Κάθε χρόνο η 8η Μαρτίου είναι συνυφασμένη με τη γιορτή της γυναίκας. Είναι η μέρα που οι γυναίκες παγκοσμίως δικαιούνται να αφήσουν στην άκρη τις επαγγελματικές, οικογενειακές και λοιπές υποχρεώσεις τους και να επικεντρωθούν στον εαυτό τους. Η πραγματικότητα ωστόσο, είναι πολύ διαφορετική. Η 8η Μαρτίου κάθε άλλο παρά γιορτή είναι. Είναι ημέρα μνήμης των αγώνων που ξεκίνησαν το 1857 σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης από εργάτριες που αντιμετώπιζαν καθημερινά απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, που ήταν άνθρωποι β’ κατηγορίας, που αποτελούσαν ένα μικρό γρανάζι στην αυτοματοποιημένη μηχανή του παραγωγικού μοντέλου στην καρδιά της Βιομηχανικής Επανάστασης.

 

Οι αγώνες αυτοί μοιάζουν μακρινοί, αλλά δεν είναι. Ακόμα και για τη Δύση στην οποία έχουμε την τύχη να διαβιούμε, διότι στην Ανατολή η γυναίκα βρίσκεται σε status res, ακόμη κι αν έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της πολυπόθητης ισότητας, παρακολουθούμε με αγωνία τον τελευταίο καιρό τον κοινωνικό ιστό να διαρρηγνύεται εξαιτίας κατάφωρων εγκλημάτων με θύματα γυναίκες. Λυπούμαστε πολύ, που εν έτη 2022 καθημερινά καταγράφονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, κακοποιήσεις, βιασμοί, γυναικοκτονίες, όρος που χρησιμοποιεί πλέον και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων και που κανείς δε θα ήθελε να υπάρχει στο λεξιλόγιό μας, δυστυχώς όμως αποτελεί ζοφερή πραγματικότητα.

 

Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μία αφορμή για να δώσουμε ένα ηχηρό “παρούσα” ισότιμα και ομότιμα με το “παρών” στην ιστορία που καταγράφεται. Οι γυναίκες πρωταγωνιστούν στην πολιτική, στις επιστήμες, στην επιχειρηματικότητα. Διαπρέπουν, σπάνε τη “γυάλινη οροφή”, υπερπηδούν τα  εμπόδια της εγκαθιδρυμένης πατριαρχίας, ανεβαίνουν και θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, καθώς από τη στιγμή που γεννιόμαστε ξεκινάει ένας διαρκής αγώνας. Δεν είμαστε πια το αδύναμο φύλο, δε θέλουμε να είμαστε το “Δεύτερο φύλο” κατά τη Σιμόν ντε Μποβουάρ, είμαστε εδώ για να συμπορευθούμε ισότιμα, επί ίσοις όροις, να καταρρίψουμε αναχρονιστικά στερεότυπα, να εξελιχθούμε, να προοδεύσουμε και να κατακτήσουμε κορυφές.

Η σημερινή μέρα, ας αποτελέσει ημέρα περισυλλογής, επαναπροσδιορισμού των αξιών μας, στοχοθεσίας υπέρ της πάταξης των φαινομένων βίας και κακοποίησης και ημέρα μνήμης για όλες τις γυναίκες που χάθηκαν στο βωμό της έμφυλης βίας, της οποίας έχουμε χρέος κάθε ψήγμα να αφανίσουμε.

Είναι βέβαιο πως ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος, όμως είναι βέβαιο πως θα τον διανύσουμε μέχρι τέλους. Άλλωστε όπως είπε και ο Αλφόνς ντε Λαμαρτίν, “Υπάρχει μια γυναίκα στην αρχή όλων των μεγάλων πραγμάτων.”

 

Σοφία Μαυρίδου

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας

Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Π.Κ.Μ.

 

 

(Δελτίο τύπου)