Στις 3 Δεκεμβρίου του 1992 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Έκτοτε η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες).

Με αφορμή τη σημαντική αυτή ημέρα, στρέφουμε το βλέμμα στα δικαιώματα και στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Ως κράτος πρόνοιας οφείλουμε να δείχνουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο μέσα από πολιτικές και δράσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση της δύσκολης καθημερινότητας των ατόμων αυτών. Στην κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη και εξέλιξη, στην παροχή ίσων ευκαιριών στη μόρφωση, στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας και σε ίση ποιότητα ζωής.

Ως κοινωνία οφείλουμε να επιδεικνύουμε ανθρωπιά, σεβασμό και κατανόηση προς το συνάνθρωπο με αναπηρία. Να κάνουμε πράξη το όραμα για πόλεις φιλόξενες, εύκολα προσβάσιμες και φιλικές προς τα άτομα που χρήζουν περαιτέρω βοήθειας και υποστήριξης. Με γνώμονα την ουσιαστική ισότητα μεταξύ των πολιτών, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ιδίων και των οικογενειών τους, που φέρουν ες αεί το βάρος της φροντίδας τους.

Μακάρι η μέρα αυτή να αποτελέσει για τα άτομα με αναπηρία, ένα νέο ξεκίνημα σε έναν καλύτερο κόσμο, με ανθρώπινο πρόσωπο, χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις και δυσκολίες, χωρίς ρατσισμό, φόβο και άγνοια.

Ας κρατήσουμε για τη σημερινή μέρα ως μήνυμα το τρίπτυχο αποδοχή-ενσυναίσθηση-συμπερίληψη. Γιατί μόνο αν μπούμε στη θέση του συνανθρώπου με αναπηρία μπορούμε να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που βιώνει και τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει.

Μόνον τότε θα κατανοήσουμε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπιών και υιοθέτησης συμπεριφορών, που θα βελτιώνουν τη καθημερινότητά τους. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως καθένας από εμάς θα μπορούσε να βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη θέση και ότι κάθε άτομο με σωματική ή νοητική αναπηρία δεν είναι τίποτε λιγότερο παρά ένας από εμάς.

 

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου