Την παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ προκάλεσε η επερχόμενη λειτουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (Μ.Ι.Δ.Α.). Η οργάνωση κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή. Στόχος της επιστολής είναι η διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης στο νέο σύστημα. Μετάβαση, χωρίς τον κίνδυνο αιφνιδιασμού και άδικων προστίμων για χιλιάδες φορολογούμενους και φοροτεχνικούς.

Το ΜΙΔΑ αποτελεί μια τεράστια επιχείρηση «σύζευξης» των δεδομένων του Κτηματολογίου και του Ε9. Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ κρύβει σημαντικές τεχνικές και λειτουργικές δυσκολίες.

Οι 6 άξονες για μια λειτουργική πλατφόρμα

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τα εξής σημεία για τη βελτίωση της διαδικασίας:

  1. Δοκιμασμένη έναρξη: Η πλατφόρμα να λειτουργήσει μόνο αφού επιλυθούν τα προβλήματα διασύνδεσης μεταξύ των διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων (Κτηματολόγιο, Ε9, κ.α.).
  2. Δίμηνο προσαρμογής: Κατά τους πρώτους δύο μήνες, η χρήση να είναι προαιρετική, χωρίς προθεσμίες, ώστε να εξοικειωθούν οι χρήστες σε μια περίοδο που οι φορολογικές υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις) είναι ήδη αυξημένες.
  3. Παράταση έως το 2026: Λόγω του όγκου των δεδομένων, η πλήρης αντιστοίχιση των ακινήτων να μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
  4. Σταδιακή ένταξη μισθώσεων: Να μην ενταχθούν άμεσα τα στοιχεία μισθώσεων στο ΜΙΔΑ, μέχρι να σταθεροποιηθεί η λειτουργία της πλατφόρμας.
  5. Πρόσβαση στο παλαιό αρχείο: Η υφιστάμενη βάση δεδομένων των μισθώσεων να παραμείνει προσβάσιμη για τις εν ενεργεία συμβάσεις.
  6. Κατάργηση άδικων προστίμων: Να επανεξεταστούν τα πρόστιμα των 100 ευρώ για καθυστερήσεις που συχνά οφείλονται σε λάθη τρίτων φορέων και όχι των ίδιων των πολιτών.

«Όχι» στις αναδρομικές χρεώσεις

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά επίσης μια κρίσιμη νομοθετική ρύθμιση: αν από τις διορθώσεις προκύψουν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, αυτά να μην επιφέρουν αναδρομικές φορολογικές χρεώσεις. Όπως συνέβη και με τα αδήλωτα εμβαδά στους Δήμους το 2020. Η απουσία αναδρομικότητας θα αποτελέσει το απαραίτητο κίνητρο για τους ιδιοκτήτες ώστε να δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους χωρίς τον φόβο υπέρογκων αναδρομικών φόρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΜΙΔΑ: «Χαράτσι» 5% στους ιδιοκτήτες ακινήτων από νέο νομοσχέδιο για τα ενοίκια