Απέναντι σε καθαρά επικοινωνιακές μικροκομματικές και μικροπροσωπικές στρατηγικές, απαιτείται η πλήρης και ουσιαστική ενημέρωση των καστανοπαραγωγών, των αγροτών και γενικά του πιερικού πληθυσμού σε σχέση με το πρόβλημα της «σφήκας της καστανιάς».

 

Σύντομο ιστορικό του θέματος

Ήδη από το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα η τότε ηγεσία του ΥΠΕΝ ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ανησυχητικού αυτού φαινομένου και μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, αποφάσισε τη βιολογική καταπολέμησή της, βάσει δεδομένων από την εφαρμογή της σε χώρες όπως στη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, και με τις στοχευμένες εξαπολύσεις ενός παρασιτοειδούς, ωστόσο ωφέλιμου εντόμου, ονόματι Torymus sinensis, φυσικού εχθρού της σφήκας της καστανιάς, που δεν συναντάται όμως στην Ελλάδα, γι’ αυτό και η προμήθειά του προβλέφθηκε από την Ιταλία.

 

 

Μετά από συντονισμένες ενέργειες συντάχθηκε οικονομικός φάκελος για την αντιμετώπιση του ζητήματος ώστε να υπάρξει άμεση, δραστική λύση που θα ανακόπτει και θα καταπολεμά την εξάπλωση της ζημιογόνου σφήκας. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την χρηματοδότηση του έργου από το Πράσινο Ταμείο για την βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς και την χρηματοδότηση από τον ειδικό φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου.

Το Διοικητικό́ Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου εν τέλει ενέταξε και χρηματοδότησε το ερευνητικό πρόγραμμα «Βιολογική Καταπολέμηση της σφήκας της Καστανιάς (Dryocosmus kyriphilus) στην Ελλάδα με ελεγχόμενη εξαπόλυση του ωφέλιμου εντόμου Torymus sinensis και έρευνα της επίδρασής του στους πληθυσμούς της σφήκας» από τον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου ταμείου, συνολικής δαπάνης € 157.960,00.

Οι εξαπολύσεις των ωφέλιμων εντόμων πραγματοποιήθηκαν πρώτα σε δασικές εκτάσεις και καστανοπερίβολα των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Πιερίας, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Δράμας, Καβάλας, Αρκαδίας και Λακωνίας, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα (θύλακες) προσβολών και ακολούθησαν εξαπολύσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

 

Ανάγκη να στηριχθεί και να συνεχιστεί το πρόγραμμα από τη σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ

Η επιτυχημένη και αποτελεσματική συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της σφήκας του καστάνου, η οποία συνεχίστηκε και το 2019 κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να στηριχτεί και να συνεχιστεί και από τη σημερινή πολιτική ηγεσία.

Για αυτό τον λόγο κατέθεσα το Μάιο του 2020 δεύτερη σχετική ερώτηση προς τον ΥΠΑΑΤ κ.Βορίδη.

Την εν λόγω δεύτερη κοινοβουλευτική ερώτηση μπορείτε να δείτε εδώ.

Με την συγκεκριμένη ερώτηση από κοινού με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και συγκεκριμένα τους αρμόδιους Τομεάρχες κ. Αραχωβίτη και κ. Φάμελο, ζητούσαμε από τον κ.Υπουργό να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήματα για τον αποκλεισμό της Πιερίας κατά το έτος 2020 από το πρόγραμμα καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς. Συγκεκριμένα τα ερωτήματα:

1.Παρακολουθείται σήμερα η εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης της σφήκας καστάνου, μετά την ελεγχόμενη εξαπόλυση του ωφέλιμου εντόμου Torymus sinensis; Ποιος φορέας και υπηρεσίες είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του προγράμματος και με ποιες μεθόδους;

2.Ποια είναι τα έως τώρα επιστημονικά καταγεγραμμένα ευρήματα – συμπεράσματά τους για την πορεία της εγκατάστασης του παρασιτοειδούς εντόμου στις περιοχές εξαπόλυσης ;

