Ενημερωτική ημερίδα στην Π.Ε. Πιερίας
Η καλλιέργεια της ελιάς και η διαχείρισή της ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Εκπαίδευση φορέων της ελαιοκομίας σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας σε καινοτόμες πρακτικές για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος και να καλυφθούν οι απαιτήσεις της αγοράς – Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (SUB-IOC-TE 2/13 )».
Την ημερίδα, παρακολούθησε πλήθος καλλιεργητών και γεωπόνων όχι μόνο από την Πιερία, αλλά και όμορους νομούς.
Η κα Σοφία Μαυρίδου
«Είναι ο τομέας που στα δύσκολα αυτά χρόνια της οικονομικής κρίσης μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τον καθένα ξεχωριστά και ευρύτερα για την περιφέρειά μας», είπε χαρακτηριστικά η κα Μαυρίδου, τονίζοντας τη σημασία της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Επίσης η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελιάς, τα οποία ανάγονται στην αρχαιότητα, στην παράδοση, στον πολιτισμό και την οικογένεια. «Επειδή είμαστε Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρώτο πράγμα που γίνεται στο παιδί που βαφτίζεται είναι το λάδωμα και αυτό λέει πολλά». Τέλος η κα Μαυρίδου επισήμανε πως στην Πιερία, μετά το ακτινίδιο η ελιά αποτελεί ιδιαίτερο στοιχείο.
Ο κος Δημήτρης Τσιμήτρης
Στον αγροτικό χαρακτήρα της Πιερίας αναφέρθηκε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Τσιμήτρης τονίζοντας πως στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας η Πιερία κατέχει τη δεύτερη θέση στην παραγωγή ελιάς. «Η Π.Ε. Πιερίας είναι πρώτα αγροτική και μετά τουριστική. Ασχολούμαστε με το ακτινίδιο και τον καπνό, αλλά στην Π.Κ.Μ. είμαστε δεύτεροι στην παραγωγή ελιάς. Γι’ αυτό πραγματοποιείται και η σημερινή ημερίδα ώστε να γίνει το πάντρεμα ανάμεσα σε αγρότες και γεωπόνους».
Η κα Ευδοκία Κίτσιου
Η Προϊσταμένη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πιερίας κα Ευδοκία Κίτσιου ανέφερε πως στην Πιερία καλλιεργούνται περίπου 32.000 στρέμματα ελαιόδεντρων και είναι δεύτερη στην καλλιέργεια μετά από αυτή των ακτινιδίων. Εξήγησε πως η αύξηση είναι ραγδαία εξαιτίας του ότι η ελιά προσαρμόζεται και αποδίδει σε οριακά περιβάλλοντα με μικρή γονιμότητα και μεγάλη κλίση και εδαφικές ανωμαλίες, αλλά κυρίως από την εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας. «Πρέπει να τονίσουμε ότι οι ελαιώνες είναι συστηματικοί, συγκροτημένοι, αρδευόμενοι και βέβαια αυτό είναι δυνατό με μεγάλες αποδόσεις, με καρπούς και καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά», υπογράμμισε η κα Κίτσιου.
Επίσης αναφέρθηκε στα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής όπου είναι ο Κολινδρός, το Αιγίνιο, ο Μακρύγιαλος, η Μεθώνη, η Πύδνα, αλλά και το Λιτόχωρο, η Λεπτοκαρυά και η Σκοτίνα και στις κυριότερες ποικιλίες που είναι η μεγαρίτικη, η κορωναίικη, η ντόπια Σκοτίνας, η Χαλκιδικής και κάποιες ισπανικές. Αποτέλεσμα της μεγάλης παραγωγής ήταν και η δημιουργία επτά ελαιοτριβείων και εξαγωγικών μεταποιητικών βιομηχανιών. «Φυσικά τα προβλήματα, όσον αφορά στους εχθρούς και τις ασθένειες, είναι υπαρκτά και γι’ αυτό αναμένουμε τη σημερινή ημερίδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή τόσο εμείς σαν γεωπόνοι της Π.Ε. Πιερίας όσο και των άλλων περιφερειακών ενοτήτων, τους οποίους ευχαριστούμε για την παρουσία τους, αλλά και οι ελαιοκαλλιεργητές μας που έδωσαν πρόθυμα το παρόν», τόνισε η κα Κίτσιου.
Ο κ. Κώστας Χαρτζουλάκης
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων κ. Κώστας Χαρτζουλάκης αναφέρθηκε στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς σε ότι έχει να κάνει με το ελαιόλαδο αλλά και στους στόχους του σεμιναρίου αναφέρθηκε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων που δεν είναι άλλοι από το να δοθούν πληροφορίες για τη βέλτιστη καλλιέργεια της ελιάς, που θα οδηγήσει στην υπεραξία της, είτε το προϊόν είναι για λάδι, είτε η βρώσιμη ελιά, μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. «Το σεμινάριο καλύπτει όλο το φάσμα, από την επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας για μια περιοχή, από τις καλλιεργητικές φροντίδες, φύτευση, λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασία, ποιότητα ελαιολάδου, πιστοποίηση μέχρι και διάθεση» τόνισε.
Ο κ. Χαρτζουλάκης εξέφρασε την ελπίδα του για συνέχιση της συνεργασίας του Ινστιτούτου Ελιάς της Κρήτης με την Κ. Μακεδονία και την Περιφέρεια και τόνισε:
«Αυτή τη στιγμή η παγκόσμια αγορά απαιτεί και ζητά καλής ποιότητας λάδι, το οποίο όμως θα έχει τα σχετικά πιστοποιητικά και θα είναι ασφαλές. Επομένως η απλή λογική που μέχρι σήμερα λέγαμε πως έχουμε καλά προϊόντα χάρη στις εδαφοκλιματικές συνθήκες και τις ποικιλίες μας και μπορούμε να διαφοροποιηθούμε στην παγκόσμια αγορά και να πάρουμε υπεραξία, χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας από τον παραγωγό. Καλές είναι οι πρακτικές που εφαρμόζονται, αλλά η αγορά για να πληρώσει την υπεραξία ζητά προϊόντα με πιστοποιητικά. Αυτό είναι το σημαντικό και αυτός είναι ο στόχος του Ινστιτούτου, να πείσουμε αφενός τους παραγωγούς και όλους αυτούς που ασχολούνται στην αλυσίδα της παραγωγής του λαδιού και της βρώσιμης ελιάς, ότι αυτό είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να πάρουμε την υπεραξία, την οποία έχουμε, απλά πρέπει να παράξουμε το δικό μας προϊόν με τις δυνατότητες που μας δίνει το δικό μας περιβάλλον. Θέλει αλλαγή νοοτροπίας και τεχνική στήριξη και καθοδήγηση των ανθρώπων αυτών από την Πολιτεία, που δυστυχώς δεν υπάρχει.
O κ. Κώστας Τερτιβανίδης
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Κώστας Τερτιβανίδης, Προϊστάμενος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Χαλκιδικής και Συντονιστής του Σεμιναρίου συνέβαλαν στη διοργάνωση. «Το σεμινάριο περιλάμβανε πρακτική άσκηση στη Χαλκιδική και στη συνέχεια ομιλίες στις Σέρρες και την Πιερία, δυο περιοχές που είναι ανερχόμενες στον ελαιοκομικό τομέα. Υπάρχει δυνατότητα κυρίως ως προς την επιτραπέζια ελιά να αυξηθεί η παραγωγή και να μπουν σ’ αυτή και νέες περιοχές. Το θέμα είναι όλοι μαζί να πάμε μπροστά» τόνισε.