Μπ. Σκούφα: «Δημιουργείται βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και για πρώτη φορά μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις συντάξεις μας»
«Η παρούσα συγκυβέρνηση είναι η πρώτη συγκυβέρνηση που μετά από οκτώ χρόνια μνημονίου, έρχεται και κάνει με τον «νόμο Κατρούγκαλου» βιώσιμο για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλές δεκαετίες το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στη Βουλή, στην συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. «Τι σημαίνει «βιώσιμο»; Σημαίνει ότι μετρώ πόσα θα δίνω, σε ποιους θα δίνω και ότι δεν θα έχω «μαϊμού» συντάξεις. Με πιάνουν αρκετοί συμπολίτες μου και μου λένε: «Δεν λέτε ποτέ για τις «μαϊμού» συντάξεις, που αν δεν έρχονταν τα μνημόνια, θα συνέχιζαν να δίνονται πελατειακά «μαϊμού συντάξεις». Δημιουργείται, λοιπόν, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Δημιουργείται δίκαιο σύστημα που σημαίνει ότι αλλάζει η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, παύει να ισχύει αυτό που ίσχυε χρόνια τώρα, που ανεξάρτητα αν είχες ή δεν είχες κέρδος, εισόδημα, κλπ, έπρεπε να βάζεις το χεράκι στην τσέπη, επεσήμανε η κα Σκούφα.
➤ Μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών 33% και 40%
Ο «νόμος Κατρούγκαλου» δημιούργησε ένα δίκαιο σύστημα που σου λέει «Τόσα βγάζεις, τόσα θα πληρώσεις». Βάσει αυτού του συστήματος, ένα εκατομμύριο διακόσιοι πενήντα χιλιάδες συμπολίτες μας, δηλαδή το 88% των ασφαλισμένων, ήδη πληρώνουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Και έρχεται το προκείμενο νομοσχέδιο να δώσει μειώσεις σε ασφαλιστικές εισφορές της τάξης του 33%-40% (κλάδος σύνταξης σε ό,τι θα ίσχυε από 01/01/2019), με αποτέλεσμα επιπλέον περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, να πληρώσουν λιγότερα. Δίνεται δε παράλληλα η ελεύθερη επιλογή στα ασφαλιζόμενα πρόσωπα, αν θέλουν και αν μπορούν και προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο κομμάτι ανταποδοτικής σύνταξης, να πληρώσουν περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές.
➤ Οι «μάχες» που κερδήθηκαν
Για πρώτη φορά μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις συντάξεις μας. Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση τη μη μείωση των συντάξεων. Συγχαρητήρια για το γεγονός ότι εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας. Συγχαρητήρια για το γεγονός ότι αυτός ο νόμος δίνει για πρώτη φορά το δικαίωμα σε εργαζόμενους να παρίστανται σε δίκες κατά των εργοδοτών τους, όταν αυτοί δεν τους πληρώνουν τα δεδουλευμένα ή τις αποζημιώσεις. Γιατί, άκουσον-άκουσον, κύριοι, μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι που θίγονταν από τη μη καταβολή δεδουλευμένων δεν είχαν το δικαίωμα να παρίστανται ως πολιτική αγωγή στα δικαστήρια και να μιλήσουν για υποθέσεις που τους έθιγαν. Αν είναι δυνατόν!
➤ 341 οργανικές θέσεις σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας
Συγχαρητήρια, που μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχει η πρόβλεψη για σύσταση 341 οργανικών θέσεων σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας, θέσεις αναγκαίες, όπως ομολόγησαν όλοι οι προσκεκλημένοι κοινωνικοί φορείς που ο κ. Βρούτσης τους κατηγόρησε ως παιδιά της Κυβέρνησης, ως κομματικά τέκνα της Κυβέρνησης. Διότι αυτές και άλλες τόσες προσλήψεις χρειάζονται στο δημόσιο σύστημα πρόνοιας. Διότι για εμάς και για αυτή τη Κυβέρνηση η πρόνοια και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι η πίτα στην οποία μπορούν να βάζουν χέρι οι ιδιώτες. Η πρόνοια και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι συνταγματική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους ΑμΕΑ, απέναντι στα ανήλικα, απέναντι στους ηλικιωμένους.
