο Reuters ειδικοί, τα παιδιά διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους βάσει εκείνης των γονιών τους. Οι γονείς που πίνουν αλκοόλ μπροστά στα παιδιά τους κανονικοποιούν την κατανάλωση του.

Οι περισσότεροι νέοι στην Ολλανδία ξεκινούν να πίνουν αλκοόλ στην εφηβεία και προσπάθειες πρόληψης του φαινομένου εστιάζουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Μέχρι τότε, όμως, ίσως να είναι αργά, τονίζουν οι ερευνητές.