ΕΞΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΘΑ ΚΥΜΑΤΙΖΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΕΞΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ

 

Δώδεκα «Γαλάζιες Σημαίες» θα κυματίζουν φέτος στις ακτές της Πιερίας όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία»», στην ετήσια αναγγελία των βραβευμένων ακτών και μαρινών της χώρας. Από αυτές οι μισές σημαίες θα βρίσκονται στο Δήμο Κατερίνης και οι άλλες μισές στο Δήμο Δίου – Ολύμπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως με 519 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Επίσης, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 89 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» έλαβε χώρα σήμερα στο Παράλιο Άστρος, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.

Ειδικότερα, οι γαλάζιες σημαίες που θα κυματίζουν στην Πιερία είναι στις ακόλουθες ακτές:

 

Δήμος Κατερίνης

Καλλιθέα

Καλλιθέα/ Sentido Mediterranean Village

Κορινός

Ολυμπιακή Ακτή

Παραλία

Περίσταση

 

Δήμος Δίου-Ολύμπου

Λεπτοκαρυά 1

Νέοι Πόροι

Παντελεήμονας 1

Πλάκα-Μύλος

Πλαταμώνας 1

Σκοτίνα

 

Όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου του Δήμου Κατερίνης: «ο Δήμος Κατερίνης που επιβραβεύεται κάθε χρόνο με γαλάζιες σημαίες, για την καθαρότητα των ακτών του και για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, φροντίζει συστηματικά, αφενός για την οργάνωση των υποδομών, οι οποίες παρέχουν άνεση και όλες τις απαιτούμενες διευκολύνσεις στους λουόμενους,  και αφετέρου για την ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος, την καλή εικόνα των ακτών εν γένει.

Ειδικότερα, η προσφορά υπηρεσιών, που βελτιώνει την εξυπηρέτηση λουομένων και επισκεπτών επικεντρώνεται μεταξύ άλλων και στο Δήμο Κατερίνης, στις επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, κάδων απορριμμάτων, σημείων πρόσβασης και στάθμευσης για ΑΜΕΑ, καθώς και ασφάλειας στις ακτές, με την ύπαρξη εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών, σωστικών εφοδίων και ετοιμότητας για την παροχή πρώτων βοηθειών».

 

Η ταυτότητα του προγράμματος

 

Όπως είναι γνωστό, η ΕΕΠΦ χειρίζεται το διεθνές αυτό πρόγραμμα για τη προστασία των ακτών της Ελλάδας από το 1992. Η «Γαλάζια Σημαία», σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 50 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς.

Το εθελοντικό Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» («Blue Flag») ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80. Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 50 χώρες από όλες τις Ηπείρους. Ο υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

Βασικά κριτήρια του Προγράμματος είναι: α) Καθαριότητα θάλασσας και ακτής, β) Οργάνωση ακτής, γ) Ασφάλεια επισκεπτών, δ) Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.