3.Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο είναι ενήμερο για την έως τώρα πορεία του εγχειρήματος ;

4.Από τα έως τώρα επιστημονικά αποτελέσματα κρίνεται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο επαρκής η πρώτη αυτή ποσότητα εξαπόλυσης του ωφέλιμου εντόμου Torymus sinensis για την αντιμετώπιση του προβλήματος ή προτείνεται η επανάληψή της και με ποια συχνότητα; Υπάρχουν συνακόλουθες προτάσεις – βήματα του Ινστιτούτου για την ολοκλήρωση του προγράμματος της βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς;

5.Ποια η πρόνοια του Υπουργείου για τα καστανοχώραφα που βρίσκονται σε δημόσιες εκτάσεις και τι μέτρα λάβατε για αυτά;

6.Ποιες είναι οι ολοκληρωμένες οδηγίες που έδωσε το Υπουργείο προς τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), τις Δασικές Υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους ενδιαφερόμενους συνεταιρισμούς καστανοπαραγωγών και μεμονωμένους παραγωγούς κάστανου, ιδίως για την αποφυγή ψεκασμών όπου έχει γίνει η ελεγχόμενη εξαπόλυση του ωφέλιμου εντόμου Torymus sinensis;

7.Υπάρχει οικονομικός προγραμματισμός των υπουργείων για την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος καταπολέμησης της σφήκας καστάνου ανά τη χώρα όχι μόνο στα ιδιωτικά αλλά και τα καστανοχώραφα που βρίσκονται σε δημόσιες εκτάσεις;

8.Ποιο το σκεπτικό της με αριθμ. 698/04-02-2020 Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περί Έγκρισης του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου (ΑΔΑ: Ω7ΗΒ46Ψ844-ΘΙΜ), δυνάμει της οποίας δεν χρηματοδοτείται πλέον αντίστοιχο πρόγραμμα για τη βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus (Yasumatsu), από το Πράσινο Ταμείο;

9.Πώς θα χρηματοδοτείται εφεξής η παρακολούθηση της βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς;

10.Πώς θα χρηματοδοτηθεί τυχόν απαραίτητη επανάληψη ελεγχόμενης εξαπόλυσης του ωφέλιμου εντόμου Torymus sinensis;

Δυστυχώς η απάντηση του Υπουργού αποκάλυψε ότι η Πιερία προς το παρόν είναι εκτός του προγράμματος για το τρέχον τουλάχιστον έτος (2020) και δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το έτος 2021.

Δείτε εδώ τη σχετική απάντηση του ΥΠΑΑΤ.

Να σημειώσω ότι η εξαπόλυση για το 2020 έπρεπε ήδη να έχει γίνει, ενώ όσον αφορά το 2021, πρέπει να γίνει από Μάρτιο μέχρι Απρίλιο του ιδίου έτους κατά τη συνήθη πρακτική.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή το θέμα δεν προσφέρεται για επικοινωνιακές επισκέψεις και κινήσεις εντυπώσεων, προτείνω να πραγματοποιηθεί σύσκεψη και των 4 βουλευτών του νομού με συμμετοχή των τοπικών αιρετών αρχών, εκπροσώπων των αγροτών από την Νότια Πιερία, αλλά και αγροτών από τα Πιέρια γιατί και εκεί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, εντός φυσικά των πλαισίων προστασίας της Δημόσιας Υγείας, όπως έχουν οριστεί.

Σε αυτή την σύσκεψη να αποφασιστούν τρόποι κοινής δράσης και πίεσης προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και για όπου αλλού χρειαστεί. Την πρόταση αυτή την έχω καταθέσει και σε καστανοπαραγωγούς. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο τεράστιο πρόβλημα -όπως και άλλα- απαιτεί κοινή δράση.

Είμαι στην διάθεση των καστανοπαραγωγών του Νομού ώστε να συνεχίσουμε όλοι μαζί τις δράσεις που θα οδηγήσουν στην λύση του προβλήματος και στην οικονομική τους επιβίωση.