Μητρώο επαγγελματιών δημιουργεί το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Δίγλωσσο – στα ελληνικά και αγγλικά – μητρώο επαγγελματιών σχεδιάζει να δημιουργήσει μέσα στην επόμενη χρονιά το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το πρώτο επίσημο κάλεσμα σε επαγγελματίες, άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους σε οπτικοακουστικές παραγωγές, από κινηματογραφιστές, μέχρι επαγγελματίες της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών, έγινε χθες στο πλαίσιο της Αγοράς του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση με θέμα “Meet the Industry” που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Λιμάνι, με συντονιστή τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστη Ανδρεαδάκη, ο τομεάρχης τουρισμού της ΠΚΜ Αλέξανδρος Θάνος, ανακοίνωσε τη δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα μητρώου επαγγελματιών για ταινίες, το οποίο θα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά και σε έντυπο. Το μητρώο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Θάνος, θα συμβάλλει αφενός στην προώθηση της περιοχής, αφετέρου στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. «Η καλύτερη περιφέρεια να ζεις, η καλύτερη περιφέρεια να κάνεις ταινία, η καλύτερη περιφέρεια να ξεκινήσει μια ιστορία», τόνισε στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
Η αν. προϊσταμένη του Film Οffice Λίνα Μυλωνάκη, παρουσίασε τις υπηρεσίες του γραφείου και κάλεσε επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων να ενταχθούν στο μητρώο, το οποίο θα επικαιροποιείται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Τόνισε, ότι στρατηγική πρωτοβουλία του γραφείου είναι να συγκεντρώσει με συστηματικό τρόπο και να διαφημίσει αποτελεσματικά το δυναμικό της περιοχής, ώστε να αποτελέσει κόμβο για την οπτικοακουστική βιομηχανία. «Το κλειδί είναι οι ταλαντούχοι άνθρωποι και οι συνέργειες που μπορούν να πετύχουν μαζί. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μαζί πιο δυνατοί μπορούμε να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία μια περιοχή φιλική για την παραγωγή ταινιών και ιδανικό προορισμό κινηματογραφιστών», υπογράμμισε.
Η λειτουργία του Film Office βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Οικονομικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό. Ο πρώτος πυλώνας ασχολείται με την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία, προωθώντας και τις επτά περιφερειακές ενότητες – Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες, Χαλκιδική και Πιερία – ως ιδανικές τοποθεσίες ταινιών για οπτικοακουστικές παραγωγές όλων των ειδών.
Ο δεύτερος πυλώνας αναφέρεται στην πολιτιστική κληρονομιά της Κεντρικής Μακεδονίας και, ιδίως, στον κινηματογραφικό πολιτισμό της περιοχής. Σε αυτόν εντάσσεται και η σύνταξη και δημιουργία ενός οπτικοακουστικού αρχείου, μιας βάσης δεδομένων φιλμογραφίας, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα οπτικοακουστικά έργα που έχουν ή έχουν γίνει στην περιοχή. Όσον αφορά τον εκπαιδευτικό πυλώνα, θα διοργανώνονται εκδηλώσεις εκπαίδευσης και δικτύωσης για όλους τους επαγγελματίες που εργάζονται στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ θα ενθαρρύνεται και ο κινηματογραφικός γραμματισμός στο ευρύτερο κοινό.
Στόχος του Film Office είναι η σταδιακή ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας, η σύνδεση εγχώριων και ξένων οπτικοακουστικών έργων με έμπειρους τοπικούς επαγγελματίες και επιχειρήσεις και η ενημέρωση των κινηματογραφιστών για τα ανταγωνιστικά εθνικά κίνητρα που προσφέρει η Ελλάδα, όπως για οπτικοακουστικές παραγωγές, όπως το πρόγραμμα cash rebate 40% και το καθεστώς φοροαπαλλαγής 30%, και τα δύο επενδυτικά εργαλεία, τα οποία διαχειρίζεται το ΕΚΟΜΕ.
Στη συμβολή της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε η Διονυσία Αρβανίτου, σύμβουλος και συντονίστρια οπτικοακουστικών έργων, η οποία περιέγραψε αναλυτικά τι θα περιλαμβάνει το μητρώο επαγγελματιών και πως μπορεί κάποιος να εγγραφεί σε αυτό.
(Δελτίο τύπου)
(Πηγή φωτό: pexels.com)