Στην αδικαιολόγητη στασιμότητα όσον αφορά την κατασκευή του έργου αρδευτικού δικτύου Βεργίνας – Κολινδρού, επανέρχεται με νέα Ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών – Εσωτερικών – Υποδομών και Μεταφορών, η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Η κα Σκούφα χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτες» τις απαντήσεις που δόθηκαν στην Ερώτηση που κατατέθηκε στις 4 Αυγούστου 2021, αφού το μεν Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει απλώς αναρμόδιο ενώ το έργο αφορά σε χρηματοδότηση € 2,5 εκ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Κρατικού Προϋπολογισμού, το δε Υπουργείο Εσωτερικών, λίγο-πολύ, δηλώνει -με επτάμηνη καθυστέρηση- ότι χρηματοδοτεί τις Περιφέρειες χώρας και αφήνει ανεξέλεγκτη τη διαχείριση των πιστώσεων στα αρμόδια Περιφερειακά Συμβούλια, ασκώντας μόνον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων τους.

«Αναρμοδιότητα» και απραξία για ένα έργο πνοής

«Eν μέσω «τόσης αναρμοδιότητας», ως ανεξήγητη προκύπτει η συνάντηση εργασίας που είχαν στις 15 Ιουνίου 2021 ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και αντικείμενο της σύσκεψης τα μεγάλα έργα στην Ημαθία. Μάλιστα, σύμφωνα με το έκτοτε δελτίο τύπου «καθορίστηκαν οι προτεραιότητες, το χρονοδιάγραμμα δράσεων και οι επόμενες κινήσεις για μια σειρά από έργα, μεταξύ των οποίων και το εγγειοβελτιωτικό έργο στη δεξιά όχθη του Αλιάκμονα, δηλαδή στις περιοχές Βεργίνα-Μελίκη-Κυψέλη-Αιγίνιο για την κατασκευή δικτύου άρδευσης. Στη συνάντηση,υπήρξε δέσμευση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ότι θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για τη μελέτη το επόμενο εξάμηνο».

 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ξαναζωντάνεψε» τις απαραίτητες μελέτες

Όπως υπογραμμίζει στην Ερώτηση η Βουλεύτρια Πιερίας, η ένταξη της χρηματοδότησης της μελέτης άρδευσης της βόρειας Πιερίας και νότιας Ημαθίας από τον ποταμό Αλιάκμονα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2017, ποσού €2.500.000 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στόχευε ευθέως στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, με πυλώνα και μοχλό τον αγροτικό τομέα.Το έργο στηρίζεται σε επικαιροποιημένες μελέτες του 1975-1979, δηλαδή βάση του αποτελούν μελέτες 43 χρονών, πληρωμένες, θαμμένες και ξεχασμένες, στις οποίες η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξαναέδωσε ζωή κατ’ απόλυτη στήριξη, σε καιρούς δημοσιονομικά στενότερους.

Αίτημα των τοπικών κοινωνιών και των αγροτικών φορέων εδώ και πέντε δεκαετίες!

Πρόκειται για το έργο κατασκευής αρδευτικού δικτύου Βεργίνας-Κολινδρού, έργο αιτούμενο από τις τοπικές κοινωνίες και τους αγροτικούς φορείς τους εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες, η κατασκευή του οποίου θα μειώσει το κόστος της αγροτικής παραγωγής σε μια έκταση περίπου τριακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης στην Βόρεια Πιερία και την Νότια Ημαθία, δηλαδή σε όλη την περιοχή δυτικά του Αλιάκμονα ως την περιοχή του Κολινδρού. Επιπλέον θα συμβάλει στην προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων με γνώμονα την αειφορία, καθώς μέχρι σήμερα η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία εξυπηρετείται από απαρχαιωμένα δίκτυα και ενεργοβόρες γεωτρήσεις, δημοτικές και δυστυχώς πολύ περισσότερες ιδιωτικές, που σε μεγάλο ποσοστό δημιουργούν, λόγω υπεράντλησης, προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, αυξάνοντας μάλιστα κάθετα το κόστος κάθε παραγωγής που βασίζεται στην κατανάλωση ακριβού ρεύματος για τις αντλίες.

Η παράταση της υπεράντλησης αποδεικνύεται καθημερινά περιβαλλοντικά ζημιογόνος και οικονομικά ασύμφορος, ενώ η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου Βεργίνας – Κολινδρού δεν θα είναι δημοσιονομικά επιβαρυντική αν για παράδειγμα ενταχθεί στα «πράσινα» έργα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας ή σε κάποιο στρατηγικό σχέδιο αρδευτικών έργων που εκκρεμούν στη χώρα μας με χρηματοδότηση από το τρέχον Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ).

Είναι στις προθέσεις των υπουργείων η υλοποίηση του έργου;

«Αποτελεί για τα συναρμόδια Υπουργεία πολιτική προτεραιότητα η υλοποίηση του έργου;», τονίζει η κα Σκούφα και ζητά ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πορεία υλοποίησής του, εάν συνεχίζει να περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του έργου και η βόρεια Πιερία, ποια είναι η εκτίμηση για το συνολικό κόστος υλοποίησης και ποια η προέλευση χρηματοδότησής του καθώς και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας περαίωσης του έργου.

 

 

 

(Δελτίο τύπου)