Μήπως η απάντηση στη μειωμένη παραγωγικότητα είναι να δουλεύεις λιγότερο;
Στη Σουηδία τα πειράματα με την 6ωρη εργασία συνεχίζονται ενώ όλο και περισσότερες εταιρείες ανά στον κόσμο υιοθετούν ένα μοντέλο 4ήμερης εργασίας.
Εσύ πόσες παραγωγικές ώρες μετράς σε μια τυπική μέρα δουλειάς; Παρ’όλο που έχει αποδειχθεί ανασταλτικό για την παραγωγικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συμπληρώνει ακόμα ένα 40ωρο εργασίας την εβδομάδα. Πέρα από το νόμο, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να παρακάμψει κανείς το 8ωρο και, όπως ισχυρίζονται οι τελευταίες έρευνες, 1/3 των εργαζομένων το κάνουν ήδη!
Σύμφωνα με πρόσφατο γκάλοπ το 1/3 από ένα δείγμα 3000 εργαζόμενων παραδέχτηκε πως προσφέρει το ελάχιστο δυνατό στη δουλειά του. Κι αν όλοι γύρω μιλούν για το πόση πολλή δουλειά έχουν, μάλλον δεν λένε όλη την αλήθεια. Μια πρόσφατη έρευνα του Oxford University απέδειξε πως δεν δουλεύουμε περισσότερο απ’ότι στο παρελθόν. Μπορεί να μετράμε υπερωρίες, όμως η ποσότητα της δουλειάς παραμένει ίδια. Για την ακρίβεια, πολλοί άνθρωποι έχουν καθημερινά τεράστιες λίστες με πράγματα που τελικά δεν χρειάζεται να κάνουν.
Σήμερα όποιος δεν έχει μια τεράστια to-do list, θεωρείται τεμπέλης. Πολύ συχνά όμως, εκείνοι που δηλώνουν πολυάσχολοι έχουν ως κύρια δουλειά τους το να λένε στους άλλους πόσο πολυάσχολοι είναι, κάτι που μπορεί να τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί, είναι όμως άκρως βλαβερό για την υγεία και την προσωπική τους ζωή. Μια ακόμα έρευνα επιβεβαιώνει πως οι ίδιοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε σχέση εκείνους που είναι πιο χαλαροί.
Το αναπάντεχο ωστόσο στοιχείο που προέκυψε είναι πως το να είναι κανείς φορτωμένος στη δουλειά κάνει μακροπρόθεσμα κακό στην καριέρα του αφού εκείνοι που δήλωσαν πως δουλεύουν πολύ εντατικά, διέγραψαν τελικά χειρότερη επαγγελματική πορεία.
Μήπως λοιπόν όσοι μετριάζουν την ενέργειά τους στη δουλειά, μόνο πλήγμα στην παραγωγικότητα δεν αποτελούν; Μήπως το μυστικό της ισορροπίας για μια παραγωγική και υγιή ζωή είναι το να μην είσαι συνεχώς πολυάσχολος και (σίγουρα) το να μην το διαλαλείς;
Τελικά κάτι ήξερε ο Μπέρτραντ Ράσελ που είπε “Μια ένδειξη πως κάποιος είναι κοντά στο νευρικό κλονισμό είναι η πίστη ότι η δουλειά του είναι εκπληκτικά σημαντική”.
Πηγή: lifo.gr