Ενημέρωση για το εάν έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης των οφειλών των ασφαλιστικών εισφορών των εργατών γης, πόσες συντάξεις που περιέχουν συνυπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών εξ εργοσήμων έχουν απονεμηθεί και πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης, ζητά μεταξύ άλλων με ερώτησή της η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Ο πετυχημένος νόμος Κατρούγκαλου και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της Ν.Δ

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, η Κυβέρνηση, πολύ πρόσφατα, με το ν. 4670/2020  που αφορούσε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, επέφερε διάφορες αλλοιώσεις στον κορμό και το χαρακτήρα της επιτυχημένης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4387/2016, γνωστό ως «νόμο Κατρούγκαλου». Επίσης, η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής της, περί απαξίωσης της παραπάνω μεταρρύθμισης, με το άρθρο 38 του ν. 4670/2020, «χρέωσε» ψευδώς τις καθυστερήσεις υπολογισμού και αναγνώρισης του ασφαλιστικού χρόνου των ασφαλισμένων εργατών γης στο αρχικό άρθρο 42 του v. 4387/2016, το οποίο όμως αναφερόταν σε ένα επόμενο εργαλείο ασφαλιστικής κάλυψης των αγροτών, το οποίο όμως η   Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  δεν πρόλαβε να εφαρμόσει. Άρα ουδέποτε το συγκεκριμένο άρθρο αποτέλεσε πραγματικό εμπόδιο στις αγροτικές εργασίες που αμείβονταν με το γνωστό εργόσημο.

 

Οι αποτυχημένες «μαγικές λύσεις» της Κυβέρνησης  στην απονομή συντάξεων

Στην ερώτηση της κ. Σκούφα, γίνεται συνάμα και μια διόρθωση στο αφήγημα της Κυβέρνησης ΝΔ : δεν είναι το αρχικό άρθρο 42 του v. 4387/2016 που δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, ο πραγματικός λόγος της αναθεώρησής του. Toσυγκεκριμένο άρθρο έθετε τη βάση ενός άλλου, αποκλειστικώς αγροτικού εργοσήμου υπό το όνομα «Ειδικό παράβολο ασφαλιστικής κάλυψης αγρεργατών», προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες των αγροτικών εργασιών, το οποίο θα ήταν πιο εύχρηστο στις εργασίες στο πεδίο (χωράφια, φυτείες, καλλιέργειες κλπ). Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε ήθελε να υιοθετήσει την πρακτική του συγεκριμένου εργοσήμου, ούτε και φυσικά ήθελε γενικότερα να συνεχίσει την παρακαταθήκη του v. 4387/2016. Έτσι, στην Αιτιολογική του ν. 4670/2020 Έκθεση, παραπλανητικά το χαρακτήρισε ως έναν εκ των λόγων αδυναμίας υπολογισμού και αναγνώρισης ασφαλιστικού χρόνου των ασφαλισμένων εργατών γης, ενώ γνώριζε ότι ήταν επαρκές το ισχύσαν νομοθετικό πλαίσιο. Η διόρθωση αυτή της κ. Σκούφα, μπορεί πρακτικά να μη σημαίνει κάτι διαφορετικό για τους ασφαλισμένους εργάτες γης, αλλά τοποθετεί τη συζήτηση για τις καθυστερήσεις στις εκκαθαρίσεις των ασφαλιστικών εισφορών στη σωστή της βάση που είναι ο όγκος της εργασίας που απαιτείται, και που μακράν απέχει από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για μαγικές λύσεις και αυτοματοποιημένες απονομές συντάξεων.

 

Χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν μπορούν να αποδείξουν την ασφαλιστική τους ικανότητα

«Επειδή απομένει πλέον να αποδειχθούν οι αληθείς προθέσεις της Κυβέρνησής σας στην εκκρεμότητα υπολογισμού και αναγνώρισης του ασφαλιστικού χρόνου των ασφαλισμένων εργατών γης για τις περιόδους ασφάλισης των ετών 2017, 2018 και 2019.

Επειδή παρά τους περιορισμούς μετακίνησης που επιβλήθηκαν προληπτικά και για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού (COVID-19), η δημόσια διοίκηση συνεχίζει να λειτουργεί, χωρίς ωστόσο στους δύο (2) πλήρεις μήνες που μεσολάβησαν από τη δημοσίευση του ν. 4670/2020 μέχρι σήμερα να έχει δημοσιευθεί κάποια από τις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται στο άρθρο 38 του νόμου αυτού, παρά μόνον η Εγκύκλιος της Προϊστάμενής της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επειδή είναι εξόχως σημαντικό να ενημερώνεται το νομοθετικό σώμα για την τύχη των εξουσιοδοτικών διατάξεων που ψηφίζονται.

Επειδή από την καθυστέρηση της Κυβέρνησής σας για τις περιόδους ασφάλισης των ετών 2017, 2018 και 2019, χιλιάδες ασφαλισμένοι εργάτες γης δεν μπορούν να αποδείξουν την ασφαλιστική τους ικανότητα και συνέχεια, πολλοί δε άλλοι δεν μπορούν να συνυπολογίσουν τις εισφορές τους προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Έχει εκκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης των οφειλών των ασφαλιστικών εισφορών των εργατών γης σύμφωνα με το νέο άρθρο 38 του ν. 4670/2020;
  2. Αν ναι, πόσες συντάξεις που περιέχουν συνυπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών εξ εργοσήμων έχουν απονεμηθεί και πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης;
  3. Αν όχι, τότε για ποιους λόγους;
  4. Για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί κάποια από τις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται στο άρθρο 38 του ν. 4670/2020;»

 

 

 

(Δελτίο τύπου)