Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του στο 12ο συνέδριο της ΝΔ, επέλεξε να στρέψει το βλέμμα στο μέλλον, «γιατί σε ένα κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα, δεν επιτρέπεται να είμαστε με την πλευρά αυτών που μένουν πίσω», όπως τόνισε.

Σαφής στόχος της ΝΔ είναι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όμως «ο πραγματικός αντίπαλος είναι τα προβλήματα που κληροδοτούν», όπως είπε στους τρεις χιλιάδες συνέδρους και παρουσίασε το δικό σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας. Ένα σχέδιο με καθαρό κοινωνικό πρόσημο, γιατί «καλούμαστε να εκπροσωπήσουμε, πρώτα και πάνω από όλα, τους πιο αδύναμους και τους χαμένους από την πολυετή κρίση».

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του προέδρου της ΝΔ η στήριξη της οικογένειας και των νέων με δύο συγκεκριμένες δεσμεύσεις:

  1. βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα
  2. αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας

Ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας αναφέρθηκε σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση της ΝΔ για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει η ΝΔ ως κυβέρνηση, θα προβλέπεται επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Ποσό που διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων το πρώτο διάστημα της ζωής του και θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια στη συντριπτική πλειονότητα των νέων οικογενειών. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του ότι το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ.

Επίσης για τις νέες μητέρες η ΝΔ θα θεσμοθετήσει τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, ενώ για πρώτη φορά θα καθιερωθεί στη χώρα μας το πρόγραμμα “βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο θα πιστοποιούνται εξειδικευμένες γυναίκες και θα αναλαμβάνουν εκείνες την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες.

Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρώντας να σηματοδοτήσει «τη μετάβαση από την εποχή της ανασφάλειας, στην εποχή των προσδοκιών» προανήγγειλε ότι ο κατώτατος μισός θα αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, “το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένει κανείς πίσω”. Η εξαγγελία αυτή σημαίνει ότι, αν, όπως προβλέπεται, η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10% την επόμενη τριετία, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 20%. Δηλαδή θα επανέλθει σταδιακά στα 703 ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα απεύθυνε τέσσερα «Κατηγορώ», για το Σκοπιανό, την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός «πραγματοποιούσε μια φτηνή φιέστα αντιπερισπασμού στη Θεσσαλονίκη»:

«Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε να ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει αυτό το μείζον εθνικό πρόβλημα.

Κατηγορώ ότι ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί -Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς είπαν όχι: στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας.

Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι και σήμερα ακόμα προσβάλλει τον πατριωτισμό της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που βρίσκονται απέναντι στην συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τους ακροδεξιούς και εθνικιστές.

Και, ναι, κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση.

Διότι η χρονική σύμπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ξαφνική αλλαγή στάσης των εταίρων, μόνο τυχαία δεν είναι» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του προέδρου της ΝΔ.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr