Μετανάστευση και fake news τα βασικά θέματα σεμιναρίου για δημοσιογράφους στη Δράμα
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διήμερο σεμινάριο με θέμα «Perspectives on Europe: Germany and Greece in Dialogue» («Προοπτικές στην Ευρώπη: Γερμανία και Ελλάδα σε διάλογο»), πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel στη Δράμα.
Το σεμινάριο, το οποίο απευθυνόταν σε δημοσιογράφους της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Βερολίνου (ΕΑΒ), με την υποστήριξη του γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών. Ήταν το δεύτερο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς αντίστοιχο σεμινάριο για τους δημοσιογράφους της Δυτικής Ελλάδας είχε πραγματοποιηθεί το 2017.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για ζητήματα που αφορούν στις δύο χώρες εν όψει της γερμανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το β’ εξάμηνο του 2020.
Στις εργασίες του σεμιναρίου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ernst Reichel και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιώργος Παγουλάτος, ο οποίος κατά την παρέμβασή του, στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η κρίση της Ευρωζώνης μπορεί να έληξε, αλλά το ευρώ παραμένει ημιτελές πρότζκετ», προσθέτοντας πως χρειάζεται στενότερη ενοποίηση και υιοθέτηση του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης. Επίσης, τη δεύτερη ημέρα παρούσα στις εργασίες ήταν η Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Sibylla Bendigl.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου υπήρχαν και ζωντανές συνδέσεις με την κ. Pavleska από τη Σλοβενία να μιλά για ελευθερία της έκφρασης, την ισότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων, τα δικαιώματα των παιδιών, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν περιλαμβάνονταν η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης, η Ευρωπαϊκή ατζέντα της Γερμανικής Κυβέρνησης για την επικείμενη Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. και το μέλλον της δημοσιογραφίας στην εποχή της μετα-αλήθειας, με έμφαση σε ζητήματα που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης στο ψηφιακό περιβάλλον, τη διαταραχή της πληροφόρησης, τον έλεγχο περιεχομένου στην αίθουσα σύνταξης και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρουσιάστηκε επίσης η έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ σχετικά με τη νομολογία εθνικών δικαστηρίων σε υποθέσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος COMPACT.
«Είμαστε σε πλήρη συμφωνία με την Ελλάδα για την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα νέο και πιο αλληλέγγυο σύστημα ασύλου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Γερμανός πρέσβης και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι χρειάζεται αναθεώρηση το σύστημα του Δουβλίνου και να δημιουργηθεί ένα άλλο σύστημα, στο οποίο κάθε χώρα θα αναλαμβάνει το δικό της μερίδιο ευθύνης σε ό,τι αφορά τους μετανάστες και δεν θα είναι οι χώρες της πρώτης υποδοχής αυτές που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος».
Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν μεταξύ άλλων οι Elisabeth Botsch, Διευθύντρια του Σεμιναρίου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Βερολίνου, Dr. Γιώργος Τζογόπουλος, Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λέκτορας στο Δ. Π. Θ., DR. Ευαγγελία Ψυχογεωπούλου, Ανώτερη ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Bernd Malzanini, Κοινό Γραφείο Ινστιτούτων ΜΜΕ του Βερολίνου, Ειρήνη Σταματούδη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Παναγιώτης Ιγλεζάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Α.Π.Θ., Heiko Werner από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, Βασίλης Παπαδόπουλος Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (GCR), Lisa Badum Γερμανίδα βουλευτής των Πρασίνων, μέλος της γερμανοελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Olaf Steenfadt, «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα», Δήμητρα Κεχαγιά, Δημοσιογράφος στο «Πρακτορείο FM».