Την ευκαιρία για μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης έδωσε ο Σύλλογος Διαβητικών Πιερίας σε άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Α΄ και Β΄, πριν από λίγες ημέρες, στα Γραφεία του Συλλόγου, επί της οδού Π.Π. Γερμανού 27 στην Κατερίνη.

Η όλη διαδικασία έγινε με τη στήριξη στελεχών του Τμήματος Νοσηλευτριών τού Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας με επικεφαλής την Πρόεδρό του, Σωτηρία Ουσταμπασίδου, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην Εταιρία καθώς και στις νοσηλεύτριες για τη συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία και για τις υπηρεσίες που προσέφεραν.

Συγκεκριμένα, ευχαριστούν τις νοσηλεύτριες Χρυσούλα Χρυσικού που είναι η Πρόεδρος, Ιωάννα Τσίπη (Αντιπρόεδρο) καθώς επίσης και τη Νοσηλεύτρια του Ε.Ε.Σ. Νικολέττα Ηλιάδου. Ευχαριστούν, επίσης, και τη Διονυσία Ουσταμπασίδου που κι εκείνη προσέφερε τις υπηρεσίες της.

Τι είναι όμως η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, πώς μετριέται αλλά και γιατί είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία για ασθενείς που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Α΄ και Β΄;

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (ή απλά γλυκοζυλιωμένη) είναι μία εργαστηριακή εξέταση η οποία χρησιμοποιείται για να καθορίσει τον μέσο όρο των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, τους τελευταίους 2-3 μήνες. Ιατρικά συμβολίζεται ως HbA1C ή απλά A1C.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μετριέται μετά από απλή αιμοληψία, από φλεβικό αίμα ή με εξέταση τριχοειδικού αίματος (από το δάκτυλο), εφόσον υπάρχει ειδική συσκευή.

Καθώς η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη δεν επηρεάζεται από βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου (για παράδειγμα μετά από γεύμα), η εξέτασή της μπορεί να λάβει χώρα ανεξάρτητα από τη λήψη τροφής.

Οι Διαβητολόγοι χρησιμοποιούν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη για δύο λόγους: Για να διαπιστώσουν εάν ένα άτομο πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη αλλά και για να εξετάσουν αν αποδίδει η αγωγή που χορηγείται σε έναν ασθενή με γνωστό Σακχαρώδη Διαβήτη.