Συστατικά

500 γρ. μοσχάρι, κόντρα
4 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη μαρινάδα

ξύσμα, από 2 λάιμ
χυμό, από 2 λάιμ
10 γρ. τζίντζερ
2 κ.γ. σκόρδο
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. fish sauce
1 πιπεριά τσίλι
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ. κουρκουμά
1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σπόρους
πιπέρι

Για τη σάλτσα

1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. fish sauce
100 γρ. γάλα καρύδας
χυμό, από 1 λάιμ
1 κ.σ. κέτσαπ
50 γρ. φιστικοβούτυρο
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα

πιπεριά τσίλι
φύλλα κόλιανδρου
φιστίκια

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μαρινάδα

Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λάιμ, το τζίντζερ και τα σκόρδα τριμμένα, τη σάλτσα σόγιας και τη fish sauce, την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, το κύμινο, τη ζάχαρη, τον κουρκουμά, τον κόλιανδρο, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Κόβουμε το μοσχάρι σε πολύ λεπτές λωρίδες 1 εκ. και τις βάζουμε στο μπολ με τη μαρινάδα. Ιδανικά καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να μαριναριστεί.

Τοποθετούμε μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Περνάμε τις λωρίδες από το μοσχάρι από καλαμάκια και ψήνουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Ψήνουμε τα καλαμάκια σε δύο δόσεις.

Για τη σάλτσα

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να καραμελώσουν.

Βάζουμε τη fish sauce, το γάλα καρύδας, τον χυμό από το λάιμ, την κέτσαπ, το φιστικοβούτυρο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Μεταφέρουμε στο μπλεντεράκι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα.

Σερβίρουμε τα καλαμάκια με τη σάλτσα, την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, τον κόλιανδρο και τα φιστίκια.

 

 

 

Πηγή: akispetretzikis.com