➤ Δύο τραγικές στιγμές της ιστορίας των ασφαλιστικών ταμείων πριν το 2015
Αισθάνομαι την ανάγκη, υπογράμμισε η βουλεύτρια Πιερίας, περισσότερο ως πολίτης αυτού του τόπου, να πιάσω το νήμα της διάλυσης και διασπάθισης των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων, των χρημάτων, δηλαδή, που ανήκαν και ανήκουν στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους από την αρχή. Όσο και αν μας πονάνε, λοιπόν, θέλω να θυμίσω δύο τραγικές στιγμές της ιστορίας των ασφαλιστικών ταμείων.
Η πρώτη αφορά το διαβόητο PSI, το οποίο μπορεί να επέφερε κούρεμα του χρέους της χώρας, όμως επέφερε και κούρεμα, δηλαδή εξαφάνιση, των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των χρημάτων, δηλαδή, που στην ουσία είχαν επενδύσει, είχαν αποταμιεύσει, είχαν πληρώσει οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να υπάρχουν συντάξεις.
Δεύτερο μελανό σημείο, το γεγονός της τραγικής πολιτικής και οικονομικής κίνησης της επένδυσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα όταν έσκασε η φούσκα, να χαθούν πάλι αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
➤ Πολιτικές ασχεδίαστες από κυβερνήσεις ατζαμήδων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ
Στο μυαλό του κάθε πολίτη σχηματίζεται ένα ερώτημα. Οι ακολουθούμενες μέχρι τις αρχές του 2015 πολιτικές όσον αφορά τη δημόσια και κοινωνική ασφάλιση, είτε ήταν πολιτικές ασχεδίαστες που χαρακτήριζαν κυβερνήσεις ατζαμήδων είτε ήταν στοχευμένες πολιτικές με σκοπό τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, το κατακρήμνισμα της κοινωνικής ασφάλισης και άρα, την παράδοση του ασφαλιστικού συστήματος στα γεράκια της ιδιωτικής οικονομίας. Πρόκειται για μία πολιτική που, όπως αναφέρθηκε, μας την ξαναθύμισε και μας την ξαναθυμίζει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας για ανάγκη ιδιωτικής ασφάλισης, λες και δεν γνωρίζει ότι πάλι εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια συμπολιτών μας που ατυχώς προσέτρεξαν σε ιδιωτικά ταμεία ασφάλισης, εν μία νυκτί είδαν τις αποταμιεύσεις τους πάλι να εξαερώνονται και να εξαφανίζονται.
➤ Εκκρεμούσαν τετρακόσιες χιλιάδες αιτήσεις για σύνταξη το 2015!
Ειλικρινά απορώ γιατί δεν γίνεται συνειδητό, αν είναι δυνατόν,το ότι όταν αυτή η Κυβέρνηση παρέλαβε το 2015 το τιμόνι της χώρας, εκκρεμούσαν τετρακόσιες χιλιάδες αιτήσεις συμπολιτών μας που περίμεναν τη σύνταξή τους. Πότε θα την έπαιρναν αν συνεχίζονταν αυτές οι πολιτικές και αν δεν ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποτέ! Γιατί δεν θα την έπαιρναν ποτέ; Διότι το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ!
Πραγματικά, δεν θέλω να σκεφτώ το σενάριο επιστημονικής φαντασίας να συνέχιζε η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ! Ειλικρινά, έχω πάρα πολύ μεγάλο ερώτημα τι θα γινόταν και πότε θα έπαιρναν σύνταξη όλοι αυτοί που στα χρόνια του εργασιακού τους βίου είχαν δώσει χρήματα, για να έχουν μία σύνταξη στα γηρατειά τους.